Tarquin Hall : Tjenestepiken som forsvant, Perleblekk forlag, 318 siderKoselig krim - Publisert i Altaposten 16. august 2012

Tarquin Hall er en britisk journalist og forfatter. I Tjenestepiken som forsvant skriver han lettbent krim fra dagens India og jeg likte det jeg leste!

Vish Puri er grunnlegger av og administrerende direktør i Ytterst privat etterforskning Ltd. Etterforskningbyrået hans er det beste i India og han bruker helst godt prøvde metoder. Lokkeduer og spaning hører til favorittene. I dagens India der kriminaliteten blir stadig verre, og der tradisjonelle familieverdier forandrer seg raskt, er det god bruk for en gammeldags detektiv.

Rike familier som ønsker barnet sitt godt gift setter gjerne inn slike annonser i avisa:

”Forretningsmann fra Dehli Syd, høystatus, agrawal familie, søker forbindelse for sin snille, slanke, godlynte og kultiverte datter. Høyde 1.55, vekt 50 kg. Vegetarianer. Lyshudet. MBA fra USA. Ikke manglik. Født juli -83 (ser mye yngre ut). Yrkesaktiv, men ønsker ingen profesjonell karriere. Prioriterer ektemann. Vi søker universitetsutdannet ung mann (lege/industrieier) fra Dehli eller utlandet. Vennligst send biologiske data, foto, horoskop.”

Og det er klart, når en velstående mann tilbyr sin vakre og høyt utdannede datter frem på denne måten kan svindlere dukke opp. I slike tilfeller er Vish Puri brudens redningsmann. Han og hans ansatte undersøker hvert minste detalj i den fremtidige brudgoms fortid, og ligger det noe skjult, så finner Vihs det.

Hovedsaken i boka er likevel ikke sjekking av fremtidige brudgommers fortid, men mysteriet med en savnet tjenestepike. Med den utbredte uskikken med bestikkelser og penger under bordet, og der de fleste dommerne og politifolkene tar imot betaling for å fabrikkere bevis, ser det stygt ut for klienten til Vish når han blir arrestert og siktet for drap på en av sine mange tjenestepiker.

Jeg fant mange likhetstrekk med Alexander McCall Smiths serie om Mma Ramotswe i Damenes Dektektivbyrå nr.1.

I begge tilfeller er hovedpersonene ganske overvektig, de drikker og spiser hele tiden og det er gjennom tradisjonelle etterforskningsmetoder og god intuisjon de finner løsningene.

Jeg likte boka, og selv om den nok kan klassifiserer under krim, så er det en lun variant av sjangeren. Den er full av humor, passelig skummel og språket er lett og ledig. India har store utfordringer på blant annet infrastruktur, korrupsjon og fattigdom og det er tydelig at forfatteren har god kjennskap til landet.

Terningkast 4

Kommentarer

 1. Høres ut som noe for meg - jeg liker lun krim. Ikke har jeg lest Detektivbyrået heller, merkelig nok har jeg sterke motforestillinger mot den serien.

  Tror jeg ville foretrukket den på lyd dog. Vet du om den er utgitt som lydbok.

  SvarSlett
 2. Den finnes i engelsk lydbokutgave - prøvehøring gjør du på www.perleblekk.no.

  Damenes dektektivbyrå er koselig krim, men etter den sjette boka giddet jeg ikke mer - det blir for likt.

  SvarSlett
 3. Jeg lurer på om jeg nettopp hørte om en annen bok som også handlet om Vish Puri. Jeg fikk virkelig lyst til å lese den boken (som jeg ikke husker hva heter) og denne, (som jeg skal skrive ned navnet på med en gang!). Jeg liker bøker fra India, og med denne typen historie må det bli enda bedre!

  SvarSlett
 4. Denne kunne jeg tenkt meg å lest. Fikk den tilsendt på mail, men jeg har ikke noe å laste den ned på og det blir tungvint å lese på pcen. Får vel kjøpe boken, for denne tror jeg er noe for meg.

  SvarSlett
 5. astridteres : Jeg liker også bøker fra India, og denne var skikkelig indisk!

  Beathesbokhylle : Det er tungt å lese på pc - liker lesebrett bedre, men bok er nå likevel det beste :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Sissel Horndal : Sølvmånen : CalliidLagadus

Irene Larsen : Der det gror skierri : Orkana : 167 sider

Hvis jeg hadde hatt tid - bøker for voksne jeg har lest i høst