Frank Bill : Forbrytelser i Southern Indiana , Aschehoug – 247 sider

Amerikansk skittenrealisme -Publisert i Altaposten 24.august 2012

”Kvinnen var white trash-sexy. Skittent bleika hår. Nådeløst hvit hud. Øyne så bunnløse at de må ha vært gravd ut av en gud som erstatta glede med smerte.” Slik beskrives Connie, mora til Pine Box, gutten som bestefaren kalte bastard før han pakka ham inn i en striesekk og kasta sekken på elva.

Det går hardt for seg i den amerikanske Frank Bills litterære debut. I sytten fortellinger, der de fleste er løselig knyttet sammen blir leseren presentert for grov og brutal vold, overgrep og drap. Enkelte tema går igjen i nesten hver fortelling. Det er pistoler og pumpehagler, innsunkne øyne, metamfetamin og et grusomt sinne. Veteraner fra ulike kriger, mareritt og drepte barn. Kjærligheten finnes, men ofte ikke mellom mann og kvinne. Kanskje heller i andre familierelasjoner. For familien er viktigst. Når sheriffen er kjøpt og betalt blir det blodig og voldelig der de med mest narkotika, kamphunder og våpen skal være dommere.

Setningene er korte, språket røft og det føltes som om teksten ble hugget inn. Jeg leste boka på tre timer. Det var som om jeg var fanget, og det er lenge siden jeg har lest en bok som trollbandt meg på denne måten.

Selv om fortellingene er enkeltstående er de fra samme område, og mange av de samme menneskene, eller familiene opptrer i de ulike novellene. Det gjør at leseren får et forhold til enkelte karakterer og gjør at boka blir enda bedre.

Imellom linjene ligger en voldsom samfunnskritikk. Mot en verden der de minste barna blir underholdt av tegnefilmer som er full av vold og et land som sender guttunger i krig uten noen som hjelper dem når krigen er over, kjerringa er flytta ut og kun marerittene blir igjen. Jeg håper fortellingene i boka ikke er basert på virkelige hendelser, men jeg frykter at de er det.


Terningkast 6

Kommentarer

 1. Takk for spennende anmeldelse! Denne boka står også på min leseliste. Jeg leste von Schirachs "Forbrytelser" for en tid tilbake, og det skal bli spennende å sammenligne stilen på de to bøkene.

  SvarSlett
 2. Det var en spennende omtale som fristet meg til å ville lese boken! Jeg er vanligvis forsiktig med å lese bøker med for mye vold og grusomheter, men det var som om jeg også så noe annet i din omtale. Tusen takk for tips og ha en riktig fin dag!

  SvarSlett
 3. Kjempespennende omtale - denne skal jeg kjøpe og anmelde. Tusen takk!

  SvarSlett
 4. Veldig bra omtale av en uhyre sterk debybok . Det er den beste leseropplevelsen jeg har hatt på år og dag . Frank Bill blir verdt å følge framover . Jeg har iallefall fått meg en ny favorittforfatter ved siden av Raymond Carver og Cormac McCarthy .

  SvarSlett

Legg inn en kommentar