Gå til hovedinnhold

Alyson Richman : Hele livet på en dag : Cappelen Damm, 303 siderGrusomt og nydelig - Publisert i Altaposten 7. juni 2013

Tre sider ut i romanen kjente jeg at nakkehårene reiste seg, og jeg skjønte at dette kom til å bli en god leseopplevelse.  

Josef er enkemann, bosatt i New York.  Barnebarnet skal gifte seg og i bryllupet hilser han på bestemoren til barnebarnets utkårede. Da han møter blikket hennes føler han seg kastet mer enn seksti år bakover i tiden. Han tror han hilser på et spøkelse, og ber henne brette opp ermet. Da hun motvillig viser frem armen og han ser seks tatoverte tall sier han : ”Lenka, det er meg, Josef. Ektemannen din.” 

Slik starter denne nydelige romanen der vi følger historien om Lenka og Josef, fortalte med stemmene til begge.

Krigsutbruddet

Hovedpersonene er jøder som vokste opp i Praha før andre verdenskrig. De forelsket seg og giftet seg i all hast. Det begynte å bli farlig å være jøde i Europa, og faren til Josef ordnet utreisepapirer til familien slik at de kunne reise til USA, men for at Lenka skal få være med må hun være gift med Josef.

Lenka ville ikke dra  fra foreldrene sine og lillesøsteren, og Josef dro alene. Dermed ble de splittet.

Lenka og familien ble sendt til Terezin. Terezin var en konsentrasjonsleir, men ikke av de verste. Selv om 32 000 mennesker døde i leiren i løpet av krigen, var muligheten til å overleve oppholdet langt større enn hvis man havnet i Auschwitz eller i Sachsenhausen. Lenka var kunstner, og i Terezin ble kunstnerne behandlet bedre enn andre fanger.

Josef  bosatte seg i New York og utdannet seg til lege. Han giftet seg med Amalia, en  jødisk kvinne fra Østerrike som reiste alene til USA, og som alltid var sterkt preget av savnet etter familien.

Riktige valg?

Kontrasten mellom Lenka og Amalia er interessant. Lenka som blir i Europa, selv om  hun elsker Josef og er nygift. Hun velger familien og skal komme til å lide grusomme tap.  Amalia som forlater sin familie og hun velger friheten. Men ble hun fri? Hvem tok egentlig det riktige valget? Ville Lenka blitt lykkeligere hvis hun hadde blitt med Josef til New York? Og ville Amalie blitt lykkeligere hvis hun ikke hadde emigrert?

Troverdig historie

Jeg tror på historien, og det er lett å bli glad i Lenka og Josef. De er sympatiske og er skildret som ekte mennesker. Kanskje ikke så rart siden forfatteren har funnet inspirasjon fra virkelige hendelser, og fra personer som har levd og opplevd det som er beskrevet i boka. Lenkas historie er inspirert av Dina Gottliebová, en kunststudent fra Praha som malte postkort i Terezin og som  reise til USA rett etter frigjøringen. Dina døde i 2009.

Hele livet på en dag er en bok jeg ikke klarte å legge fra meg før siste side var lest. Slike bøker er som uventede gaver og jeg kjenner et lite stikk av misunnelse til deg som skal lese den for første gang. Gled deg!

Terningkast 6                                                                                                               

Kommentarer

 1. Jeg kunne ikke vært mer enig i det du skriver her!
  En fantastisk roman som har alt hva en bokelsker kan drømme om ;o)

  SvarSlett
 2. Dette høyrest ut som ei veldig god sommarbok! Eg noterer ho.

  SvarSlett
 3. Denne har vel stort sett fått gode omtaler, merker jeg har lyst til å lese den. Fin omtale Solgunn :)

  SvarSlett
 4. Berit: Ja!

  Bjørg: Sommerbok, høstbok, vinterbok, julebok - den passer til alt - alltid :-)

  Groskro: Takk skal du ha :-)

  SvarSlett
 5. Tack för tipset! Själv har jag precis läst Tänk rätt bli framgångsrik. Jag har skrivit en recension här om ni är nyfikna; http://mony71.blogspot.se/2013/06/tank-ratt-bli-framgangsrik.html

  SvarSlett
 6. Absolutt en av de beste bøkene jeg har lest på lenge. Den er sterk, nydelig og rystende. Med troverdige og fine karakterer! En bok alle bør lese :)

  SvarSlett
 7. Vestfoldgir: Ja, den er sterk, nydelig og rystende, og enig med deg, alle bør lese den.

  Rose-Marie; Klart du må!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …