Gå til hovedinnhold

Harry Mathews : Landlig kokekunst fra det sentrale Frankrike: Stek av utbenet, rullet, fylt lammebog (farce double) : Flammesingel nr. 111 - 26 sider


Uunnværlig for deg som vil lage en perfekt farce double 

Kanskje du ikke kjenner til den franske spesialiteten farce double? Det gjorde ikke jeg heller før jeg leste denne miniutgaven av en kokebok. Farce double er en rett som helst bør lages av en hel landsby, der klagende gutter, gjetere, gamle kvinner, munker, slaktere og bønder har stor betydning.Jeg gir her noen eksempler:

- Lammebogen må kjøpes hos slaketer, og den må vies spesiell oppmerksomhet.

-Skinnet må holdes inntakt, hvis ikke rynker kjøttet seg.

- Marinaden består av 2 liter hvitvin, 2 liter olivenolje, en rekke håndfuller med ulike krydder, som helst gjeterne bør ha sanket inn når de kom ned fra fjellet om høsten. Har du glemt å be gjeterne dine om dette, må du improvisere!

-Og har du ikke et trau som dekker lammet helt må du bruke badekaret. Der skal lammet ligge i 6 dager før du fyller det med fiskeboller som du har laget av en fisk som bare finnes i Frankrike, men du kan hvis du er virkelig dyktig bruke abbor - men da er det enormt viktig at fisken ikke er fanget mer enn 36 timer før. Så kommer masse dill og dall og alt skulle egentlig vært gjort før - men spiller det noen rolle når du sikkert ikke kan lage denne retten fordi du nok ikke har en spesialutgravd kjeller? Altså en kjeller som er laget spesielt for å lagre den tykkeste fløten som du bare får tak i hvis du selv eier kua og har gitt den kjærlighet og urter og stelt den etter alle kunstens regler? Nei -skjønte jeg det ikke  - DU kan ikke lage farce double!

Egentlig er dette en bok som MÅ leses. Den er fornøyelig, og underfundig. Her kommer et eksempel fra når fiskefyllet skal på plass i lammet:

"Selv de fingerferdige og fingerbøllutrustede kvinnene i La Tour Lambert har vansker med dette. I sitt flombelyste hjørne av festgrotten sitter de omgitt av et anselig kor av klagende gutter, hvis eneste oppgave er å forvanske kvinnenes forøk på å nå en tilstand av absolutt og vedvarende konsentrasjon. Selv om mirakelet alltid inntreffer, er det ikke desto mindre et mirakel."

Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…