Gå til hovedinnhold

Helle Sydendal : Få livet tilbage - En bog om lavt stofskifte - PH medier, 176 sider
Dette blir en lang bloggpost og først skal jeg fortelle litt om mine erfaringer med lavt stoffskifte, og så skal jeg presentere boka til den danske journalisten Helle Sydendal.

Noen av dere som leser bloggen min vet at jeg har lavt stoffskifte, for jeg har skrevet om det flere ganger. Det har etter hvert blitt en del år siden jeg begynte å spise stoffskiftemedisinen Levaxin. Og jeg merket en bedring på energinivået, men likevel har jeg ikke følt meg hundre prosent frisk. Det har vært en konstant følelse av å jobbe i femtegir – ting går tregt! Og jeg har vært trøtt. Med en positiv innstilling til det meste, og to timers ettermiddagshvil hver eneste dag har det likevel gått forbausende fint både med jobb og blogg og lesing og hunder og aktiviteter, men den totimers hvilen min har vært helt nødvendig. Og selv om jeg stort sett har sovet fra 17.00 til 19.00 HVER DAG og mye mer i helgene så legger jeg meg rundt kveldsnytt-tid og står opp rundt klokka syv. Altså – jeg har et stort behov for søvn.

Legen min har vært helt klar på at jeg er riktig medisinert – blodprøvene viser nemlig det. Men jeg har ikke slått meg til ro med det – forklart i flere år at du må se på meg, ikke på blodprøven. Og se, jeg veier 20 kg for mye – uansett hva jeg gjør. Og se, jeg har store poser under øynene, og kroppen full av vann, selv om jeg har vært i ketose i 2 år. Og hør på meg – jeg er trøtt!

Men klagingen min til legen har stort sett vært til ingen nytte. Jeg har ønsket meg kombinasjonsbehandling med Liothyronin (T3) og Levaxin, men akkurat den kombinasjonen hadde min lege aldri hørt om og når han hadde sjekket legemiddelkatalogen bestemte han seg for at det var fare for beinskjørhet og hjertebank og han ga meg beskjed om at det var uaktuelt. Jeg sa da at jeg mye heller ville ha beinskjørhet enn diabetes (som er en helt vanlig følgesykdom av lavt stoffskifte, fordi man legger på seg, nesten uansett hva man gjør hvis man ikke er riktig medisinert).
En av mine venninner har en lege som hadde hørt om kombinasjonsbehandlingen og hun fikk liotyroksin og levaxin som en kombinasjonsbehandling, og det endret hennes liv. Hun fikk energi, slapp den grusomme brainfrogen og ble ”seg selv” igjen.

Så kan du spørre om det ikke bare er å skifte lege? Hvis du spør om det så betyr det bare at du bor i en stor by, eller i nærheten av en stor by. For jeg kan ikke bare skifte lege. Det finnes ingen leger å skifte til. Alle legene har fulle lister, så når du gir beskjed om at du vil ha en annen lege havner man på vikarlista, - og får ny lege hver gang . Det vil jeg ikke. Men – jeg var så ”heldig” at min lege var på ferie for noen måneder siden, og akkurat da hadde jeg kontrolltime for stoffskiftet. Jeg benyttet selvfølgelig anledningen til å spørre vikaren om jeg kunne få teste ut kombinasjonsbehandling og det tok to minutter fra jeg spurte til resepten var sendt til apoteket. Jeg jublet da jeg gikk ut fra legekontoret, med beskjed fra vikarlegen om at jeg skulle begynne med T3 allerede samme dag, og at jeg måtte følges opp ofte i forhold til nivåene på blodprøvene.

Det gikk to uker fra jeg begynte å spise T3 til jeg ikke var trøtt på ettermiddagen lengre. Nå har jeg spist T3 i flere måneder, og jeg er fremdeles like forundret over at jeg har så mye energi. Jeg er vant til å måtte hvile hver ettermiddag, eventuelt ta en ekstra hvil på dagen hvis jeg har kveldsvakt. Slik har det vært i årevis. Nå prøver jeg å legge meg på ettermiddagen, men det blir jo bare komisk for jeg er jo ikke trøtt! Jeg legger meg ned, fast bestemt på å hvile, men står opp etter 10 minutter, og så henter jeg en av hundene og går en tur. I går har jeg f.eks vært på jobb i 8 timer - før jeg alene har luftet 5 huskyer, en om gangen – til sammen ca. 1.2 mil. Og etterpå var det mating og rydding i hundegården.  Et aktivitetsnivå som hadde vært utenkelig for noen måneder siden. Så tusen takk til vikarlegen! Til alle dere andre der ute som går med lavt stoffskifte og ikke føler dere ferdigbehandlet – forlang kombinasjonsbehandling!

Helle Sydendal er en dansk journalist som i mange år gikk med ubehandlet lavt stoffskifte. Hun skjønte ikke hvorfor hun var sliten hele tiden, og da hun endelig fikk diagnosen lavt stoffskifte og fikk medisiner,  trodde hun at hun kom til å bli frisk. Slik gikk det ikke – og jeg holdt på å skrive heldigvis for mange andre, og opps, jeg skrev det visst. Men jeg skriver det ikke fordi jeg unner Helle Sydendal å ha det trasig, jeg skriver det fordi hun med å skrive den boka om lavt stoffskifte jeg nå skal skrive om – har endret livet til tusenvis av mennesker og hun har vært med på å drive frem en endring i endokrinologmiljøet i Danmark. Så - synd for deg Helle at du fikk lavt stoffskifte – men takk og lov – likevel!

Jeg skal skrive en del om boka – gi sitater, og jeg bruker den danske utgaven, fordi den kun finnes en dansk utgave. Jeg har spurt Helle om hvilket forlag som skal gi ut boka i Norge, og det var ikke helt sikkert enda. Men boka kommer – og for alle dere som ikke vil vente på en norsk oversettelse så er det jo ingen problemer å lese den på dansk. Boka bestilles gjennom vanlige netthandel – jeg kjøpte min på adlibris.


Hurra for en ny bok om lavt stoffskifte, for når du går lenge med ubehandlet eller ikke riktig behandlet lavt stoffskifte ødelegger du livet ditt.

Lavt stofskifte skyldes, at din krop er i underskud av stofskiftehormoner. Det kan verken sund mad eller motion ændre på.” – side 5

Og her oppdager jeg at det er mye bedre for meg å skrive på norsk, men jeg oversetter direkte, så hvis språket er litt knotete er det kun min skyld, og ikke forfatterens.

Det er på tide å avlive myter:

”Mange tror at man kan ”booste” stoffskiftet sitt, og at man selv er herre over det. Derfor er det på tide å få avlivet myten om at lavt stoffskifte er livsstilsbetinget. Lavt stoffskifte skyldes at kroppen din produserer for få eller ingen stoffskiftehormoner. Det kan verken sunn mat eller mosjon endre på. Lavt stoffskifte kan kun behandles med  å tilføre de hormoner som kroppen mangler.” – side 6

”Hver eneste celle i kroppen har bruk for stoffskiftehormon for å fungere normalt. Lavt stoffskifte er årsaken til mange symptomer. Stoffskiftet har ikke bare betydning for energiomsetningen vår, som mange tror. Stoffskiftehormonene spiller en rolle for alle kjemiske reaksjoner som skjer i kroppen. Dette gjelder kaloriforbrenning, kroppsvekt og aldersprosessen. Stoffskiftehormoner har betydning for ALT i kroppen.” – side 7

Om å bli tykkere og tykkere – selv om du spiser sunt:

”Mange har ikke hatt mulighet til å slanke seg.. De er nemlig blitt overvektige fordi de har lavt stoffskifte – hypothyreose. Det nedsetter hvilestoffskiftet, som står for mesteparten av kroppens forbrenning av kalorier (opp mot 75 %). Derfor kan du oppleve at du rett og slett legger på deg selv om du følger en anerkjent slankekur. Selv et begynnende lavt stoffskifte, altså før sykdommen bryter ut, kan være årsaken til at du legger på deg og har vanskelighet for å slanke deg.”  - side 7

Og her må jeg bare legge inn at jeg vet ALT om vektøkning og hvor helt umulig det har vært å slanke seg. Jeg la på meg 3 kg på Grete Roede kurs, har trimmet og trent og spist så lite at jeg var i manko på alt av vitaminer og mineraler, men likevel har jeg ikke gått ned.

Helle Sydendal skriver at hun la på seg 25 kg, hun hadde vondt i muskler og ledd, men legen fortalte henne at hun hadde det helt fint – det kunne han se på blodprøven.

”Man kan ikke kurere lavt stoffskifte med verken mosjon eller sunn kost” – side 11. Dette er viktig, for overalt møtes vi av overskrifter og mennesker som forteller at det er mulig å booste stoffskiftet hvis man bare spiser det eller det, eller legger inn noen timers ekstra mosjon hver dag. Og svaret er NEI – det kan man ikke. Det er kun stoffskiftemedisiner som kan kurere lavt stoffskifte. Og ca 20 % får ikke optimal dose bare på Levaxin, selv om blodprøvene viser at du er innenfor normalområdet. Så lenge du ikke føler deg frisk, så er du ikke frisk – og da må du stå på krava helt til du får den behandlingen du trenger for å bli frisk!

Helle Sydendal måtte skifte lege, og hun gikk til flere endokrinologer i Danmark før hun endelig kom til noen som ville gi henne riktig medisin – nemlig T3. Da merket hun forbedringer med en gang – selv om det skulle gå syv måneder før hun begynte å miste vekt. Men hun merket stor bedring hele tiden – og det gjør hun fremdeles. Og hvis hun glemmer å ta T3 merker hun det på kroppen med en gang.

I den norske utgaven ønsker jeg meg litt mer informasjon og historier om kombinasjonsbehandling – men det er kanskje stoff nok til en helt ny bok?

Er du interessert i å vite mer om boka så kan du gå inn på : www. Lavtstofskifte.info  eller melde deg inn i facebookgruppa – lavtstofskifte.info

Kommentarer

 1. Tusen takk, Solgunnn!
  Denne boken skal kjøpes og deles, jeg har samme problem og har hatt det i årevis. Nå har jeg sluppet vektøkning men trøtt og deprimert og vondt i ledd har jeg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skrives alt for lite om lavt stoffskifte og det er så mange som kunne blitt mye bedre med riktig medisin - så det er kjekt hvis du deler. Og vondt i ledd og trøtt og deprimert er jo standard lavt stoffskifte - og mange leger bryr seg kun om hva blodprøvene sier, så hvis du er innenfor "normalen" får du ikke hjelp av dem.

   Slett
 2. Hei

  Vi har startet en ny organisasjon for mennesker med stoffskiftesykdommer. Thyrodiea Norge - Vi tror på bedring.

  På www,thyroidea.no har vi samlet, systematisert og publisert så mye informasjon som mulig om ulike stoffskiftesykdommer og forskjellige behandlingsmetoder.

  Vi har idag lagt deg til på vår liste over blogger - forhåpentligvis med din tillatelse :-) http://thyroidea.no/blogger/

  SvarSlett
 3. Så flott! Må inn og sjekke siden med en gang!

  SvarSlett
 4. Takk for tips, denne må jeg lese en dag.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, bør leses av alle som sliter med stoffskiftet.

   Slett
 5. Takk for tips om bok :) Eg er født med lågt stoffskifte, men har ikkje hatt mange problem med det utanom at eg blir fort trøytt. Eg òg har kjent det slik i periodar at eg kunne ha sove og sove og sove, men for meg har det vore undermedisinering, og legen har ofte sagt at innanfor normalområde bør eg ha høge verdiar. Eg har ikkje prøvd kombinasjonsbehandling, og eg trur ikkje eg trenger det heller, men no veit eg om det skulle det bli aktuelt ein dag :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Den der trøttheta altså! Kjenner godt til den, men fint for deg som har en lege som har god kjennskap til sykdommen.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …