onsdag 23. juli 2014

Trenger du lesetips til late sommerdager på Lathari? Jeg har pløyd meg gjennom noen stabler av årets bøker og her er høydepunktene:


Publisert i Altaposten 23. juli 2014Maria Semple : Hvor ble du av, Bernadette: Bastion forlag, 343 sider

Gå ikke glipp av denne!

Den genierklærte arkitekten Bernadette, den like genierklærte ektemannen hennes Elgie, med en ledende stilling i Microsoft og deres femten år gamle datter Bee bor i et digert, men forsømt hus i Seattle.

Bernadette lider av sosial angst og har derfor outsourcet de fleste daglige gjøremål til en personlig assistent som sitter i India. Assistenten bestiller restaurantbord, klær, legetimer, og tar seg av det meste for familien. Dette vet ikke Elgie noe om, hans fokus er på jobben.

Når du tilsetter noen tvangsnevrotiske naboer, russisk mafia og ustabile bjørnebærhekker blir resultatet en litterær feelgoodfest.
Graeme Simsion : Prosjekt Rosie : Aschehoug, 332 sider

Jeg falt pladask!

Don Tillman er en kjekk og stram postdoktor, ansatt ved et universitet i Melbourne. Han har stålkontroll på det meste, med stramme rutiner og nøye utarbeidede tidsskjemaer. Ingen tid skal spilles. Men han savner noen å dele livet med, og etter mange mislykkede dater bestemmer han seg for å lage et skjema som aktuelle konekandidater må fylle ut før daten. Hvis det viser seg at kandidaten røyker, eller drikker for mye, eller for lite, eller ikke kan brøkregning, er det ikke noe vits å treffe henne uansett. Det er å kaste bort tiden. Men så kommer Rosie inn i livet til Don, og mange gamle sannheter må falle.  

Prosjekt Rosie er en vidunderlig morsom bok – og det eneste jeg lar meg irritere av er bokas omslag som kan skremme vekk mannlige lesere. Og det er synd – for denne kan både kvinner og menn kose seg med.Kjell Westö : Svik, Pax forlag, 310 sider

Gamle sår

I 1938 var Helsingfors en by der sårene etter borgerkrigen tjue år tidligere fortsatt var åpne og verket, samtidig som noen av byens innbyggere så at noe dystert på nytt hadde senket seg over Europa.

Matilda Wiik får seg sekretærjobb hos advokat Claes Thune, og hun er så dyktig og har et så behagelig vesen at hun snart blir uunnværlig på advokatens kontor. Thune bor alene, hans kone har i lengre tid hatt et seksuelt forhold til en av hans nærmeste, barndomsvennen og psykiateren Lindemark. Thune er sint, han føler seg ensom, men innrømmer det ikke for noen, og fortsetter  å holde kontakt med Lindemark og flere av de andre ungdomsvennene. Noen av dem har dannet en klubb de kaller Onsdagsklubben. I denne klubben blir de politiske ulikhetene mellom herrene stadig mer åpenbar, og gamle vennskap står for fall.

En ettermiddag overhører Mathilda stemmer på Thunes kontor, det er Onsdagsklubben som har møte, og en av stemmene er så kjent at det føles som om hun blir kastet tilbake i tid. Til en sengebenk i en fangeleir.  Plutselig er Matilda ikke bare Matilda, hun er også Miljafrøken og Miljafrøken snakker til Matilda og ødelegger den tilsynelatende sinnsroen hennes.

Det er Matilda/Miljafrøken som er den mest spennende karakteren i romanen. Både hennes fortid som vi gradvis får innsyn i, og den personlighetsforandringen som skjer med henne er troverdig og engasjerende.

Kjell Westö er nominert til Nordisk råds litteraturpris for denne boka som viser oss et Europa i en brytningstid mange mener kan sammenlignes med det dagens Europa står ovenfor.Katarina Bivald : Leserne i Broken Wheel anbefaler : Gyldendal, 393 sider

For deg som elsker litteratur

Når bokhandelen der Sara Lindqvist arbeider blir stengt bestemmer den svenske enslige bokelskeren seg for å reise på et lite eventyr. Hun har i flere år brevvekslet og utvekslet bøker med Amy, en eldre kvinne fra et lite tettsted i Iowa. Nå har Amy invitert henne til å bo hos seg i flere måneder, og selv om Sara vanligvis verken snakker med så mange mennesker eller gjør så mange sprell, bestemmer hun seg for å reise på besøk til den gamle kvinnen. Sara lever mest gjennom bøkene, og det er også i bøkenes verden hun henter inspirasjon og forståelse for hvordan livet skal leves. Når Sara kommer til Broken Wheel får hun vite at Amy døde for noen dager siden, men alle hun snakker med ønsker at Sara skal flytte inn i huset til Amy, og de behandler henne som byens gjest.

Leserne i Broken Wheel er en koselig og skuldersenkende bok som jeg tviler på kan utløse store emosjonelle svingninger. Helt perfekt for avslapning med andre ord.


For ungdommer og oss som liker ungdomsbøker:
Sofia Nordin : Ett sekund om gangen, Mangschou – 214 sider

Helt alene i verden

Råspennende om Hedvig som bor i Sverige, og som en dag opplever at alle rundt henne plutselig dør av en febersykdom.

Hedvig rømmer fra byen som er full av døde mennesker. Hun flytter inn på en gård med kyr, høns og grønnsaker og regner med å leve alene resten av livet. Hun vil ikke tenke på alle som er døde, så hun prøver å stenge av følelsene.

Hun vil heller ikke tenke på alt hun ikke kan få oppleve. Hun vil vite hvordan det er å kysse en gutt og hvordan det er ligge med noen. Nå får hun aldri oppleve det. Og hun har ingen å snakke med. Hun er 13 år og alene i verden. Men en dag oppdager hun ferske fotspor under kjøkkenvinduet. Fotspor som ikke stammer  fra henne selv.

Ett sekund om gangen er nominert til Nordisk råds pris for barne – og ungdomslitteratur.  Om det er den som vinner får vi vite i slutten av oktober.


Salla Simukka : Rød som blod : Gyldendal, 246 sider

Finsk ungdomsboksensasjon

Rød som blod er første bok i Snøhvittrilogien, og boka er solgt til førti land.

17 år gamle Lumikki Andersson går på kunstfaglig linje på videregående skole i Tampere. Hun ble mye mobbet på barneskolen og selv nå har hun ingen venner. I friminutter og fritimer bruker hun å låse seg inne på mørkerommet på skolen, et rom de fleste andre har glemt.  Men en morgen oppdager hun at rommet er fullt av eurosedler. Hun låser seg kjapt ut, men blir oppdaget. Plutselig er hun en brikke i et spill hun ikke har bedt om å være med i.

Anbefales til alle som liker krim og spenning og så kan jeg jo tilføye at boka viser hvor viktig det er med styrke og kondisjonstrening. Ikke fordi rompa og magen skal bli finest mulig, men fordi det krever styrke i armene når man skal skyve opp en fryseboks fra innsiden, og det kreves god kondisjon når man må springe fra skumle menn med finlandshetter. 

mandag 14. juli 2014

Jeg rydder og pakker og finner gamle skatter

Når man skal flytte må det pakkes. Når det pakkes bør det ryddes. Når det ryddes bør det sorteres. Og når det sorteres bør det deles. Eller? Jeg så at Knirk også rydder, og hun har laget et blogginnlegg der hun trekker frem de barnebøkene hun aldri vil kvitte seg med. Her er noen av mine. 

Ps - Den oppmerksomme leser vil se at enkelte av bøkene har stempel og lapp inni - det var slik mitt private bibliotek så ut når jeg var ca. 10 år. Jeg hadde Langørestempel fra Donald og så hadde jeg sånne klistremerkelapper man brukte å ha på trekkpapir på skolebøkene. Så satt jeg hjemme i gangen og lånte ut til de som måtte komme forbi. 

lørdag 12. juli 2014

Donna Tartt : The Goldfinch : Lydbok, 32 timer og 32 minutter


Hva skulle man gjort uten venner?

Etter å ha lest flere gode anbefalinger av Donna Tartts siste bok bestemte jeg meg for å høre den på engelsk. Det er jeg VELDIG glad for. David Pittu leste fabelaktig godt, og det kjennes som om min engelsk har forbedret seg med 100 % . Jeg vet at det ikke er riktig, men det gir meg i hvert fall god motivasjon til å fortsette å lytte på engelsk.

Hovedpersonen er Theo Decker. Når romanen starter har faren stukket av og overlatt foreldreansvaret og alt ansvaret for Theo til moren. Theo er vel i utgangspunktet det man kan kalle en grei gutt, men etter at faren stakk av har han fått seg en ny venn som leder han litt ut på ville veier. På grunn av Theos nye opppførsel er moren og han beordret til møte på rektors kontor. På veien dit møter de en gruelig regnvær, og de går inn på Metrepolitan-museet i New York, både for å unngå å bli våt, men også fordi Theo og moren har vært der mange gang før. Theo følger moren rundt i museet, men er mest oppmerksom på ei jente med rødt hår, ca hans egen alder, 13 år. Jenta er sammen med en eldre mann, og mens Theo funderer over hvem jenta og mannen er, blir museet utsatt for et terrorangrep. Noen få overlever, blant dem Theo, men moren dør.

Før Theo evakuerer museet tar han med seg et lite maleri - the Goldfinch - malt i 1854 av Carel Fabritius. (Dette maleriet finnes i virkeligheten).

Tyveriet av maleriet, savnet av moren, oppmerksomheten på den rødhårete jenta og hva den gamle mannen sa til Theo i minuttene etter bombeangrepet, vil følge Theo gjennom resten av livet. Vi er ofte i New York, så er vi innom Las Vegas i en periode, og så New York igjen før en ganske intens periode i Amsterdam.

Jeg lyttet meg gjennom mer enn 32 tima og jeg nøt hvert minutt. Og når boka var ferdig savnet jeg Hobie. Vil du også bli kjent med Hobie? Da vet du hva du må gjøre- og som tidligere nevnt - David Pittu er en mann med en nydelig stemme, og han leser gruelig godt.


Jorun Thørring : Mørketid – 347 sider, Aschehoug
Lite troverdig

Dette er Jorun Thørrings tredje roman med politietterforsker Aslak Eira som hovedperson.

På Fredheim, en nedlagt internatskole på fastlandssiden av Tromsø, en gang drevet av Samemisjonen, finner 3 ungdommer et lik skjult i en gammel varmtvannsbereder. Eira og hans kollegaer ved politistasjonen i Tromsø begynner å lete etter savnede personer, og saken blir slått opp i den lokale pressen. En kvinne, tidligere narkoman og prostituert, nå selger av gatemagasinet Virkelig tar kontakt med Eira og vil fortelle han om hva som skjedde på Fredheim for mange år siden. Eira har ikke tid til å høre, og ber kvinnen ta kontakt med ham i morgen. Så skjer boka første ”hvor dum er det mulig å bli øyeblikk”, nemlig når kvinnen bestemmer seg for å oppsøke alle sine tidlige plageånder på Fredheim for å fortelle at hun skal gå til politiet i morgen for å avsløre alt hun vet om hva som skjedde på internatskolen for mange år siden. Når forfattere behandler sine karakterer på en slik måte som Thørring her gjør får jeg tilløp til skunk. Vi er ikke kommet langt ut i romanen, og dessuten står det på baksiden, så jeg avslører ikke for mye, men altså, bare noen sider ut i romanen er den narkomane kvinnen drept. Så da har vi to lik. Et gammelt og et nytt. Men det kommer flere, og jeg fikk også flere ”Hvor dum er det mulig å bli øyeblikk” – og da tenker jeg spesielt på hovedpersonen, den samiske etterforskeren Aslak Eira. Han eier jo ikke intuisjon, og handler som om han går i en evig bomullssfære. Djisus! Og språket er dårlig, skrivefeilene opptrer like tett som mygga på Finnmarksvidda om sommeren og setninger med dobbeltbetydning finnes det mange av.

Men nå skal jeg slutte å være så slem, for boka var ikke helt forferdelig heller. Den var delvis spennende, hvis man klarer å se bort fra at den ikke er helt troverdig, og at etterforskerne gjør en elendig jobb. At mye av handlingen foregår på en nedlagt internatskole er interessant, og det gir en fin påminnelse på de overgrepene som ble gjort, både av staten og enkelte ansatte. I Finnmark og Troms måtte mange barn og ungdom vokse opp på internatskoler og selv om det har kommet både statlige unnskyldinger og erstatninger gjør det ikke noe at det kommer påminnelser til de av oss som var så heldige at vi slapp å bo der. Synd derfor språkvasking og et troverdig plott er mangelvare.

Ps1: De første sidene var best. Når Jorun Thørring beskriver den mugne og råtne kjelleren der ungdommene finner liket, gjør hun det så godt at jeg kjenner luka helt til Alta.

Ps2: Vigdis  Hjorth har oppfordret kritikerne til å si litt om hvor de selv er i forhold til den romanen de anmelder. Dette kan selvfølgelig tolkes og gjøres på mange måter. Jeg velger å gjøre det ved å fortelle at jeg leste denne boka, der handlingen foregår i et vinterlig Tromsø, på årets varmeste dag. Vi hadde i 32 grader i Alta denne dagen. Så er nå det også sagt!


mandag 7. juli 2014

Turist i Alta på sommeren - del 1

I sommer jobber jeg på turistinformasjonen som fra 1. januar 2014 er plassert på Alta bibliotek. Det er en fin jobb, både fordi jeg får snakke med masse folk, og fordi jeg fremdels får muligheten til å snakke om litteratur og å anbefale bøker til leselystne altaværinger.

I Alta bor det 20 000 mennesker - og når turistene spør om hva de kan gjøre i byen er standardsvarene:

Du må dra innom Alta Museum. Det er et verdensarvsenter for bergkunst og det er kjempefint å vandre mellom 6000 år gamle tegninger. Mange drar dit - og alle som kommer tilbake har likt hva de har sett.

Så har vi Nordlyskatedralen. Den er strategisk plassert midt på sentrum, to minutt å gå fra turistinformasjonen/biblioteket og det er ganske mange som kommer til Alta kun for å se på den.

Mange har lyst til å se Alta Canyon. Det er flere ulike måter å komme seg innover på:

Med elvebåt fra Sorrisniva. Det koster 950 kroner pr.  person og turen tar ca. 2 timer. Denne turen anbefaler jeg sterkt!
Du kan også ta kontakt med North Adventure - de tilbyr guiding og inngang på demningen for 1500 kroner.
Vil du bruke føtterne dine kan du komme deg til utkikkspunkt over Canyon på 2 måter.
Den lengste turen er fra Gargia fjellstue. Denne turen (22 kilometer) går på grusvei og sti i terreng og er mye tøffere enn tur nummer to som går fra Tutteberget ved Joatka. Turen fra Tutteberget går langs asfalt, og er på 10 kilometer tur/retur.

Vil du oppleve samisk tradisjonell matlaging og se og klappe på en rein anbefaler jeg at du tar turen til Boazo Sami Siida. I år er det 12 år siden bedriften startet opp, og selv om jeg er født og oppvokst i Finnmark, med tilgang på hytte i Kautokeino, syns jeg det er fint å ta se en tur til siidaen.
En av de jeg arbeider sammen med sa at han hadde hørt en kommentar på at "det var litt lite" - og da var hans kloke reaksjon og svar; - "jamen det er jo slik samene har levd, og delvis lever". Skal du ha store bygninger og vakre utsmykninger så reiser du ikke til Finnmark. På sami siida får du smake reinkjøtt, du kan kaste lasso, og du får hilst på dyrene.


søndag 6. juli 2014

Jeg blogger hulter til bulter


Tre uker siden siste blogginnlegg er vel ny rekord for meg. Men det betyr ikke at jeg har tenkt å slutte å blogge, eller at jeg er lei, men det skjer så mye at jeg ikke har tid til å blogge. Det er jo en god ting – tenker jeg.

Så nå skal jeg oppsummere litt – hva jeg har lest, og hva jeg har gjort og litt om hva jeg funderer på.

Jeg tror Altaposten snart publiserer sommerens lesetips fra meg og inntil de er publisert i avisa legger jeg ikke teksten ut her. Jeg valgte ut seks bøker som har gitt meg gode leseopplevelser i vår. Det er: Hvor ble du av Bernadette?, Rød som blod, Leserne i Broken Wheel, Prosjekt Rosie, Svik og Ett sekund om gangen. Ett sekund om gangen var så spennende at jeg måtte kjøpe fortsettelsen – Spring så fort du kan, som svensk ebok, samme kveld som siste side i Ett sekund om gangen var ferdig. Digger begge bøkene!Og så hører jeg på Midnight´s Children av Salman Rushdie  (24 timer og 35 minutt……)– lest av Lyndam Gregory. Det er helt strålende og helt usannsynlig vanskelig – både fordi boka i seg selv er en kraftprestasjon å komme seg gjennom på norsk, mens den på indiskengelsk krever sin kvinne, og akkurat denne kvinnen må høre litt engelsk lydbok, og så må hun lese teksten på norsk for å få med seg alle detaljer og språklige indiske finesser. I den norske utgaven på side 96 kunne jeg lese at drømmen for noen menn var å ha et stort hus med badekar installert rett ved siden av senga. Og akkurat det hadde vi når vi bodde på hotell i Jaipur. Jeg syns det var en litt merkelig ordning, derfor tok jeg bilde av det og på senga ligger Ingvar Ambjørnsens Natten drømmer om dagen.Vi glir derfor rett over i neste bok av Ambjørnsen; Ut av ilden – en bok som ble lansert med brask og bram under årets litteraturfestival på Lillehammer. Nå er Ut av ilden lest og fortært, og jeg syns boka er god. Jeg kommer ikke til å legge noe energi i å anmelde den, men jeg kan jo si at dette er en frittstående bok i samme serie som Natten drømmer om dagen og at det vil komme flere bøker. En er vissnok allerede ferdig skrevet, mens de andre er ferdig tenkt ut.

Noen lydbøker har jeg også hørt ferdig – den ene var super, den andre var helt grusom. Vi begynner med den grusomme: The Girl on the Cliff av Lucinda Riley. Jeg hadde ikke de helt store forventningene, men hadde jo kost med skikkelig med The Lavender Garden av samme forfatter og samme innleser, så litt gledet jeg meg nok. Men det var helt forferdelig dårlig. Plottet var så forutsigbart at det var pinlig, språket var helt forferdelig og handlingen var usannsynlig teit. 


Det er noen uker siden jeg hørte den ferdig og jeg har stort sett fortrengt alt som har med denne boka å gjøre. Men Knirk har lest den og hun var like lite begeistret som meg, og vi reagerte på de samme tingene, så lurer du på HVOR dårlig The Girl on the Cliff er kan du lese hennes gode anmeldelse.Jeg har også hørt The Ocean at the end of the Lane – av Neil Gaiman, lest av forfatteren selv. Denne boka var helt nydelig, men detaljene i boka har forsvunnet fra min hukommelse, men heldigvis har Knirk også lest denne boka og som meg likt, eller rettere sagt; elsket den – så vil du vite mer om boka kan du klikke deg til Knirk. Neil Gaiman leste (selvfølgelig) veldig godt!

The Sunday Times kåret i 2013 Neil Gaimans barnebok; Heldigvis hadde jeg melka – til årets barnebok. Jeg har lest boka og jeg likte tegningene best. Men så er jeg ikke et barn, selv om jeg føler meg veldig barnslig noen gang. Heldigvis for meg skal jeg studere mange spesielt kule fag til høsten, og forhåpentligvis lære masse nyttig slik at jeg kan sette pris også på teksten i denne boka.

Jeg skal flytte til Oslo! Der skal jeg kose meg glugg og være supersosial på alt av bokhappenings – fortrinnsvis de som er gratis. Det blir studielån på meg, og det vil si 7000 kroner i måneden i inntekter, og nå har jeg kanskje fått meg hybel til 6000, så jeg skal leve på 1000 kroner i måneden. Det går jo ikke –så rop ut hvis du er sjefen på Eldorado og skjønner at jeg vil være et skikkelig bra tilskudd til ekstrahjelpfolka! 

Og nå før jeg tar kvelden og legger meg må jeg bare dele min nye forelskelse – nemlig:Jo Nesbø!

Ikke Jo Nesbø som forfatter – jeg har lest pinlig lite av hans forfatterskap - har f.eks ikke lest Harry Hole bøkene, og de står heller ikke på leselista. Til det er det for mange som har akket seg over for grusomme drap og for detaljerte scener. Men jeg digger Jo Nesbø som artist og her er poenget mitt. Det var iskaldt i Alta fredag 13. juni. 4 varmegrader og overskyet. Over 1000 publikummere hadde samlet seg foran scenen – og vi sang med på alle sangene, og vi ooooouuuet og vi støøøøøønet når Jo ville at vi skulle gjøre det. Og min gode venninne Rita sa hvert femte minutt. ”Jeg er så forelsket i Jo Nesbø!” Og jeg nikket og skjønte hva hun mente. Han er jo en kjekk kar. Men det som gjorde at jeg kjente den store kjærligheten var når jeg fikk vite at han hadde tatt turen innom den lokale ARK-butikken og signert bøker, bare sånn i forbifarta.

Så:

Hurra for Jo Nesbø som til tross for at han tjener millioner på bøkene sine faktisk gjør en strålende jobb på festival i Alta sammen med De Derre, og hurra for Jo Nesbø som tar seg tid til å signere bøker for fansen på en bokhandel i Alta.