Gå til hovedinnhold

Hvorfor? Hvorfor? Og atter hvorfor? - og ja, skjerp dere Gyldendal (denne gang)

Gyldendal er ute med Sammen til det siste av Anna McPartlin. Omslaget er så likt omslagene til Jojo Moyes bøker at jeg tror Gyldendal håper på mersalg av Sammen til det siste på grunn av at kunder tar feil av Moyes bøker og deres siste. Hvorfor skulle de ellers lage en forside som er så lik? Det kan selvfølgelig hende at omslagdesigneren kun har ett uttrykk - men det tviler jeg på. Dette var rett og slett lavmål Gyldendal - skjerp dere! 

Kommentarer

 1. Enig med deg, flott at du "skriker ut" :)

  SvarSlett
 2. Det er nok et bevisst valg! Jeg har lagt merke til bøker med omslag som er "merket" med utsagn a la: "Perfekt for alle som liker Jojo Moyes!" eller "Liker du Jojo Moyes, vil du elske denne!" I tillegg til anbefalinger fra selveste Moyes selv, som på Lisa Jewells "Dagen vi møttes", der står på omslaget: "Overbevisende, human, hjerteskjærende... Jeg kunne ikke legge den fra meg. Jojo Moyes."
  Jojo Moyes ser nå ut til å være målestokken eller merkelappen som skal få alle bokkjøpere til å åpne lommeboka, så det forundrer meg ikke at de lager omslag som er så like.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har nok rett. Elin, bokelskerinnen, kommenterte på facebooksiden min og skrev at Gyldendal brukte det samme omslaget som det engelske forlaget brukte. At Gyldendal velger å bruke det samme er nok fordi det fungerer, vi er lettlurte vi forbrukere.

   Slett
 3. Det skal bli interessant å se hva slags utslag dette gjør på boksalget. Kommer den til å toppe listene? Det er bare å håpe at lesere flest er så reflekterte at de undersøker litt før de kjøper boken i tro om at det er en ny Moyes.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal bli interssant å følge med, helt enig! Jeg tror at kopiboka kommer til å suse opp på pocketlista - og at mye av bøkene blir solgt på grunn av feilkobling av typen: ligner litt på noe jeg har hørt om, tenkt på, vurdert å kjøpe - og derfor kjøper jeg denne. Kanskje supert for salget, men kjedelig!

   Slett
  2. Det er kanskje like stor sjanse for at "folk" ikke kommer til å kjøpe den fordi de trur de allerede har lest boka...

   Slett
  3. Ja, det er selvfølgelig en risiko :) Og siden Jojo Moyes har figurert på salgslistene i flere år er det mange som allerede har bøkene hennes.

   Slett
  4. Jeg tror det er mer sannsynlig at man kjøper, ikke at man tenker at denne har jeg lest før. Folket skal nok overbevises om å tenke serie, første Moyes hadde røde detaljer, den andre blå, nå kommer denne boken med gule detaljer. Det er neppe tilfeldig at valget landet på gult.

   Slett
 4. Rettferdigh harme. I like it.
  Du har selvfølgelig helt rett!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hamret ned denne lille irritasjonen mens jeg så siste episode av Madam Secretary, og knasket solsikkekjerner med skall. Multitasking på høyt nivå med andre ord :)

   Slett
 5. For min del grupperes bøker med slike cover direkte i haugen "Blir Aldri Vurdert" - uansett innhold. Har du sett bøker skrevet av mannlige forfattere med samme cover? For iKke å snakke om - har du sett bøker rettet mot menn som målgruppe med samme typen cover? Neppe! Helt enig:

  FORLAG: SKJERP DERE!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje vi kan lage en fane vi kan gå bak neste 8. mars? Skjerp dere! :)

   Slett
  2. Det burde ikke vurderes en kampdag for litteraturen? ;) Jeg er sikker på at vi kunne kommet opp med plenty av kampsaker.

   Slett
  3. Å bruke "identisk" cover som bestselgere nærmer seg min fanesak nr 1 - nemlig det å tyne en kjent forfatters navn ut i det lengste med å bruke "gjesteforfattere" til å skrive bøkene. Det pøses f.eks på med Clive Cussler bøker. Tror det nå er 6-7 forfattere nå som sikkert betaler for å bruke hans navn som "heading" på boka, og med eget navn i miniatyrskrift nederst. Det samme mistenkes Wilbur Smith for å gjøre i hans tre siste bøker. Penger penger penger................

   Slett
  4. Det er mange kampsaker og mange faner jeg kunne stilt meg bak, Mari og Marianne :) Men jeg legger til en ekstra, nemlig plagiering av tekst! En skikkelig uting, og alt for vanlig i dag.

   Slett
 6. *Rekker opp hånda*

  Jeg trodde det var en ny Moyes-roman! Makan!

  (Pun intended)

  SvarSlett
 7. Påpekte dette såvidt når jeg skrev om "Sammen til det siste"boken i fjor, men godt at noen andre skriker enda høyere ut! Jeg er selvfølgelig enig med deg- de må skjerpe seg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Måtte inn på bloggen din for å lese hva du mente om boka - og skjønner at det er en skikkelig hulkebok. Hvis jeg bestemmer meg for å lese den er det med kleenexen innenfor rekkevidde og ikke på flyet.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …