Gå til hovedinnhold

Arto Paasilinna : Hett blod, nerver av stål : Aschehoug : 224 sider

Publisert i Altaposten 5. mai 2017 Sjelløst

Det var en stormfull høstdag i 1917 at Linnea Lindeman  som bodde ved Gamlakarleby i Finland fikk et varsel fra himmelen. I varselet fikk den godt voksne kvinnen, som var både jordmor, fisker og spåkone, vite at hun skulle ta imot et friskt guttebarn 8. januar 1918, og at denne gutten skulle få leve helt til sommeren 1990. Hennes gode venninne Hanna var gravid med sitt sjette barn og nedkomsten var ventet i begynnelsen av januar. Hanna fikk derfor beskjed om at hun kom til å få en sønn som hun ikke trengte å være bekymret for, han kom til å klare seg bra uansett hva som skjedde med ham.

Spådommen slo til, og 8. januar 1918 kom Antti Kokkoluoto til verden. Han fikk tidlig vite om spådommen og utfordret derfor skjebnen gang på gang. Han deltok i både Vinterkrigen og den andre verdenskrig med stor frimodighet og hadde et rikt og innholdsrikt liv frem til datoen for det som Linnea hadde spådd skulle bli hans siste dag på jorda. Det ble forberedt en stor fest for venner og familien. Antti ønsket å gå ut av tiden med brask og bram – ingen skulle kunne glemme hans dødsdag. Men hvor god spåkone var egentlig den gamle jordmora/fiskeren/spåkona? Dør Antti på den dagen hun forutså?

Beskrivelser uten følelser

Originalversjonen på finsk kom i 2006, og ble sluppet i år, noen uker før den gamle ringrevens 75 års dag 20. april. Selv om Paasilinna bruker mange av de samme elementene i denne boka som i de andre bøkene han har skrevet (mye alkohol, den finske landsbygda, militæret, våpen og sterke kvinner), mangler karakterene personlighet. Historien består av beskrivelser uten følelser slik dette eksemplet som beskriver siste del av andre verdsenskrig:

”Frontlinjene mellom Finland og Sovjet lå fast i flere år. Den nordlige fronten under andre verdenskrig var låst i en langvarig stillingskrig. Sersjant Antti Kokkoluoto levde i skyttergraver i disse vintrene og somrene, og det gjorde også de andre finske soldatene. Han deltok gjerne i skytekonkurranser som ble organisert nå og da. Treffsikker som han var, klarte han seg godt og fikk mange priser. Som divisjonenes skytterkonge fikk han hjemlov som premie. Han dro hjem til Yxpila mange ganger, og under krigen fikk han ett barn til. Det var en glad liten gutt.”

Dette er beskrivelser uten engasjement og uten følelser! Og slik er det meste av denne boka, det finnes nesten ikke scener som er skrevet ut, og veldig få replikker. Humoren som vanligvis gjennomsyrer hver eneste bok fra Paasilinnas hånd er helt fraværende, og hadde humoren blitt byttet ut med alvor eller melankoli hadde det vært greit, men her er humoren tatt bort, og erstattet med hulhet. Men boka er ikke uleselig - her finnes fremdeles noen elementer av Paasilinnsk oppfinnsomhet og djervhet, men jeg konkluderer likevel med at Paasilinna har levert adskillig bedre bøker tidligere. 

Terningkast 3


Kommentarer

 1. Testing one two. Ville bare si at jeg ikke leser Paasillnna lenger, etter å ha lest en haug for noen år siden. Ble lei. Og ser ikke ut til at jeg skal bli u-lei. Veldig staselig her inne nå forresten. Som om jeg har oppdaget en ny favorittblogger og plutselig må lese alt...

  SvarSlett
 2. Glad du testet, og at du fikk det til. Takk for staskommentar - det trengtes en liten oppgradering.

  SvarSlett
 3. Åh!? Jeg som har sett fram til denne. Ikke lest meg lei på Paasilinna ennå, men har flere gamle å ta av i hyllene. Da tror jeg denne får ligge litt. Har den på ebok, så der ligger den trygt i flytteprosessen. Takk for .. utips? :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Har ikke lest andre anmeldelser, og det kan hende jeg har lest meg lei på han, og at det var derfor jeg ikke helt klarte å like denne, men jeg tror at boka er dårligere enn mange av de andre bøkene hans - og værsågod for det nye begrepet utips :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Bokbloggertreff og Kapittel i Stavanger - Stor grad av gledings!

Årets bokbloggertreff er lagt til Stavanger i forbindelse med litteraturfestivalen Kapittel, og det gir meg en glimrende anledning til å besøke Stavanger for første gang. Jeg gleder meg stort, og flybilletter og hotellrom er bestilt for mange måneder siden. 


Når man leser hundrevis av bøker i året og ELSKER å snakke om leseopplevelsene det gir, sier det seg selv at å treffe andre likesinnede byr på mange positive opplevelser, noe erfaringer fra tidligere bokbloggertreff og litteraturfestivaler bekrefter. Det at bokbloggtreffet er lagt til Kapittelfestivalen gjør at forventingene blir enda høyere, og hver gang jeg leser programmet krysser jeg av nye spennende programposter. I sted oppdaget jeg for eksempel arrangementet: Danmark i krig og Sameland i opprør -  torsdag klokka 16.30  med  Kaspar Colling Nielsen og Tharaniga Raja. Dit skal jeg! Heldigvis kolliderer det verken med Janne Stigen Drangsholt og Winterkrigen som starter klokka 15, eller skrivekurset med Ivo de Figueiredo som sta…