Gå til hovedinnhold

Mellom en prest og en klovn


Rosemarie Köhn og Susanne Sønderbo : Mellom en prest og en klovn – gode ord til livet : juritzen forlag, 119 sider /Publisert i Altaposten 03.01.2009
Guds klovner

Norges første kvinnelige biskop Rosemarie Köhn og psykologen og presten Susanne Sønderbo har gått sammen og laget denne boken der de har hentet frem dikt, gullkorn, sitater og prosa som har vært viktige for dem. De har også skrevet kommentarer til forskjellige emner. Köhn og Sønderbo har mye verdifullt å bidra med, og begge har hentet frem eksempler fra egne liv og eget arbeid. Sønderbo sier: ”Livsgleden tappes av mitt liv, når jeg for eksempel må leve med en fasade eller en maske som egentlig ikke er min. Når jeg lever fremmedgjort fra naturen og mine personlige røtter. Når min hverdag og min livsform er så dypt preget av plastikkalderen, vårt konsum og vår konkurransementalitet, så smuldrer menneskelige verdier og livskvalitet”. Dette er jo gammelt nytt, men mange av oss kan kanskje trenge en påminnelse iblant.

Boken er delt inn i fire kapitler: Lyse dager, mørke dager, dager i tåke og midt-imellom dager.
Skattene de deler med oss er hentet fra deres private bokhyller, og her er det et stort mangfold. Jeg fikk mange gledelige overraskelser og gjensyn med glemte verdifulle tekster.
Selv om begge forfatterne er prester er ikke dette en bok man trenger å være personlig kristen for å like. Gullkornene de har hentet frem spenner vidt. Alf Prøysen, John Lennon, Arne Garborg og Anne Grete Preus er bare noen av de mange kunstnerne de har funnet plass til.
Jeg har og lyst til å nevne fotografiene av Köhn og Sønderbo. Det er så deilig befriende å se bilder av ekte mennesker. Voksne kvinner som tør gi av seg selv, som smiler bredt selv om tennene ikke er bleket hvite. Fotografiene står godt alene, og jeg har smilt til hvert eneste bilde. Dette er en bok jeg er glad for å ha i bokhyllen, selv om forfatterne godt kunne ha skrevet flere egne bidrag.. Noen av sitatene og diktene berører meg, andre skjønner jeg ikke hvorfor de har tatt med. Men slik vil det vel alltid være med bøker som spenner såpass vidt.

Terningkast 4

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…