Mellom en prest og en klovn


Rosemarie Köhn og Susanne Sønderbo : Mellom en prest og en klovn – gode ord til livet : juritzen forlag, 119 sider /Publisert i Altaposten 03.01.2009
Guds klovner

Norges første kvinnelige biskop Rosemarie Köhn og psykologen og presten Susanne Sønderbo har gått sammen og laget denne boken der de har hentet frem dikt, gullkorn, sitater og prosa som har vært viktige for dem. De har også skrevet kommentarer til forskjellige emner. Köhn og Sønderbo har mye verdifullt å bidra med, og begge har hentet frem eksempler fra egne liv og eget arbeid. Sønderbo sier: ”Livsgleden tappes av mitt liv, når jeg for eksempel må leve med en fasade eller en maske som egentlig ikke er min. Når jeg lever fremmedgjort fra naturen og mine personlige røtter. Når min hverdag og min livsform er så dypt preget av plastikkalderen, vårt konsum og vår konkurransementalitet, så smuldrer menneskelige verdier og livskvalitet”. Dette er jo gammelt nytt, men mange av oss kan kanskje trenge en påminnelse iblant.

Boken er delt inn i fire kapitler: Lyse dager, mørke dager, dager i tåke og midt-imellom dager.
Skattene de deler med oss er hentet fra deres private bokhyller, og her er det et stort mangfold. Jeg fikk mange gledelige overraskelser og gjensyn med glemte verdifulle tekster.
Selv om begge forfatterne er prester er ikke dette en bok man trenger å være personlig kristen for å like. Gullkornene de har hentet frem spenner vidt. Alf Prøysen, John Lennon, Arne Garborg og Anne Grete Preus er bare noen av de mange kunstnerne de har funnet plass til.
Jeg har og lyst til å nevne fotografiene av Köhn og Sønderbo. Det er så deilig befriende å se bilder av ekte mennesker. Voksne kvinner som tør gi av seg selv, som smiler bredt selv om tennene ikke er bleket hvite. Fotografiene står godt alene, og jeg har smilt til hvert eneste bilde. Dette er en bok jeg er glad for å ha i bokhyllen, selv om forfatterne godt kunne ha skrevet flere egne bidrag.. Noen av sitatene og diktene berører meg, andre skjønner jeg ikke hvorfor de har tatt med. Men slik vil det vel alltid være med bøker som spenner såpass vidt.

Terningkast 4

Kommentarer