Gå til hovedinnhold

Anne B. Ragde : Nattønsket : Oktober, 213 sider


Sex, rock og ensomhet
Publisert i Altaposten 15.september 2009

Anne B. Ragde er en tøff og modig forfatter som med sin siste utgivelse utfordrer både lesere og en til tider sneversynt krets av litteraturkritikere.

Ingunn er 38 år gammel, og hun arbeider som musikkjournalist i trondheimsavisen Adressa. Hun har ingen venner og ingen familie. Den beste vennen hennes er Kalle, naboens 62 kilo tunge dobermann.

Hverdagen hennes består av arbeid, musikk og masse sex med forskjellige menn. Noen unge, noen gamle, men ingen forbindelser er langvarige. 11 måneder er Ingunns rekord, og da gjorde hun det slutt med en mann hun likte, fordi hun var så redd for at han skulle bli lei av henne. Det viktigste er å ikke være et offer. Den som ikke ser at bruddet kommer er en taper, og Ingunn vil ikke være en taper.

Hun er dyktig i jobben og hun får godt betalt, både når det gjelder penger og respekt. Musikk er viktig, og Ingunn sier at hvis hun får valget mellom å bli blind eller døv så vil hun velge blindheten. Et liv uten musikk er utenkelig. Boka inneholder mange referanser til musikk og musikkfestivaler. Men ofte når festivalene er nevnt er det ikke artistene eller gruppene vi får høre om. Vi får heller beskrivelse av hvem hun knullet og hvor. På Roskilde var det for eksempel en musikkjournalist fra Aftenposten og på Øyafestivalen var det en kjekk befal fra indre Troms. Det er en liten sandkasse vi leker i. Morten Abel som selv debuterer som romanforfatter i høst, er skrevet inn i denne boka. Det samme er Dagens Næringslivs bokanmelder Bjørn Gabrielsen.

Ingunn inntar angrepsposisjon hvis noen er i nærheten av å berøre følelseslivet hennes. Hun gjør det slutt med kjærestene sine selv om hun fremdeles er glad i dem. Hun leter etter mulige tegn på at de kan ha gått lei av henne.

Anne B. Ragde er en dyktig forfatter, og hun har skrevet en historie jeg ble nysgjerrig på. Selv om Ingunn er usympatisk vil jeg vite hvordan det går med henne.

Denne boka vil ikke få like mange lesere som Neshov-trilogien. Til det er innholdet for snevert. Hovedpersonen fremstår som kald og overfladisk. Hun leker med andre mennesker og spesielt i begynnelsen av fortellingen viser hun liten selvinnsikt. Ingunn har et stort alkoholforbruk, ingen familie, ingen venner, altfor mye jobb og ingen kontakt med følelsene sine.

Dette virker som en ærlig bok. Jeg tror ikke det har vært nødvendig med mye research, og jeg må innrømme at jeg måtte minne meg selv på at hovedpersonen heter Ingunn og ikke Anne B.

Terningkast 4

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …