Gå til hovedinnhold

HERREJEMINI FOR EN OPPLEVELSE!


Carsten Jensen : Vi, de druknede

687 sider eller 25 timer og 5 minutter (lydbok)

Denne må du lese (eller høre slik jeg har gjort)!


Det er den lille sjøfartsbyen Marsdal, på øya Ærø i Dannmark som er ankeret i denne sjøfartsromanen som starter med krigsutbruddet i 1848 og som slutter med frigjøringsdagen i 1945. I nærmere 100 år følger vi menneskene fra Marsal. Og for en reise vi får være med på! De siste to CDene har jeg hørt gråtende. Ikke fordi det er trist, men fordi det er så ubeskrivelig vakkert skrevet, og fordi alle brikkene faller på plass. Jeg har følt meg som en deltaker i en slik menighet man kan se på amerikansk film, der alle sitter og nikker og sier ja ja ja, og slik har jeg følt det de siste timene. Jeg har nikket, grått, sagt ja ja ja, og trykket på pauseknappen fordi jeg måtte hente mer kleenex.
Det er Jan Erik Madsen som leser, det gjør han helt greit, hvis man klarer å se bort fra at han har et aldri så liten talefeil, hvert ord som begynner på sl får en merkelig zzsssll – uttale, og til å begynne med var det slitsomt, for det er mange slik, slagsmål, og slag i teksten, men etter hvert som historien utviklet seg brydde jeg meg overhodet ikke om zzssllike bagateller, og kan bare konkludere med at denne boken er en av de beste jeg har lest (hørt) noen gang!

Terningkast 6

Kommentarer

 1. Hm...jeg har hørt så mye bra om denne boka, at jeg rett og slett må lese den en gang tror jeg. Må nok notere ned alle de bøkene jeg har lyst til å lese etterhvert, for det er en del :-)

  SvarSlett
 2. Jeg har jo hatt denne i bokhylla etter mammutsalget i vinter, så nå får jammen prøve å lokke den ned derfra i løpet av høsten. Fikk veldig lyst til å lese med en gang! :)

  SvarSlett
 3. Solgunn, jeg er helt enig, dette var et eventyr av en bok. En fin blanding av realistisk historie og absurde elementer - en lesefest! Jeg har anskaffet meg Siste reise av samme Jensen, og håper at den kan by på noe av det samme.

  SvarSlett
 4. Nå har jeg reservert Siste reise på folkebibloteket, takk for tipset Mettemor, gleder meg allerede :-)
  Og dere andre; gled dere :-)

  SvarSlett
 5. Oi,oi - denne må jeg nok gjøre et forsøk på å få lest! Har stått med boka i handa flere ganger, og så satt den tilbake på hylla? - men no skal jeg låne den med meg hjem!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…