Gå til hovedinnhold

Drit og dra : Carl Hiaasen : Gyldendal, 355 siderUngdomsbok om miljøkriminalitet

Nå har jeg lest en Hiaasen bok igjen. For første gang på flere år. Men det er mange år siden jeg oppdaget forfatteren, og mange av bøkene har jeg lest på engelsk. Jeg liker Hiaasens måte å skrive på, og jeg elsker flere av karakterene hans. Denne boken jeg nå skal anmelde er en ungdomsbok, og derfor er den annerledes enn de andre Hiassen bøkene jeg har lest. Boken vil passe godt for yngre ungdommer - aldersgruppen er ca 12- 16 år.

Vi er i USA, Florida, og historien starter med at noen elever på privatskolen Truman School sitter og venter på at den grusomme læreren Mrs. Starch skal komme inn og starte undervisning. To av elevene i klasserommet er Nick og Marta.
Marta er så redd henne at hun er kvalm, mens Nick er redd for hva som har skjedd med faren. Han er soldat i Irak, og sender email hver dag, men nå er det noen dager siden Nick og moren har hørt fra ham, og Nick er livredd for hva som har hendt. For noe er galt.
Tilstede i klasserommet er også klassens ramp; Duste Duane. Mrs.Starch terroriserer Duste Duane, og han blir så sint på henne at han truer henne. Dagen etter skal klassen på skoleutflukt til Black Vine Swamp, der det foregår lyssky oljeutvinning (noe barna selvfølgelig ikke vet), og der den utrydningstruede Florida-panteren holder til. Det oppstår en brann, og Mrs. Starch kommer bort fra klassen sin. Hun blir meldt savnet, og Duste Duane (som ikke var med på skoleturen) blir ettersøkt for brannstiftelse og for kanskje ha noe å gjøre med Mrs. Starch forsvinning.

Konklusjon: Som en ungdomsbok er lengden det største problemet her. Historien er spennende og full av energi og driv, og språket er enkelt. Alle løse tråder blir nøstet opp, det skjer ikke noe som er veldig skummelt, likevel er dette en spennende bok. Det er en del språklige skavanker her, noe som jeg velger å gi oversetteren skylda for. Kanskje litt slemt, men det er herved gjort!

Kommentarer

 1. Hei

  Carl Hiaasen! Visste ikke at du hadde anmeldt noen bøker av han! Tror jeg har lest det meste av han som er kommet ut på norsk. Stort sett alle de som jeg har lest har hatt en utrolig bra historie som igjen har ført til at permene har blitt trålt igjennom på rekordtid!


  Martin

  SvarSlett
 2. Hei Martin

  Ja, anmeldt og anmeldt, det er jo bare på bloggen da. Forlaget har gjort en elendig jobb i markedsføringa av denne boka, men vi fikk den i en bokpakke på jobb. Da jeg tok boka med meg hjem og skulle lese litt mer om den fant jeg ingen informasjon om boka på Gyldendal, måtte blant annet finne omslagsbilde på Bokkilden.no. Det er merkelig, for Hiaasen er jo så bra! Og det vet jo du som introduserte meg for ham :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …