Drit og dra : Carl Hiaasen : Gyldendal, 355 siderUngdomsbok om miljøkriminalitet

Nå har jeg lest en Hiaasen bok igjen. For første gang på flere år. Men det er mange år siden jeg oppdaget forfatteren, og mange av bøkene har jeg lest på engelsk. Jeg liker Hiaasens måte å skrive på, og jeg elsker flere av karakterene hans. Denne boken jeg nå skal anmelde er en ungdomsbok, og derfor er den annerledes enn de andre Hiassen bøkene jeg har lest. Boken vil passe godt for yngre ungdommer - aldersgruppen er ca 12- 16 år.

Vi er i USA, Florida, og historien starter med at noen elever på privatskolen Truman School sitter og venter på at den grusomme læreren Mrs. Starch skal komme inn og starte undervisning. To av elevene i klasserommet er Nick og Marta.
Marta er så redd henne at hun er kvalm, mens Nick er redd for hva som har skjedd med faren. Han er soldat i Irak, og sender email hver dag, men nå er det noen dager siden Nick og moren har hørt fra ham, og Nick er livredd for hva som har hendt. For noe er galt.
Tilstede i klasserommet er også klassens ramp; Duste Duane. Mrs.Starch terroriserer Duste Duane, og han blir så sint på henne at han truer henne. Dagen etter skal klassen på skoleutflukt til Black Vine Swamp, der det foregår lyssky oljeutvinning (noe barna selvfølgelig ikke vet), og der den utrydningstruede Florida-panteren holder til. Det oppstår en brann, og Mrs. Starch kommer bort fra klassen sin. Hun blir meldt savnet, og Duste Duane (som ikke var med på skoleturen) blir ettersøkt for brannstiftelse og for kanskje ha noe å gjøre med Mrs. Starch forsvinning.

Konklusjon: Som en ungdomsbok er lengden det største problemet her. Historien er spennende og full av energi og driv, og språket er enkelt. Alle løse tråder blir nøstet opp, det skjer ikke noe som er veldig skummelt, likevel er dette en spennende bok. Det er en del språklige skavanker her, noe som jeg velger å gi oversetteren skylda for. Kanskje litt slemt, men det er herved gjort!

Kommentarer

 1. Hei

  Carl Hiaasen! Visste ikke at du hadde anmeldt noen bøker av han! Tror jeg har lest det meste av han som er kommet ut på norsk. Stort sett alle de som jeg har lest har hatt en utrolig bra historie som igjen har ført til at permene har blitt trålt igjennom på rekordtid!


  Martin

  SvarSlett
 2. Hei Martin

  Ja, anmeldt og anmeldt, det er jo bare på bloggen da. Forlaget har gjort en elendig jobb i markedsføringa av denne boka, men vi fikk den i en bokpakke på jobb. Da jeg tok boka med meg hjem og skulle lese litt mer om den fant jeg ingen informasjon om boka på Gyldendal, måtte blant annet finne omslagsbilde på Bokkilden.no. Det er merkelig, for Hiaasen er jo så bra! Og det vet jo du som introduserte meg for ham :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar