Gå til hovedinnhold

Drit og dra : Carl Hiaasen : Gyldendal, 355 siderUngdomsbok om miljøkriminalitet

Nå har jeg lest en Hiaasen bok igjen. For første gang på flere år. Men det er mange år siden jeg oppdaget forfatteren, og mange av bøkene har jeg lest på engelsk. Jeg liker Hiaasens måte å skrive på, og jeg elsker flere av karakterene hans. Denne boken jeg nå skal anmelde er en ungdomsbok, og derfor er den annerledes enn de andre Hiassen bøkene jeg har lest. Boken vil passe godt for yngre ungdommer - aldersgruppen er ca 12- 16 år.

Vi er i USA, Florida, og historien starter med at noen elever på privatskolen Truman School sitter og venter på at den grusomme læreren Mrs. Starch skal komme inn og starte undervisning. To av elevene i klasserommet er Nick og Marta.
Marta er så redd henne at hun er kvalm, mens Nick er redd for hva som har skjedd med faren. Han er soldat i Irak, og sender email hver dag, men nå er det noen dager siden Nick og moren har hørt fra ham, og Nick er livredd for hva som har hendt. For noe er galt.
Tilstede i klasserommet er også klassens ramp; Duste Duane. Mrs.Starch terroriserer Duste Duane, og han blir så sint på henne at han truer henne. Dagen etter skal klassen på skoleutflukt til Black Vine Swamp, der det foregår lyssky oljeutvinning (noe barna selvfølgelig ikke vet), og der den utrydningstruede Florida-panteren holder til. Det oppstår en brann, og Mrs. Starch kommer bort fra klassen sin. Hun blir meldt savnet, og Duste Duane (som ikke var med på skoleturen) blir ettersøkt for brannstiftelse og for kanskje ha noe å gjøre med Mrs. Starch forsvinning.

Konklusjon: Som en ungdomsbok er lengden det største problemet her. Historien er spennende og full av energi og driv, og språket er enkelt. Alle løse tråder blir nøstet opp, det skjer ikke noe som er veldig skummelt, likevel er dette en spennende bok. Det er en del språklige skavanker her, noe som jeg velger å gi oversetteren skylda for. Kanskje litt slemt, men det er herved gjort!

Kommentarer

 1. Hei

  Carl Hiaasen! Visste ikke at du hadde anmeldt noen bøker av han! Tror jeg har lest det meste av han som er kommet ut på norsk. Stort sett alle de som jeg har lest har hatt en utrolig bra historie som igjen har ført til at permene har blitt trålt igjennom på rekordtid!


  Martin

  SvarSlett
 2. Hei Martin

  Ja, anmeldt og anmeldt, det er jo bare på bloggen da. Forlaget har gjort en elendig jobb i markedsføringa av denne boka, men vi fikk den i en bokpakke på jobb. Da jeg tok boka med meg hjem og skulle lese litt mer om den fant jeg ingen informasjon om boka på Gyldendal, måtte blant annet finne omslagsbilde på Bokkilden.no. Det er merkelig, for Hiaasen er jo så bra! Og det vet jo du som introduserte meg for ham :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…