Gå til hovedinnhold

Ungdommens kritikerpris 2009


De nominerte er:

Jon Øystein Flink: Sex, død og ekteskap, (Cappelen Damm) roman
Nicolai Houm: Alle barn er laget av ild, (Tiden) noveller
Karl Ove Knausgård: Min kamp 1, (Oktober) roman
Arne Lygre: Min døde mann, (Aschehoug) roman
Gabriel M.V. Moro: Der lyset slipper inn, (Aschehoug) roman
Ingrid Storholmen: Tsjernobylfortellinger, (Aschehoug) fortellinger/kortprosa
Steinar Opstad: Avhymninger, (Kolon) dikt
Anne Oterholm: Toget fra Ajaccio, (Gyldendal) roman

På Alta videregående skole er det en klasse med elver fra musikk/drama som skal være med. Yippi!

HER kan du lese mer om prisen.

Kommentarer

 1. Alltid spennende å høre hvilken bok ungdommene velger. Og de fåt litt å bryne seg på!

  SvarSlett
 2. Ungdommene våre leser på spreng, og de har allerede kommet med kraftige uttalelser om enkelte bøker, men hva de mener kan jeg ikke fortelle. Her skal ingenting avsløres før en gang i mars :-)

  SvarSlett
 3. Dette blir spennende. Jeg bokbadet Gabriel M. V. Moro i går her i Sandefjord. Flott kveld. Skriver om det på bloggen min. Fikk fin kommentar av deg Solgunn vedr Carsten Jensen, klarte dessverre og slette den.

  SvarSlett
 4. Tror jeg må lese Der lyset slipper inn av Moro, virker spennende.

  SvarSlett
 5. Ja, veldig fin, også nå en debatt som foregår hvorvidt det er kunst eller kitch, rene Nerdrumdebatten.
  Ha en god dag.

  SvarSlett
 6. Etter tips fra Frøydis fikk jeg lest Der lyset slipper inn. Den er kjempefin. Historisk, spennende, mørk og med kjærlighet og sjalusi. Jeg har blogget om den på http://bfkleser.blogspot.com
  Jeg er sååå imponert over elevene deres som leser denne bunken med litteratur!

  SvarSlett
 7. Hei Siv Marit

  Leste bloggen deres nå, veldig spennende at en klasse skal blogge sammen med dere. Vi prøver å få enkelte elever til å blogge på leselystenbloggen vår, men de står ikke akkurat i kø!
  Jeg skjønner at jeg må skynde meg å lese Moro-boka, nesten bare gode anmeldelser av den.

  SvarSlett
 8. http://gjennomordene.blogspot.com/search/label/Gabriel%20Moro

  SvarSlett
 9. http://gjennomordene.blogspot.com/2009/11/lyset-slipper-inn-del-i.html

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…