Gå til hovedinnhold

Kristin Marie Berstad : Ynde : Tiden, 130 siderKan det blir for mye sex? 
Publisert i Altaposten 22. februar 2010

Og svaret er ja! Kristin Marie Berstad (28), debuterte høsten 2008 med romanen Tvang som ble godt mottatt. I årets roman er det ballettdanseren Maria som er hovedpersonen. Hun har giftet seg med Stig, men det er en ren tilfeldighet, og hun tenker at han er veldig heldig som fikk henne. Hun spiller nemlig i en mye høyere divisjon enn han.

”Jeg er vakker, jeg har en unik skjønnhet. Stig vet at han har fått mer enn han kunne regne med.”

Stig har en kjedelig jobb, og egentlig er hele mannen fryktelig kjedelig, i hvert fall i følge Maria. Hun har lyst på sex hele tiden, men Stig må jobbe. Da passer det fint at Antonio, den italienske danseren som er på lån fra et etablissement i New York, ikke er så vanskelig å be.

Maria får danse Julie i høsten oppsetning av Romeo og Julie, og Antonio får rollen som Tybalt. Maria har kun et fokus i livet, og det er at hun selv skal ha det bra. Hun er hensynsløs i forhold til alle andre mennesker, og utnytter alle rundt seg. Handlingen utspiller seg i noen korte måneder før stykket skal settes opp.

Fordi Maria arbeider som danser og mye av handlingen foregår i ballettstudioet er fokuset kropp og utseende. Og selvfølgelig sex. Jeg ble egentlig litt sjokkert mens jeg leste boka. Ikke fordi det er så uvanlig at voksne menneskers seksualliv blir beskrevet i en roman, det er jo nesten obligatorisk. Men fordi det er så mye av alt, og fordi vi får det meste inn med teskje.

Romanen er intens og som skapt for å leses uten pause. Selv om helhetsinntrykket er godt syns jeg at historien blir for oppstykket. Det er mange kjappe skift i hendelser og situasjoner, og spesielt i begynnelsen av boken blir det rotete. Det trekker også ned at Marias antipati mot ektemannen og andre bipersoner, slik som bestevenninnen Line, blir for tydelig. Vi skjønner tegninga ganske tidlig, og denne overtydeligheten blir påtrengende og unødvendig.

Men språket er flott, med korte intense setninger som er med på å jage opp lesetempoet. God bok!

Terningkast 4

Kommentarer

  1. Det var et flott innlegg om boka, Solgunn :) Jeg synes alltid at du har fine og nyanserte innlegg om bøkene du blogger om. Faktisk så mistet jeg ikke lysten på å lese denne boka, selv om du påpekte noen negative momenter.

    SvarSlett
  2. Tusen takk. Fint at du ikke mistet lysten på å lese boka, for den er god!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…