Gå til hovedinnhold

Kristin Marie Berstad : Ynde : Tiden, 130 siderKan det blir for mye sex? 
Publisert i Altaposten 22. februar 2010

Og svaret er ja! Kristin Marie Berstad (28), debuterte høsten 2008 med romanen Tvang som ble godt mottatt. I årets roman er det ballettdanseren Maria som er hovedpersonen. Hun har giftet seg med Stig, men det er en ren tilfeldighet, og hun tenker at han er veldig heldig som fikk henne. Hun spiller nemlig i en mye høyere divisjon enn han.

”Jeg er vakker, jeg har en unik skjønnhet. Stig vet at han har fått mer enn han kunne regne med.”

Stig har en kjedelig jobb, og egentlig er hele mannen fryktelig kjedelig, i hvert fall i følge Maria. Hun har lyst på sex hele tiden, men Stig må jobbe. Da passer det fint at Antonio, den italienske danseren som er på lån fra et etablissement i New York, ikke er så vanskelig å be.

Maria får danse Julie i høsten oppsetning av Romeo og Julie, og Antonio får rollen som Tybalt. Maria har kun et fokus i livet, og det er at hun selv skal ha det bra. Hun er hensynsløs i forhold til alle andre mennesker, og utnytter alle rundt seg. Handlingen utspiller seg i noen korte måneder før stykket skal settes opp.

Fordi Maria arbeider som danser og mye av handlingen foregår i ballettstudioet er fokuset kropp og utseende. Og selvfølgelig sex. Jeg ble egentlig litt sjokkert mens jeg leste boka. Ikke fordi det er så uvanlig at voksne menneskers seksualliv blir beskrevet i en roman, det er jo nesten obligatorisk. Men fordi det er så mye av alt, og fordi vi får det meste inn med teskje.

Romanen er intens og som skapt for å leses uten pause. Selv om helhetsinntrykket er godt syns jeg at historien blir for oppstykket. Det er mange kjappe skift i hendelser og situasjoner, og spesielt i begynnelsen av boken blir det rotete. Det trekker også ned at Marias antipati mot ektemannen og andre bipersoner, slik som bestevenninnen Line, blir for tydelig. Vi skjønner tegninga ganske tidlig, og denne overtydeligheten blir påtrengende og unødvendig.

Men språket er flott, med korte intense setninger som er med på å jage opp lesetempoet. God bok!

Terningkast 4

Kommentarer

  1. Det var et flott innlegg om boka, Solgunn :) Jeg synes alltid at du har fine og nyanserte innlegg om bøkene du blogger om. Faktisk så mistet jeg ikke lysten på å lese denne boka, selv om du påpekte noen negative momenter.

    SvarSlett
  2. Tusen takk. Fint at du ikke mistet lysten på å lese boka, for den er god!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …