Gå til hovedinnhold

Litteraturfestival i Finnmark


9 -12 mars arrangeres den første internasjonale litteraturfestivalen i Finnmark, og det skjer i ALTA! Jeg gleder jeg kjempemye og skal prøve å få med meg at elevene på skolen bokdusjer Johan Harstad, og at Kjartan Fløgstad har en hyggelig samtale med Hans Olav Brenner. Ellers skal min russisklærer Marit Bjerkeng ha et foredrag om russisk litteratur i dag, og hun skal også ha en samtale med den russiske forfatteren Michail Sjisjkin. På kveldene skal det være masse hygge på forskjellige uteplasser, jeg kommer nok til å holde meg til det som skjer på Alfa Omega - dit skal både Jørgen Gunnerud (foto), og Johan Harstad. 
                                              

Kommentarer

 1. Der skulle je ha vøri ja!

  SvarSlett
 2. Du skal ikke se bort ifra at jeg stikker innom Alta en av disse dagene :) Det er jo mye spennende på programmet. Jeg liker Jørgen Gunnerud veldig godt, fint å lese krim fra hjemtraktene :)

  SvarSlett
 3. Jeg har faktisk litt løse planer om å reise til Alta i denne perioden. Vi skal lansere boka På tur med hund hos ARK Alta i forbindelse med Finnmarksløpet. Det skjer alltså masse i Alta i de dager:-). Nå fikk jeg virkelig lyst til å dra!

  SvarSlett
 4. Gleder meg også:) Leste Johan Harstad sin "Hãsselby" i fjor sommer, herlig bok, jeg leste og lo, anbefaler den til alle som har hatt et "forhold" til Albert Åberg.

  SvarSlett
 5. Har akkurat fått flybillettene i posten. Skal være der fra tirsdag til torsdag. Gleder meg!

  SvarSlett
 6. Jeg har bare lest noen noveller av Johan Harstad, men tok med meg Hässelby hjem i dag.

  Så litt dialekt: Å så e det jo så arti at så mange av dokker har løst å komme til Alta - det e utrulig vakkert her i mars - masse snø, nordlys og hyggelige menneska :-)

  SvarSlett
 7. Pussig hvordan forfattere plutselig virker mye mer spennende når de skal opptre i Alta og ikke i Oslo ;-) For jeg skulle jo gjerne tatt turen oppover, jeg også!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…