Gå til hovedinnhold

Anders Bortne : Ismannen, Tiden, 213 sider
Marius i midten - Publisert i Altaposten 24. oktober 2011

Tittelen fascinerte meg. Kanskje fordi isbading er blitt en trend blant mine venninner. De møtes en dag i uken og springer på havet, sommer som vinter. Jeg tenker at de er litt sprø. Men har jeg litt lyst selv også, men så tør jeg ikke? Tja, nok om det. Anders Bortne har gitt ut to bøker før, en roman og en novellesamling, men dette var mitt første møte med forfatteren.

Det er tolv år gamle Marius som er fortellerstemmen. Han bor i Drammen sammen med moren og faren og familien sliter fælt. Moren er nettopp kommet hjem etter en kreftoperasjon. Hun har kreft i hjernen og på grunn av stråleskader går hun  alltid med tørkle over hodet. Moren er sterk og tøff,  og jobber og styrer og steller hjemme. Faren er Ismannen. Han er selvsentrert og fremstår som ganske syk. Hvilken psykisk diagnose han har skal jeg ikke begi meg ut på å gjette, men noe må det være. Ismannen har verdensrekorden i isbading og verdensrekorden i nakenkuldeløp (satt i Karasjok), og hans identitet ligger i at han har evner andre ikke har, han tåler ekstrem kulde og det finnes bare en Ismann i hele verden.

Marius forguder faren, og er stolt av ham. Moren har forgudet mannen sin en gang i tiden, men etter at hun ble syk er hverdagene blitt mer verdifulle for henne Det eneste hun egentlig ønsker nå er å ha det slik alle andre har det. Marius står midt i mellom foreldrene. Når faren skal ut på nye rekordforsøk eller på show klarer ikke moren å bli med, ikke på grunn av kreften, men fordi hun ser at han er som en utgått sirkusgjenstand. Hun sender sønnen i sitt sted, og hun trygler ham om å passe på faren. Vanlige gutter på tolv år skal ikke måtte passe på faren sin, men Marius er ikke vanlig. Han er liten av vekst, har ingen venner og er så skoleflink at han i mange sammenhenger ville fått betegnelsen nerd.

Virkelige hendelser og mennesker blir vevd inn i fortellingen og det gjør at vår historie blir mer virkelig. Mange husker kanskje ulykken med Anna Bågenholm, legen fra universitetssykehuset i Tromsø som våren 1999 satt fast i en bekk, og fordi hun var så nedkjølt - kroppstemperaturen var bare 13.7 grader da hun kom til sykehuset, overlevde hun. Denne historien er en av Ismannens  favorittfortellinger.

Spenningen og nerven ligger på flere plan. Familien fungerer ikke, og Marius har det ikke lett. Samtidig skal Ismannen gjøre et umenneskelig stunt, han vil sette verdensrekord i isbading på Austfonna på Svalbard, men har han fysikk og psyke til å gjennomføre det?

Jeg slukte boka og kan  konkludere med at den var lettlest, spennende og veldig godt skrevet.

Terningkast 5

Kommentarer

  1. Denne tror jeg at jeg må lese! Jeg har lest Bortnes novellesamling "Natt'a der oppe, natt'a der nede", og den likte jeg godt!

    SvarSlett
  2. Jeg ble ihvertfall begeistra, men har ikke tid nå å lese "gamle" bøker - får ta det etterhvert, men da vil Bortnes bøker være prioritert.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…