Lene Kaaberbøl : Kadaverdoktoren : Gyldendal, 352 sider
Spenning som falmer - Publisert i Altaposten 4. oktober 2011

Historiske kriminalromaner er ikke noen sjeldenhet, men skikkelig gode historiske kriminalromaner dukker ikke så ofte opp og jeg var henrykket da en av mine danske favorittforfattere nylig kom ut med en ny krim.

Året er 1894, og vi befinner oss i Frankrike. Fortellerstemmen tilhører 21 år gamle Madeleine Karno. Hun er datter av byens kadaverlege, den legen som utfører obduksjoner ved mistenkelige dødsfall. Madeleine liker å hjelpe faren i arbeidet, men verken han eller kollegaene er komfortable med at en kvinne viser slik interesse for vitenskapelig arbeid.

En dag blir faren tilkalt fordi en ung kvinne er funnet død. Familien nekter obduksjon, men ved en tilfeldighet oppdager kadaverlegen at det kryper hvite midd ut av nesen til den døde. På kroppen har jenta tydelige bitemerker rundt brystene, på magen og på lårene. Det er menneskebitt og noen er ferske, men de fleste har vært der i flere år.

Jentas familie stiller seg avvisende til at det kan ha skjedd noe kriminelt, og de hjelper ikke til med etterforskningen. For etterforskning blir det! Presten som sitter og våker over den døde jenta blir kort tid etter begravelsen funnet drept og når liket av presten skal fraktes til sykehus for obduksjon blir likkjerra angrepet. Kadaverlegen som sitter sammen med liket i hestevognen blir stygt skadet og presteliket forsvinner. Dermed er det duket for at Madeleine kommer sterkere på banen, både med sin kvinnelige intuisjon og sine nøyaktig observasjoner.

De første tre hundre sidene var så spennende at jeg leste mens jeg rørte i kyllingsuppa, og jeg leste i matpausen på jobb og jeg var sitrende av glede. Spenningen kombinert med diskusjoner omkring banebrytende medisinske oppfinnelser var strålende lesning. Men så ble saken løst, og enda var det over femti sider igjen. Femti sider til å forklare forbrytelsen blir for mye. Likevel – dette er en god krim, og vissnok den første i en serie med Madeleine Karno. Det lover godt, og Lene Kaaberbøl er fremdeles en av mine favoritter.

Terningkast 4

Kommentarer

 1. Takk for tipset. Jeg er veldig begeistra for ungdomsbøkene til Lene Kaaberbøl. Så denne må prøves!

  SvarSlett
 2. Ja, ungdomsbøkene hennes er blant mine favoritter, jeg kjenner at jeg får lyst til å smile bare jeg tenker på Skammarbøkene :-)

  SvarSlett
 3. Kadaverlege høres jo grusomt ut, er ikke kadaver bare dyrelik, på norsk, yes? no?

  - Kaaberbøl har jeg til nå unngått fordi hun på et eller annet vis har minnet meg om Kepler og Lapidius
  (har bare lest førtnevnte)
  , men jeg skjønner nå at dette er annet kaabliber
  (hehe, til egne morsomheter)

  Du frister meg opp hun føres opp på lista over bøker å se etter.
  Du frister meg oh

  SvarSlett
 4. Denne vil jeg lese! Jeg har slukt ungdomsbøkene til Lene Kaaberbøl og gleder meg til å lese en voksenroman av henne.

  SvarSlett
 5. Denne boka hørtes egentlig fryktelig kul ut :) Jeg liker krim og spenning best når det kommer i historisk innpakning, så kanskje jeg må sjekke ut denne :) Det hjelper ikke at jeg alltid har vært litt "svak" for groteske greier. Kadavre og obduksjoner høres bra ut! :D

  SvarSlett

Legg inn en kommentar