Gå til hovedinnhold

Lene Kaaberbøl : Kadaverdoktoren : Gyldendal, 352 sider




Spenning som falmer - Publisert i Altaposten 4. oktober 2011

Historiske kriminalromaner er ikke noen sjeldenhet, men skikkelig gode historiske kriminalromaner dukker ikke så ofte opp og jeg var henrykket da en av mine danske favorittforfattere nylig kom ut med en ny krim.

Året er 1894, og vi befinner oss i Frankrike. Fortellerstemmen tilhører 21 år gamle Madeleine Karno. Hun er datter av byens kadaverlege, den legen som utfører obduksjoner ved mistenkelige dødsfall. Madeleine liker å hjelpe faren i arbeidet, men verken han eller kollegaene er komfortable med at en kvinne viser slik interesse for vitenskapelig arbeid.

En dag blir faren tilkalt fordi en ung kvinne er funnet død. Familien nekter obduksjon, men ved en tilfeldighet oppdager kadaverlegen at det kryper hvite midd ut av nesen til den døde. På kroppen har jenta tydelige bitemerker rundt brystene, på magen og på lårene. Det er menneskebitt og noen er ferske, men de fleste har vært der i flere år.

Jentas familie stiller seg avvisende til at det kan ha skjedd noe kriminelt, og de hjelper ikke til med etterforskningen. For etterforskning blir det! Presten som sitter og våker over den døde jenta blir kort tid etter begravelsen funnet drept og når liket av presten skal fraktes til sykehus for obduksjon blir likkjerra angrepet. Kadaverlegen som sitter sammen med liket i hestevognen blir stygt skadet og presteliket forsvinner. Dermed er det duket for at Madeleine kommer sterkere på banen, både med sin kvinnelige intuisjon og sine nøyaktig observasjoner.

De første tre hundre sidene var så spennende at jeg leste mens jeg rørte i kyllingsuppa, og jeg leste i matpausen på jobb og jeg var sitrende av glede. Spenningen kombinert med diskusjoner omkring banebrytende medisinske oppfinnelser var strålende lesning. Men så ble saken løst, og enda var det over femti sider igjen. Femti sider til å forklare forbrytelsen blir for mye. Likevel – dette er en god krim, og vissnok den første i en serie med Madeleine Karno. Det lover godt, og Lene Kaaberbøl er fremdeles en av mine favoritter.

Terningkast 4

Kommentarer

  1. Takk for tipset. Jeg er veldig begeistra for ungdomsbøkene til Lene Kaaberbøl. Så denne må prøves!

    SvarSlett
  2. Ja, ungdomsbøkene hennes er blant mine favoritter, jeg kjenner at jeg får lyst til å smile bare jeg tenker på Skammarbøkene :-)

    SvarSlett
  3. Kadaverlege høres jo grusomt ut, er ikke kadaver bare dyrelik, på norsk, yes? no?

    - Kaaberbøl har jeg til nå unngått fordi hun på et eller annet vis har minnet meg om Kepler og Lapidius
    (har bare lest førtnevnte)
    , men jeg skjønner nå at dette er annet kaabliber
    (hehe, til egne morsomheter)

    Du frister meg opp hun føres opp på lista over bøker å se etter.
    Du frister meg oh

    SvarSlett
  4. Denne vil jeg lese! Jeg har slukt ungdomsbøkene til Lene Kaaberbøl og gleder meg til å lese en voksenroman av henne.

    SvarSlett
  5. Denne boka hørtes egentlig fryktelig kul ut :) Jeg liker krim og spenning best når det kommer i historisk innpakning, så kanskje jeg må sjekke ut denne :) Det hjelper ikke at jeg alltid har vært litt "svak" for groteske greier. Kadavre og obduksjoner høres bra ut! :D

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Therese Bakkevoll : Tallboy : Samlaget : 309 sider

Publisert i Altaposten 26. mai 2023   Elegant om Åsgård, Tirpitz og grenseoverskridelser   Det er 12. november og T er på jobb på akuttavdelinga på Åsgård psykiatriske sykehus i Tromsø. Hun står ved vinduet og ser mot plassen der Tirpitz ble bombet på nøyaktig samme dag mange år tidligere. T er opptatt av dramaet på Tirpitz, hun har lest seg opp på historiene om skipet, hun kjente rutinene ombord. Hun kjenner navnene på mange av de unge mennene som var ombord på krigsskipet som ble senket av tallboybomber 12. november 1944. Farfaren til T jobbet med å sikre verdiene på skipet i årevis etter krigen, og han fant noen skatter han gjemte vekk, blant annet en ring. Nå ligger bestefaren for døden, og T drar for å besøke han på sykehuset, hun vil ha de siste historiene, de siste skildringene fra en som opplevde dramaet. Men T er sliten, og i jobben som miljøterapeut på Åsgård får hun lett tak i medisiner som hjelper på søvnløshet og uro. Hun trenger ikke å gå i noe medisinskap for å hente pi

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på