Gå til hovedinnhold

David Ebershoff : Den danske piken : 366 sider, Schibsted forlagInteressant og fascinerende

David Ebershoff har skrevet om den første mannen i verden som gjennomgikk en kjønnsskifteoperasjon. Romanen tar utgangspunkt i den danske malerens Einar Wegeners  (f.1882) liv, men forfatteren har tatt seg skjønnlitterære friheter. Dette er ikke en biografi.

I romanen opplever vi at Einar og hans amerikanske kone, Greta har en lykkelig og kunstnerisk fruktbart liv. Einar er berømt, Greta sliter mer, men de har det bra sammen. Så trenger Greta en kvinnelig modell og ber Einar ta på seg en kjole. Etter det blir ingenting det samme. Einar skifter personlighet når han kler på seg kvinneklær, og han kaller seg for Lili. Det er ikke i Gretas tanker å nekte Einar å kle seg som kvinne, og i perioder maser hun på ham for at han skal bli Lili. Det er nemlig gjennom Lili at hennes kunstneriske talent får vinger (for å si det litt blødmefylt.) Når Einar blir Lili og når Lili blir Einar så husker ikke de hva den andre sa og gjorde, og for Einar er det som å ha en helt annen person inni kroppen sin.

I København rundt 1925 var det ikke vanlig å se menn kledd som kvinner, og hemmeligheten om hvem Lili egentlig var holdt både Einar og Greta tett om.

I løpet av romanen utvikler og forandret forholdet mellom Greta og Einar seg, og begge to viste imponerende stayerevne og styrke.

Historien er veldig interessant og fascinerende, og boka er godt skrevet, selv om det er en del slurvfeil i teksten. En runde til i vaskemaskinen hadde ikke vært dumt, og skal boka i pocket håper jeg forlaget tar den ekstra runden.


 Dette maleriet er malt av Einar Wegener i 1916, og plakater kan kjøpes her. 


Kommentarer

 1. Dette er et tema jeg aldri har lest om, og boken høres jo ut som den er interessant. Takk for fin omtale!

  SvarSlett
 2. Ahh, akkurat som han
  i Orange/Black -))

  Må innrømme at jeg er immun mot emnet og også sjokkeffekten av avartsproblemer i gamle dager. Det er Esther Pirellis skyld. Høyt utdannede kjønnsforvirrede - er vi alle, har jeg nå latt meg overbevise om, noe med badevannet på femtitallet. Det finner derimot andre høyt forstryrrende ting med Pirelli, så du det på firestjernes middag, de to doene, ved siden av hverandre, slik at kjærestepar kunne sitte på do sammen?
  (, akk, fordommene har bare fått en annen farge, og jeg sitter her og spammer kommentarfelt fordi jeg er lei av å skrive blogginnlegg om connelly, vil heller lese enn å skrive.)

  SvarSlett
 3. flott omtale :) har hatt denne boken stående ulest i hyllen en stund, men sikkert ikkje stort mykje lengre :)

  SvarSlett
 4. Tine : Tusen takk :-)

  Ingalill : Hmm, akkurat som han. Så ikke det programmet med dobbeltdoene, og sånn rent personlig så er det vel greit å kunne gå på do alene? For et press, vi har dobbeldo, så må vi gå sammen. Næhh. Fortsett med spammingen du, det er fornøyelig.

  Mary : Takk, og har du boka i hylla er du kommet et langt stykke på veien mot lesning. Selv om jeg også har hatt mitt eksemplar stående i månedsvis.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …