Gå til hovedinnhold

David Ebershoff : Den danske piken : 366 sider, Schibsted forlagInteressant og fascinerende

David Ebershoff har skrevet om den første mannen i verden som gjennomgikk en kjønnsskifteoperasjon. Romanen tar utgangspunkt i den danske malerens Einar Wegeners  (f.1882) liv, men forfatteren har tatt seg skjønnlitterære friheter. Dette er ikke en biografi.

I romanen opplever vi at Einar og hans amerikanske kone, Greta har en lykkelig og kunstnerisk fruktbart liv. Einar er berømt, Greta sliter mer, men de har det bra sammen. Så trenger Greta en kvinnelig modell og ber Einar ta på seg en kjole. Etter det blir ingenting det samme. Einar skifter personlighet når han kler på seg kvinneklær, og han kaller seg for Lili. Det er ikke i Gretas tanker å nekte Einar å kle seg som kvinne, og i perioder maser hun på ham for at han skal bli Lili. Det er nemlig gjennom Lili at hennes kunstneriske talent får vinger (for å si det litt blødmefylt.) Når Einar blir Lili og når Lili blir Einar så husker ikke de hva den andre sa og gjorde, og for Einar er det som å ha en helt annen person inni kroppen sin.

I København rundt 1925 var det ikke vanlig å se menn kledd som kvinner, og hemmeligheten om hvem Lili egentlig var holdt både Einar og Greta tett om.

I løpet av romanen utvikler og forandret forholdet mellom Greta og Einar seg, og begge to viste imponerende stayerevne og styrke.

Historien er veldig interessant og fascinerende, og boka er godt skrevet, selv om det er en del slurvfeil i teksten. En runde til i vaskemaskinen hadde ikke vært dumt, og skal boka i pocket håper jeg forlaget tar den ekstra runden.


 Dette maleriet er malt av Einar Wegener i 1916, og plakater kan kjøpes her. 


Kommentarer

 1. Dette er et tema jeg aldri har lest om, og boken høres jo ut som den er interessant. Takk for fin omtale!

  SvarSlett
 2. Ahh, akkurat som han
  i Orange/Black -))

  Må innrømme at jeg er immun mot emnet og også sjokkeffekten av avartsproblemer i gamle dager. Det er Esther Pirellis skyld. Høyt utdannede kjønnsforvirrede - er vi alle, har jeg nå latt meg overbevise om, noe med badevannet på femtitallet. Det finner derimot andre høyt forstryrrende ting med Pirelli, så du det på firestjernes middag, de to doene, ved siden av hverandre, slik at kjærestepar kunne sitte på do sammen?
  (, akk, fordommene har bare fått en annen farge, og jeg sitter her og spammer kommentarfelt fordi jeg er lei av å skrive blogginnlegg om connelly, vil heller lese enn å skrive.)

  SvarSlett
 3. flott omtale :) har hatt denne boken stående ulest i hyllen en stund, men sikkert ikkje stort mykje lengre :)

  SvarSlett
 4. Tine : Tusen takk :-)

  Ingalill : Hmm, akkurat som han. Så ikke det programmet med dobbeltdoene, og sånn rent personlig så er det vel greit å kunne gå på do alene? For et press, vi har dobbeldo, så må vi gå sammen. Næhh. Fortsett med spammingen du, det er fornøyelig.

  Mary : Takk, og har du boka i hylla er du kommet et langt stykke på veien mot lesning. Selv om jeg også har hatt mitt eksemplar stående i månedsvis.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…