David Ebershoff : Den danske piken : 366 sider, Schibsted forlagInteressant og fascinerende

David Ebershoff har skrevet om den første mannen i verden som gjennomgikk en kjønnsskifteoperasjon. Romanen tar utgangspunkt i den danske malerens Einar Wegeners  (f.1882) liv, men forfatteren har tatt seg skjønnlitterære friheter. Dette er ikke en biografi.

I romanen opplever vi at Einar og hans amerikanske kone, Greta har en lykkelig og kunstnerisk fruktbart liv. Einar er berømt, Greta sliter mer, men de har det bra sammen. Så trenger Greta en kvinnelig modell og ber Einar ta på seg en kjole. Etter det blir ingenting det samme. Einar skifter personlighet når han kler på seg kvinneklær, og han kaller seg for Lili. Det er ikke i Gretas tanker å nekte Einar å kle seg som kvinne, og i perioder maser hun på ham for at han skal bli Lili. Det er nemlig gjennom Lili at hennes kunstneriske talent får vinger (for å si det litt blødmefylt.) Når Einar blir Lili og når Lili blir Einar så husker ikke de hva den andre sa og gjorde, og for Einar er det som å ha en helt annen person inni kroppen sin.

I København rundt 1925 var det ikke vanlig å se menn kledd som kvinner, og hemmeligheten om hvem Lili egentlig var holdt både Einar og Greta tett om.

I løpet av romanen utvikler og forandret forholdet mellom Greta og Einar seg, og begge to viste imponerende stayerevne og styrke.

Historien er veldig interessant og fascinerende, og boka er godt skrevet, selv om det er en del slurvfeil i teksten. En runde til i vaskemaskinen hadde ikke vært dumt, og skal boka i pocket håper jeg forlaget tar den ekstra runden.


 Dette maleriet er malt av Einar Wegener i 1916, og plakater kan kjøpes her. 


Kommentarer

 1. Dette er et tema jeg aldri har lest om, og boken høres jo ut som den er interessant. Takk for fin omtale!

  SvarSlett
 2. Ahh, akkurat som han
  i Orange/Black -))

  Må innrømme at jeg er immun mot emnet og også sjokkeffekten av avartsproblemer i gamle dager. Det er Esther Pirellis skyld. Høyt utdannede kjønnsforvirrede - er vi alle, har jeg nå latt meg overbevise om, noe med badevannet på femtitallet. Det finner derimot andre høyt forstryrrende ting med Pirelli, så du det på firestjernes middag, de to doene, ved siden av hverandre, slik at kjærestepar kunne sitte på do sammen?
  (, akk, fordommene har bare fått en annen farge, og jeg sitter her og spammer kommentarfelt fordi jeg er lei av å skrive blogginnlegg om connelly, vil heller lese enn å skrive.)

  SvarSlett
 3. flott omtale :) har hatt denne boken stående ulest i hyllen en stund, men sikkert ikkje stort mykje lengre :)

  SvarSlett
 4. Tine : Tusen takk :-)

  Ingalill : Hmm, akkurat som han. Så ikke det programmet med dobbeltdoene, og sånn rent personlig så er det vel greit å kunne gå på do alene? For et press, vi har dobbeldo, så må vi gå sammen. Næhh. Fortsett med spammingen du, det er fornøyelig.

  Mary : Takk, og har du boka i hylla er du kommet et langt stykke på veien mot lesning. Selv om jeg også har hatt mitt eksemplar stående i månedsvis.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar