Gå til hovedinnhold

Til Karasjok på kritikeroppdrag i minus 40

12. januar skulle jeg til Karasjok videregående skole på kritikeroppdrag for Foreningen !les. Jeg skulle tidlig inn i klassen, hadde planlagt tre timer i klassen, og nyoperert som jeg var bestemte jeg meg for å kjøre til Karasjok dagen før. Det er 20 mil fra Alta til Karasjok. Problemet var bare at i Alta var det 26 kuldegrader, og rapporter fra Karasjok sa at det var 40 grader der oppe. Men skal man på jobb, så skal man på jobb. Vi lasta bilen med skuterklær, varme soveposer, termos med varmt vann og telys - hvis uhellet var ute og bilen stoppa skulle vi ikke fryse, var planen. Og heldigvis gikk det strålende. Å kjøre bil i minus 40 er meget spesielt - vi kjørte med 70 som maksfart, det er noe med at alt på bilen er stivt. Første stopp etter en time var i Masi. Der var det 34 grader og jeg sendte en melding til en kollega i Karasjok for å høre hvor kaldt det var blitt der oppe. Hun rapporterte om 45 kuldegrader. Vi vurderte å snu. 45 kuldegrader er grusomt kaldt. 

                                             I MasiMen vi snudde ikke og etter noen timers småstressa kjøring kom vi til Scandic Karasjok. Vi fikk oss et fint rom og sov godt, og neste morgen dro jeg til skolen.


Det var så kaldt når jeg gikk ut fra hotellet at jeg ikke fikk puste. Da kom jeg på at det bare var 7 uker siden jeg var lungeoperert, og det var bare tre uker siden siste røntgen der det ble sjekket om lungen var kommet "i vegg" igjen. Fikk antydninger til panikk da. For hvis jeg pustet så dårlig bare når jeg gikk fra hotellet og til bilen - hva kunne skje hvis bilen stoppet på tur tilbake til Alta? Jeg måtte snakke veldig strengt til meg selv og håpe på at bilen ikke stoppa og at hvis den gjorde det - så ville telysene holde temperaturen oppe i bilen til det kom hjelp. Trygt plassert på skolen ble jeg presentert for den kjempefine klassen. De fleste elevene var engasjerte, og guttene like mye, om ikke mer enn jentene. De ble gode diskusjoner og jeg utfordret dem litt på vurderingskriteriene til Per Thomas Andersen.


                                Avstemning - jeg sier ikke hvilken bok. Men godt likt var den.


 På vei tilbake til Alta. Temperaturen var 40 når vi starta i Karasjok og 22 når vi kom til Alta. Alt gikk helt strålende, og det er bare noen dager til jeg skal tilbake igjen. Heldigvis er det ikke meldt om like lave temperaturer.

For to år siden var jeg krtikerfadder i Honningsvåg. Det var fint det også!

Kommentarer

 1. Du store min, for en tur! Og nyoperert da! Høres fantastisk ut. Naturkreftene og været er ikke noe vi skal "kimse" av. Godt at det gikk fint!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er glad det gikk fint, men har nå lært. Er det 40 grader i Karasjok neste gang jeg skal på tur dit, så får jeg heller velge en annen dato.

   Slett
 2. Du er tøff Solgunn, det skal du jammen ha! Jeg holdt på å bakke ut i -26 i Canada. Det er det absolutt kaldeste jeg har opplevd, og jeg bodde trygt på hotell hele tiden! Nettopp lungeoperert... du er ikke snau! Heldigvis går det vel mot varmere (mindre sjokkerende) grader hos dere også nå. Litt seint å si god bedring, forstår jeg - men lell :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk takk :-) er frisk og rask igjen nå - men det ble 10 dager på sykehus og fem uker på morfin etterpå. Har en gang i tiden kjørt skuter i minus 35, vi merka løpya til Finnmarksløpet. Husker at seriøst var redd vi ikke kom til å overleve. Men det var jo bare tull. Vi var fire voksne og hadde tre skutere, telt, ved og mat - så vi hadde jo klart oss. Men det er noe med det kulda som setter meg litt ut.

   Slett
 3. Det er det jeg sier, snøscooterboka er som made for deg. De kjørte forresten scooter i soveposer, med hull til hodet, funger visstnok utmerket på flukt. Tøffe greier denne turen, håper du fikk godt betalt, for jeg regner med at Karasjokkgradene ikke er slike stille pinglete som de (sier de) har på Røros?.

  (Leste ungdomsbokinnlegget ditt, og vil bare påpeke irritert - og spørre - hvorfor er sluttene og siste bøkene så dårlige. Allegiant, Bitterblue (helt enig med deg angående det tafatte), osv osv. Litt usikker på om jeg gidder forsøke meg på Taylor, og ja, jeg vet jeg burde skrevet kommentaren i det andre feltet, men sitter på mobildata og alt går så tregt.)

  SvarSlett
 4. Jeg tror Karasjokgradene er ganske pinglete - det er innland, ikke fuktighet og helt stille. Men 45 kuldegrader er gruelig kaldt. Kjenner faktisk en fyr som måtte skjære hull i soveposen og "sette seg inn" i den mens han kjørte bil, og da er det kaldt.

  Syns godt du kan lese Taylor - det er ganske underholdende. Er akkurat ferdig med bok 2, og den var også god. Men er selvfølgelig veldig spent på 3ern....Tror treerne generelt er dårligere fordi a) VI ER FOR GAMMEL - opps jeg ropte visst og b) plottene holder egentlig bare til 1-2 bøker.

  SvarSlett
  Svar
  1. HVA SIER DU? GAMMEL? JEG?
   (skjønte det var en tabbe og glemme hårfarging sist vi møttes)

   Slett
  2. Det var jo slik jeg oppdaget at du hadde passert 25. Jeg ble veldig glad for det altså.

   Slett
  3. åå - sånn å forstå - forståelig - da forstår jeg
   , og tilgir, 20år opp eller ned kan jo skje med alle

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Intervju med Roy Jacobsen - om Rigels øyne, om Russland, om spekulasi og veldig mye annet

Publisert i Altaposten 25. september Jeg er på jorda for å skrive romaner
Roy Jacobsen har hatt en eventyrlig suksess med de to første bøkene fra Barrøy, De usynlige og Hvitt hav. Den første boka havnet på kortlisten til Man Booker 2017, en av de mest prestisjetunge litterære prisene i verden. Nå er han aktuell med den tredje boka fra Barrøy, Rigels øyne.
De to første bøkene i serien nærmer seg en kvart million solgte eksemplarer, noe Jacobsen er stolt av.
-Nå er det full rulle fra forlaget med Rigels øyne og det er jeg kjempeglad for. Jeg liker å snakke om bøkene mine og jeg liker at det jeg har skrevet blir lest. Og du vet, man vil jo være vesentlig, man vil at folk skal lese bøkene man har skrevet. Alle forfattere vil det, men det er mangesom vil være litt dydig. Jeg deltar ikke på alt jeg blir invitert på, men å reise rundt å ha forelesninger og snakke om bøkene mine – det gjør jeg mer enn gjerne. Jacobsen er en samfunnsengasjert forfatter, og han er opptatt av de historiene som …

Sommer er lydboktid og jeg har hørt noen fantastiske lydbøker (og noen ikke fullt så fantastiske)

Sommer er lydboktid – eller vent, for meg er egentlig alle årstider lydboktid, men denne sommeren har jeg nok likevel satt en skikkelig personlig rekord i konsumering av lydbøker. Jeg hører lydbøker når jeg rydder i hagen, når jeg kvister og bærer bort, når jeg luker og når jeg går tur med hundene. Nå har vi fire store huskyer, og en liten innehund som trenger trim, så det blir en del muligheter for lydbokkos. Her har jeg skrevet om noen av lydbøkene jeg har hørt.
Bokbloggertreff og Kapittel i Stavanger - Stor grad av gledings!

Årets bokbloggertreff er lagt til Stavanger i forbindelse med litteraturfestivalen Kapittel, og det gir meg en glimrende anledning til å besøke Stavanger for første gang. Jeg gleder meg stort, og flybilletter og hotellrom er bestilt for mange måneder siden. 


Når man leser hundrevis av bøker i året og ELSKER å snakke om leseopplevelsene det gir, sier det seg selv at å treffe andre likesinnede byr på mange positive opplevelser, noe erfaringer fra tidligere bokbloggertreff og litteraturfestivaler bekrefter. Det at bokbloggtreffet er lagt til Kapittelfestivalen gjør at forventingene blir enda høyere, og hver gang jeg leser programmet krysser jeg av nye spennende programposter. I sted oppdaget jeg for eksempel arrangementet: Danmark i krig og Sameland i opprør -  torsdag klokka 16.30  med  Kaspar Colling Nielsen og Tharaniga Raja. Dit skal jeg! Heldigvis kolliderer det verken med Janne Stigen Drangsholt og Winterkrigen som starter klokka 15, eller skrivekurset med Ivo de Figueiredo som sta…