Gå til hovedinnhold

Isabel Allende : In the Midst of Winter : 336 sider/10 timer lyttingNå har jeg hørt Isabel Allendes nye bok som er ventet å komme på norsk i slutten av oktober.  Jeg hørte den engelske utgaven som har tre fortellerstemmer, en til hver av hovedpersonene. Boka er oversatt til svensk, og finnes på Storytel som lydbok. I Sverige har de døpt boka; En oväntad sommar.

Dette er Allende 21. roman. Her på bloggen har jeg tidligere skrevet om; Den japanske elskeren, Maya og Øya under havet.

In the Midst of Winter starter i Brooklyn i nåtid, og skjebnetrådene til bokas tre hovedpersoner; Evelyn Ortega, Lucia Maraz og Richard Bowmaster blir vevd inn i hverandre når Richard ved et uhell kjører inn i Evelyns bil. For han er det et lite uhell, han har det travelt, og gir bare visittkortet sitt til Evelyn med beskjed om at dette vil forsikringsselskapet ordne opp i, og så glemmer han hendelsen. Noen timer etter står Evelyn på døra hans, hun klarer ikke å snakke, og hun ser ut som om hun er i sjokktilstand. Richard tar kontakt med Lucia, en gjesteforsker fra Chile som han har invitert til New York, og som snakker spansk mye bedre enn han. Lucia, en godt voksen kvinne, med en datter på rundt 30, skilt og kreftfri etter å ha fjernet begge brystene, er forelsket i Ricard som er professor i ett eller annet som jeg ikke fikk med meg (det har ingen betydning for historien), men hun kommer for hjelpe Ricard. Det viser seg at Evelyn har lånt sjefens bil, en Lexus, uten lov. Hun skulle bare kjøpe bleier til barnet hun passer, men sjefen hennes er en av New Yorks slemmeste gangstere, og hun er livredd for hva han vil gjøre med henne hvis han oppdager at hun har lånt bilen uten lov, og i tillegg fått en skade på den.

Det er en skikkelig vinterstorm ute, og Lucia og Evelyn blir hos Richard den kvelden og natta. Allerede første kvelden begynner de å dele historiene sine med hverandre, og Evelyn er først ute. Hun forteller om en tøff oppvekst i Guatemala, om en storebror som var med i verdens farligste gjeng, og om hva som skjedde med henne og resten av familien da han ble dømt som en forræder. 

Sympatien er hos Evelyn, og jeg tror de fleste lesere ønsker at det skal gå fint med henne. Om morgenen vil Richard kjøre henne hjem, hjelpe henne i den kommende samtalen med den slemme sjefen, forklare at dette var hans skyld, men Evelyn nekter å bli med. Til slutt kommer det frem at det ikke bare er bulken i bilen hun er redd for, men hun har oppdaget at det ligger et lik i bilen også! Ja, nå ble det ganske dramatisk, et lik i bilen? Men, sånn var det, og i resten av boka følger vi de to professorene Lucia og Richard, med den stakkars Evelyn på slep som kjører rundt med det frosne liket for å prøve å finne en plass å dumpe det slik at Evelyn ikke skal få noen problemer. Men – mellom denne ganske makabre reisen på islagte veier blir livshistoriene til de tre hovedpersonene fortalt, og det er tøffe og fæle opplevelser de har bak seg. Dette gir en balanse til boka som er helt nødvendig. 

Hvem som drepte den stakkars kvinnen som ble funnet i bagasjerommet på Lexusen blir avslørt helt på slutten, men det hadde egentlig blitt avslørt ganske tidlig – etter min mening. Hvis du har lest eller hørt denne boka lurer jeg på om du er enig med meg i det?

Dennis Boutsikaris, Alma Cuervo and Jasmine Cephas Jones leste fantastisk bra – alle tre!

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Intervju med Roy Jacobsen - om Rigels øyne, om Russland, om spekulasi og veldig mye annet

Publisert i Altaposten 25. september Jeg er på jorda for å skrive romaner
Roy Jacobsen har hatt en eventyrlig suksess med de to første bøkene fra Barrøy, De usynlige og Hvitt hav. Den første boka havnet på kortlisten til Man Booker 2017, en av de mest prestisjetunge litterære prisene i verden. Nå er han aktuell med den tredje boka fra Barrøy, Rigels øyne.
De to første bøkene i serien nærmer seg en kvart million solgte eksemplarer, noe Jacobsen er stolt av.
-Nå er det full rulle fra forlaget med Rigels øyne og det er jeg kjempeglad for. Jeg liker å snakke om bøkene mine og jeg liker at det jeg har skrevet blir lest. Og du vet, man vil jo være vesentlig, man vil at folk skal lese bøkene man har skrevet. Alle forfattere vil det, men det er mangesom vil være litt dydig. Jeg deltar ikke på alt jeg blir invitert på, men å reise rundt å ha forelesninger og snakke om bøkene mine – det gjør jeg mer enn gjerne. Jacobsen er en samfunnsengasjert forfatter, og han er opptatt av de historiene som …

Sommer er lydboktid og jeg har hørt noen fantastiske lydbøker (og noen ikke fullt så fantastiske)

Sommer er lydboktid – eller vent, for meg er egentlig alle årstider lydboktid, men denne sommeren har jeg nok likevel satt en skikkelig personlig rekord i konsumering av lydbøker. Jeg hører lydbøker når jeg rydder i hagen, når jeg kvister og bærer bort, når jeg luker og når jeg går tur med hundene. Nå har vi fire store huskyer, og en liten innehund som trenger trim, så det blir en del muligheter for lydbokkos. Her har jeg skrevet om noen av lydbøkene jeg har hørt.
Bokbloggertreff og Kapittel i Stavanger - Stor grad av gledings!

Årets bokbloggertreff er lagt til Stavanger i forbindelse med litteraturfestivalen Kapittel, og det gir meg en glimrende anledning til å besøke Stavanger for første gang. Jeg gleder meg stort, og flybilletter og hotellrom er bestilt for mange måneder siden. 


Når man leser hundrevis av bøker i året og ELSKER å snakke om leseopplevelsene det gir, sier det seg selv at å treffe andre likesinnede byr på mange positive opplevelser, noe erfaringer fra tidligere bokbloggertreff og litteraturfestivaler bekrefter. Det at bokbloggtreffet er lagt til Kapittelfestivalen gjør at forventingene blir enda høyere, og hver gang jeg leser programmet krysser jeg av nye spennende programposter. I sted oppdaget jeg for eksempel arrangementet: Danmark i krig og Sameland i opprør -  torsdag klokka 16.30  med  Kaspar Colling Nielsen og Tharaniga Raja. Dit skal jeg! Heldigvis kolliderer det verken med Janne Stigen Drangsholt og Winterkrigen som starter klokka 15, eller skrivekurset med Ivo de Figueiredo som sta…