Gå til hovedinnhold

Entusiastiske Edvard HoemHammerfest bibliotek hadde invitert til stort selskap med kaker og kaffe og selveste Edvard Hoem. Jeg hadde ikke de helt store forventningene til verken det ene eller det andre, men tenkte at det kunne være hyggelig å ta en tur til Hammerfest. Jeg er så glad jeg gjorde det, for jeg har hatt det så fint! 

Edvard Hoem imponerte meg (og ca 70 andre) veldig i løpet av sitt en times lange foredrag om Bjørnstjerne Bjørnson. Hoem var vittig, engasjerende og veldig flink! Jeg lærte masse om den godeste Bjørnson, og når stoffet blir presentert på en slik fantastisk måte så går det heller ikke så fort i glemmeboken. Kakene og løvepuddingen vi fikk var kjempegode, og stemningen var høy! Da Hoem hadde avsluttet foredraget med det av Bjørnsons dikt han likte best, kom en gammel dame frem til ham og takket for en uforglemmelig kveld. 

Jeg takker Beate Lill og mannen hennes for nydelig mat og koselig vertskap! 

Kommentarer

 1. Og han SER jo jammenmeg ut som Bjørnson også da!

  SvarSlett
 2. Det har du helt rett i. Det hang en plakat på biblioteket i Hammerfest som reklamerte for den store happeningen - og når jeg satt og så på plakaten kunne jeg ikke være helt sikker på hvem det var bilde av; Bjørnson eller Hoem?

  SvarSlett
 3. Takk i lige måde, Solgunn :) Det var kjempekoselig.

  SvarSlett
 4. Å, nå ble jeg helt misunnelig, altså! Jeg elsker Edvard Hoems bøker! Og jeg skulle så GJERNE ha vært der ....

  SvarSlett
 5. Rose-Marie: Jeg skjønner godt at du hadde ønsket å være der. Hvis jeg noensinne får mulighet til å delta på et Edvard Hoem arrangement igjen så skal jeg stå først i køen!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …