Gå til hovedinnhold

Jeg vil til litteraturhuset 14. september!

Dette fant jeg på hjemmesidene til litteraturhuset:
"Hvor personlig bør en litteraturkritiker være?
Kritikersalong
Tirsdag 14. september kl. 1900
Kjelleren
Gratis
Arrangør: Norsk kritikerlag. Salongen er støttet av Norsk kulturråd og Fritt Ord.

Nøste Kendzior (1950–2006) var en tydelig og markant kritiker, med en personlig stil. Med utgangspunkt i hennes tekster spør vi hva det personlige perspektivet gjør med kritikken: er det formidlingskunst, eller stiller kritikeren seg snarere i veien for sitt objekt?
Arrangør og tekst: Norsk kritikerlag. Salongen er støttet av Norsk kulturråd og Fritt Ord.
For spørsmål om innhold, deltakere eller eventuelt billettsalg, ta kontakt direkte med arrangør."
Og selvfølgelig vil jeg dit. Jeg har sjekket flyprisene - får det til for 900 kroner tur/retur, må ordne med overnatting også, og hvis alt går i  orden så møter jeg på litteraturhuset og deltar med liv og lyst i debatten! Nøste Kendzior bodde mange år i Alta, hun var kåsør i NRK, og veldig dyktig. Hun oversatte de første Paasilinna bøkene fra finsk til norsk. 

Kommentarer

 1. Signerer Rose-Marie. Tusen takk for tipset :)

  SvarSlett
 2. Åh. Da er jeg i Trondheim;-). Er det ikke typisk?

  SvarSlett
 3. Teller veldig på knappene om jeg skal reise eller ikke......Det går jo fort noen tusenlapper, og når ikke bokdama heller er i Oslo akkurat når jeg skal dit er jo det et stort minus, faktisk!

  SvarSlett
 4. Vil jo ikke holde deg fra å besøke denne vidunderlige byen min:-). Og jeg kommer hjem den 15.
  Vil gjerne vise deg forlaget!

  Du kan jo stoppe innom Trondheim og komme på bokmøte mandag 13.?

  SvarSlett
 5. Du er nå morsom du bokdama; stoppe i Trondheim :-), trur du æ e lagd av pæng? Hmmm - men det virker jo litt fristende da. Har enda ikke bestemt meg angående Oslotur 14.9. Skal til Berlin 1.oktober, og må jo ha penger til litt aktiviteter der. Men Oslo i midten av september er jo fin da. Vi får se!

  SvarSlett
 6. Nei du vet oss søringer. Tenker at det uansett er "på veien" og at du såvidt jeg vet har folk du pleier å besøke i Trondheim.
  Uansett hvor du dukker opp så ville det være hyggelig med et treff snart:-).

  SvarSlett
 7. Nå har jeg bestilt hotellrom, jeg må bare få det her med meg :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…