Gå til hovedinnhold

Jeg vil til litteraturhuset 14. september!

Dette fant jeg på hjemmesidene til litteraturhuset:
"Hvor personlig bør en litteraturkritiker være?
Kritikersalong
Tirsdag 14. september kl. 1900
Kjelleren
Gratis
Arrangør: Norsk kritikerlag. Salongen er støttet av Norsk kulturråd og Fritt Ord.

Nøste Kendzior (1950–2006) var en tydelig og markant kritiker, med en personlig stil. Med utgangspunkt i hennes tekster spør vi hva det personlige perspektivet gjør med kritikken: er det formidlingskunst, eller stiller kritikeren seg snarere i veien for sitt objekt?
Arrangør og tekst: Norsk kritikerlag. Salongen er støttet av Norsk kulturråd og Fritt Ord.
For spørsmål om innhold, deltakere eller eventuelt billettsalg, ta kontakt direkte med arrangør."
Og selvfølgelig vil jeg dit. Jeg har sjekket flyprisene - får det til for 900 kroner tur/retur, må ordne med overnatting også, og hvis alt går i  orden så møter jeg på litteraturhuset og deltar med liv og lyst i debatten! Nøste Kendzior bodde mange år i Alta, hun var kåsør i NRK, og veldig dyktig. Hun oversatte de første Paasilinna bøkene fra finsk til norsk. 

Kommentarer

 1. Signerer Rose-Marie. Tusen takk for tipset :)

  SvarSlett
 2. Åh. Da er jeg i Trondheim;-). Er det ikke typisk?

  SvarSlett
 3. Teller veldig på knappene om jeg skal reise eller ikke......Det går jo fort noen tusenlapper, og når ikke bokdama heller er i Oslo akkurat når jeg skal dit er jo det et stort minus, faktisk!

  SvarSlett
 4. Vil jo ikke holde deg fra å besøke denne vidunderlige byen min:-). Og jeg kommer hjem den 15.
  Vil gjerne vise deg forlaget!

  Du kan jo stoppe innom Trondheim og komme på bokmøte mandag 13.?

  SvarSlett
 5. Du er nå morsom du bokdama; stoppe i Trondheim :-), trur du æ e lagd av pæng? Hmmm - men det virker jo litt fristende da. Har enda ikke bestemt meg angående Oslotur 14.9. Skal til Berlin 1.oktober, og må jo ha penger til litt aktiviteter der. Men Oslo i midten av september er jo fin da. Vi får se!

  SvarSlett
 6. Nei du vet oss søringer. Tenker at det uansett er "på veien" og at du såvidt jeg vet har folk du pleier å besøke i Trondheim.
  Uansett hvor du dukker opp så ville det være hyggelig med et treff snart:-).

  SvarSlett
 7. Nå har jeg bestilt hotellrom, jeg må bare få det her med meg :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …