Gå til hovedinnhold

Mange fine opplevelser på en dag!

For det første:
Alta bibliotek hadde leid meg inn i dag for å presentere bøker under fanen : "Lesing åpner nye verdener". Det er noen uker siden jeg fikk forespørselen  men det  var først i går kveld jeg bestemte meg for hvilke bøker jeg skulle snakke om. Da hadde mange bøker vært til vurdering i bakhodet, noen var til og med tatt helt frem og bladd litt i, men forkastet. Det er utrolig hvordan tidens tann kan være med på å endre syn på bøker. Det var flere bøker jeg var 99 % sikker jeg ville snakke om, men etter å ha lest litt i dem så var de plutselig ikke så gode eller så spesielle lenger.

Mange hadde møtt opp til i det kjempefine amfiet på biblioteket og biblioteksjefen sto og tente stearinlys da jeg kom småstressende inn med bagen full av bøker.

Disse bøkene snakket jeg om:

Kjøss mæ! - en nøstologi: redigert av Kjell Olav Jensen
Det som er på jorden : Alan Drew
Skje din vilje : Jørgen Gunnerud (ikke lest enda, leste bare baksideteksten høyt - virker spennende!)
Juliet, Naked : Nich Hornby (anmeldelse ikke vært i avisa, men god bok)
T.S Spivets utvalgte verker : Reif Larsen
Utrenskning : Sofi Oksanen
Våtmarksområder : Charlotte Roche
Snakk til meg : Vigdis  Hjorth

For det andre:
Jeg sitter i styret på Høgskolen i Finnmark, og i dag hadde vi styremøte. Vi tok opp masse spennende og vanskelige saker, men vi avsluttet ihvertfall dagen med å ansette Knut Erik Jensen som professor. Det likte jeg!

For det tredje:
Da jeg var på tur hjem var det en dame som sa til meg at jeg hadde "en så nydelig kjole", og så kommenterte venninnen hennes at jeg bestandig var så flink med farger, og da ble jeg jo glad.

For det fjerde:
Det er nydelig høstvær i Alta i kveld og mannen og hunden og jeg har vært og spasert i skogen, kaldt mørkt og nydelig, og nå skal vi lage deilig sen middag og drikke pittelittegranne rødvin.


Kommentarer

 1. Etter en sånn flott dag fortjener dere en fin avslutning med god middag og vin på en onsdag...

  SvarSlett
 2. For en strålende dag, det passer i hvetfall å drikke litt rødvin etter en sådan dag!! :-)

  SvarSlett
 3. Så herlig at biblioteket tente stearinlys og lagde det koselig til du kom. Det hadde aldri skjedd her (av sikkerhetsmessige grunner....)

  SvarSlett
 4. Mhm...bra bra. Moro med ansettelsen, takk for link til avisen.

  SvarSlett
 5. Regner med du gjorde det strålende på biblioteket :)

  SvarSlett
 6. Fru Tunheim og Groskro: Rødvinen smakte fortreffelig :-)
  Kristin: Da går dere NY-beboere glipp av mye offentlig kos :-)
  knirk:Værsågod
  Beatelill: Takk for hjelpa :-), og strålende vil jeg ikke si,men det fløt greit, og noen ganger ble det latter, jeg er fornøyd!

  SvarSlett
 7. Å, jeg vil også leies inn for å snakke om bøker!

  SvarSlett
 8. Kathleen: Føler meg ganske priviligert, trur det er mange som har lyst til å bli leid inn for å snakke om bøker :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…