Gå til hovedinnhold

Mange fine opplevelser på en dag!

For det første:
Alta bibliotek hadde leid meg inn i dag for å presentere bøker under fanen : "Lesing åpner nye verdener". Det er noen uker siden jeg fikk forespørselen  men det  var først i går kveld jeg bestemte meg for hvilke bøker jeg skulle snakke om. Da hadde mange bøker vært til vurdering i bakhodet, noen var til og med tatt helt frem og bladd litt i, men forkastet. Det er utrolig hvordan tidens tann kan være med på å endre syn på bøker. Det var flere bøker jeg var 99 % sikker jeg ville snakke om, men etter å ha lest litt i dem så var de plutselig ikke så gode eller så spesielle lenger.

Mange hadde møtt opp til i det kjempefine amfiet på biblioteket og biblioteksjefen sto og tente stearinlys da jeg kom småstressende inn med bagen full av bøker.

Disse bøkene snakket jeg om:

Kjøss mæ! - en nøstologi: redigert av Kjell Olav Jensen
Det som er på jorden : Alan Drew
Skje din vilje : Jørgen Gunnerud (ikke lest enda, leste bare baksideteksten høyt - virker spennende!)
Juliet, Naked : Nich Hornby (anmeldelse ikke vært i avisa, men god bok)
T.S Spivets utvalgte verker : Reif Larsen
Utrenskning : Sofi Oksanen
Våtmarksområder : Charlotte Roche
Snakk til meg : Vigdis  Hjorth

For det andre:
Jeg sitter i styret på Høgskolen i Finnmark, og i dag hadde vi styremøte. Vi tok opp masse spennende og vanskelige saker, men vi avsluttet ihvertfall dagen med å ansette Knut Erik Jensen som professor. Det likte jeg!

For det tredje:
Da jeg var på tur hjem var det en dame som sa til meg at jeg hadde "en så nydelig kjole", og så kommenterte venninnen hennes at jeg bestandig var så flink med farger, og da ble jeg jo glad.

For det fjerde:
Det er nydelig høstvær i Alta i kveld og mannen og hunden og jeg har vært og spasert i skogen, kaldt mørkt og nydelig, og nå skal vi lage deilig sen middag og drikke pittelittegranne rødvin.


Kommentarer

 1. Etter en sånn flott dag fortjener dere en fin avslutning med god middag og vin på en onsdag...

  SvarSlett
 2. For en strålende dag, det passer i hvetfall å drikke litt rødvin etter en sådan dag!! :-)

  SvarSlett
 3. Så herlig at biblioteket tente stearinlys og lagde det koselig til du kom. Det hadde aldri skjedd her (av sikkerhetsmessige grunner....)

  SvarSlett
 4. Mhm...bra bra. Moro med ansettelsen, takk for link til avisen.

  SvarSlett
 5. Regner med du gjorde det strålende på biblioteket :)

  SvarSlett
 6. Fru Tunheim og Groskro: Rødvinen smakte fortreffelig :-)
  Kristin: Da går dere NY-beboere glipp av mye offentlig kos :-)
  knirk:Værsågod
  Beatelill: Takk for hjelpa :-), og strålende vil jeg ikke si,men det fløt greit, og noen ganger ble det latter, jeg er fornøyd!

  SvarSlett
 7. Å, jeg vil også leies inn for å snakke om bøker!

  SvarSlett
 8. Kathleen: Føler meg ganske priviligert, trur det er mange som har lyst til å bli leid inn for å snakke om bøker :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …