Gå til hovedinnhold

Lucinda Riley : Orkideens hemmelighet, Cappelen Damm, 521 siderDameroman - Publisert i Altaposten 30. juni 2011

Dette er boka landets bokhandlere har omfavnet og blant annet hevdet at kommer til å bli årets slukebok, og en bok som aldri slutter å overraske.

Jeg skjønner ikke at vi kan ha lest samme bok! Dette er en helt alminnelig kioskroman, med noen unntak; - lengden, og at boka er kommet ut med harde permer.

Julia Forrester er en berømt konsertpianist. Hun er selvfølgelig vakker og ven, men hun bærer på en stor sorg. For syv måneder siden ble mannen hun elsket og deres to år gamle sønn drept i en bilulykke. Julia holder på å gå til grunne i smerte, og lever kun på minner. Søsteren hennes inviterer henne en dag med til det vakre godset Wharton Park. På dette praktfulle godset jobbet bestefaren deres som gartner, og nå skal godset selges og alt av innbo skal auksjoneres bort. I det øyeblikket Julia kommer inn i hovedhuset fylles hun med minner om barndommen, og hennes første møte med godset arving; Kit Crawford. Julia får lyst til å se seg om i hovedhuset, og hvem tror du hun møter i et bortgjemt værelse? Jo da, det er selveste Kit Crawford. Han er blitt en vakker og staselig mann, full av gode egenskaper.

Julia og Kit blir tiltrukket av hverandre, og Julias bestemor, gartnerens kone, har mange hemmeligheter hun har lyst til å dele med barnebarnet. Dermed blir vi kastet tilbake til like før 2. verdenskrig, men vi befinner oss fremdeles på Wharton Park. Alle de rike menneskene er vakre og sofistikerte, og full av æresfølelse og tapperhet. Det er klisjé toppet med klisjé. Dialogene er oppstyltede og unaturlige med en forklarende skrivemåte, og det irriterer meg.

Romanen veksler mellom nåtid og like før og etter 2. Verdenskrig. Noen ganger er det spennende og enkelte partier gikk unna i et forrykende tempo.

Alle endringer i fortellingen skjer i siste liten. Er det bestilt en flybillett, eller båttur, eller en taxi eller, ja, du skjønner tegninga, kommer et vendepunkt som gjør at vår vakre helt eller heltinne, litt avhenging av i hvilke tidsperiode vi befinner oss i, må ta en avgjørelse som får avgjørende betydning for resten av livet.

Noen har sammenlignet denne romanen med Kate Morton sine bøker. Nå har jeg bare lest en Mortonbok, men den jeg leste var i en høyere divisjon enn denne.

Høres jeg litt desillusjonert ut? Hvis så er tilfelle, er det fordi jeg er det! At en bok med så få gode kvaliteter skal bli fremstilt som om det er så utrolig god gjør meg provosert. Personskildringene er platte, og alle hemmelighetene blir avslørt i det øyeblikket hvert plott blir presentert. Dette er en enkel bok, med en til tider underholdende historie. Men mer enn det er den ikke.                       

Terningkast 3

Kommentarer

 1. Hehe, jeg liker at du er bunn ærlig :) Kjempegod anmeldelse, og jeg er fortsatt ikke fristet til å lese boka.

  SvarSlett
 2. God og ærlig anmeldelse. Lurer på om du har lest den samme boken som mange liker så godt :-)

  SvarSlett
 3. Hehehehe! Jeg fniste både underveis i lesingen av boken og av omtalen din. Det er lite som er så fornøyelig som aggressive bokomtaler :D Jeg skjønner godt hva du mener, og hvorfor du ikke likte boken, men jeg velger likevel å se boken i et litt annet lys. Jeg likte den, i den forstand at den er en underholdningsroman. Jeg forventet heller ingenting annet av den. Den var til tider så klissete og teit at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg, men jeg klarte absolutt ikke å legge den fra meg heller. - Og som om ikke det er nok: Den fikk meg til å smile! Masse! - Ikke bare fnise, men smile :)
  (La ut min omtale for en times tid siden)

  SvarSlett
 4. Ser ut til å være ei elske/hate bok. Hadde egentlig bestemt meg for å hoppe over, men nå ble jeg litt i tvil,,, fikk veldig lyst til å se hvilken side av gjerde jeg selv ville ramle ned på -)

  (Tilfeldighetene får råde, så finner jeg lydboka, på engelsk, i hylla, tar jeg den med hjem!)

  SvarSlett
 5. Da slipper jeg å lese denne boken jeg....

  SvarSlett
 6. Beatelill og groskro: Takk og ja, jeg har lest samme boka, men lurer litt selv av og til :-)

  Ellikken: Hei, måtte inn og lese din omtale, den var fin!

  Ingalill: Vet ikke helt om jeg er enig i det hategreia, for boka er lettlest, og interesant, men fryktelig forutsigbar og klisjefull :-)

  Utlendingen i Italia : Heisann - liker du ikke klisjefylte dameromaner så er det nok veldig lurt å skygge banen.

  SvarSlett
 7. Hmmm ... da stemte magefølelsen min! Takk for informativ anmeldelse som har overbevist meg om at jeg ikke skal bruke tiden min på denne boka!

  SvarSlett
 8. Eg har lagt til omtalen din som link til omtalen min, håper det går greit:-)

  SvarSlett
 9. Jeg ville gitt boka terningkast 2. Er HELT enig i din anmeldelse

  SvarSlett
 10. After getting more than 10000 visitors/day to my website I thought your solgunnsin.blogspot.com website also need unstoppable flow of traffic...

  Use this BRAND NEW software and get all the traffic for your website you will ever need ...

  = = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

  In testing phase it generated 867,981 visitors and $540,340.

  Then another $86,299.13 in 90 days to be exact. That's $958.88 a
  day!!

  And all it took was 10 minutes to set up and run.

  But how does it work??

  You just configure the system, click the mouse button a few
  times, activate the software, copy and paste a few links and
  you're done!!

  Click the link BELOW as you're about to witness a software that
  could be a MAJOR turning point to your success.

  = = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…