Gå til hovedinnhold

Lucinda Riley : Orkideens hemmelighet, Cappelen Damm, 521 siderDameroman - Publisert i Altaposten 30. juni 2011

Dette er boka landets bokhandlere har omfavnet og blant annet hevdet at kommer til å bli årets slukebok, og en bok som aldri slutter å overraske.

Jeg skjønner ikke at vi kan ha lest samme bok! Dette er en helt alminnelig kioskroman, med noen unntak; - lengden, og at boka er kommet ut med harde permer.

Julia Forrester er en berømt konsertpianist. Hun er selvfølgelig vakker og ven, men hun bærer på en stor sorg. For syv måneder siden ble mannen hun elsket og deres to år gamle sønn drept i en bilulykke. Julia holder på å gå til grunne i smerte, og lever kun på minner. Søsteren hennes inviterer henne en dag med til det vakre godset Wharton Park. På dette praktfulle godset jobbet bestefaren deres som gartner, og nå skal godset selges og alt av innbo skal auksjoneres bort. I det øyeblikket Julia kommer inn i hovedhuset fylles hun med minner om barndommen, og hennes første møte med godset arving; Kit Crawford. Julia får lyst til å se seg om i hovedhuset, og hvem tror du hun møter i et bortgjemt værelse? Jo da, det er selveste Kit Crawford. Han er blitt en vakker og staselig mann, full av gode egenskaper.

Julia og Kit blir tiltrukket av hverandre, og Julias bestemor, gartnerens kone, har mange hemmeligheter hun har lyst til å dele med barnebarnet. Dermed blir vi kastet tilbake til like før 2. verdenskrig, men vi befinner oss fremdeles på Wharton Park. Alle de rike menneskene er vakre og sofistikerte, og full av æresfølelse og tapperhet. Det er klisjé toppet med klisjé. Dialogene er oppstyltede og unaturlige med en forklarende skrivemåte, og det irriterer meg.

Romanen veksler mellom nåtid og like før og etter 2. Verdenskrig. Noen ganger er det spennende og enkelte partier gikk unna i et forrykende tempo.

Alle endringer i fortellingen skjer i siste liten. Er det bestilt en flybillett, eller båttur, eller en taxi eller, ja, du skjønner tegninga, kommer et vendepunkt som gjør at vår vakre helt eller heltinne, litt avhenging av i hvilke tidsperiode vi befinner oss i, må ta en avgjørelse som får avgjørende betydning for resten av livet.

Noen har sammenlignet denne romanen med Kate Morton sine bøker. Nå har jeg bare lest en Mortonbok, men den jeg leste var i en høyere divisjon enn denne.

Høres jeg litt desillusjonert ut? Hvis så er tilfelle, er det fordi jeg er det! At en bok med så få gode kvaliteter skal bli fremstilt som om det er så utrolig god gjør meg provosert. Personskildringene er platte, og alle hemmelighetene blir avslørt i det øyeblikket hvert plott blir presentert. Dette er en enkel bok, med en til tider underholdende historie. Men mer enn det er den ikke.                       

Terningkast 3

Kommentarer

 1. Hehe, jeg liker at du er bunn ærlig :) Kjempegod anmeldelse, og jeg er fortsatt ikke fristet til å lese boka.

  SvarSlett
 2. God og ærlig anmeldelse. Lurer på om du har lest den samme boken som mange liker så godt :-)

  SvarSlett
 3. Hehehehe! Jeg fniste både underveis i lesingen av boken og av omtalen din. Det er lite som er så fornøyelig som aggressive bokomtaler :D Jeg skjønner godt hva du mener, og hvorfor du ikke likte boken, men jeg velger likevel å se boken i et litt annet lys. Jeg likte den, i den forstand at den er en underholdningsroman. Jeg forventet heller ingenting annet av den. Den var til tider så klissete og teit at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg, men jeg klarte absolutt ikke å legge den fra meg heller. - Og som om ikke det er nok: Den fikk meg til å smile! Masse! - Ikke bare fnise, men smile :)
  (La ut min omtale for en times tid siden)

  SvarSlett
 4. Ser ut til å være ei elske/hate bok. Hadde egentlig bestemt meg for å hoppe over, men nå ble jeg litt i tvil,,, fikk veldig lyst til å se hvilken side av gjerde jeg selv ville ramle ned på -)

  (Tilfeldighetene får råde, så finner jeg lydboka, på engelsk, i hylla, tar jeg den med hjem!)

  SvarSlett
 5. Da slipper jeg å lese denne boken jeg....

  SvarSlett
 6. Beatelill og groskro: Takk og ja, jeg har lest samme boka, men lurer litt selv av og til :-)

  Ellikken: Hei, måtte inn og lese din omtale, den var fin!

  Ingalill: Vet ikke helt om jeg er enig i det hategreia, for boka er lettlest, og interesant, men fryktelig forutsigbar og klisjefull :-)

  Utlendingen i Italia : Heisann - liker du ikke klisjefylte dameromaner så er det nok veldig lurt å skygge banen.

  SvarSlett
 7. Hmmm ... da stemte magefølelsen min! Takk for informativ anmeldelse som har overbevist meg om at jeg ikke skal bruke tiden min på denne boka!

  SvarSlett
 8. Eg har lagt til omtalen din som link til omtalen min, håper det går greit:-)

  SvarSlett
 9. Jeg ville gitt boka terningkast 2. Er HELT enig i din anmeldelse

  SvarSlett
 10. After getting more than 10000 visitors/day to my website I thought your solgunnsin.blogspot.com website also need unstoppable flow of traffic...

  Use this BRAND NEW software and get all the traffic for your website you will ever need ...

  = = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

  In testing phase it generated 867,981 visitors and $540,340.

  Then another $86,299.13 in 90 days to be exact. That's $958.88 a
  day!!

  And all it took was 10 minutes to set up and run.

  But how does it work??

  You just configure the system, click the mouse button a few
  times, activate the software, copy and paste a few links and
  you're done!!

  Click the link BELOW as you're about to witness a software that
  could be a MAJOR turning point to your success.

  = = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …