Gå til hovedinnhold

Lucinda Riley : Orkideens hemmelighet, Cappelen Damm, 521 sider



Dameroman - Publisert i Altaposten 30. juni 2011

Dette er boka landets bokhandlere har omfavnet og blant annet hevdet at kommer til å bli årets slukebok, og en bok som aldri slutter å overraske.

Jeg skjønner ikke at vi kan ha lest samme bok! Dette er en helt alminnelig kioskroman, med noen unntak; - lengden, og at boka er kommet ut med harde permer.

Julia Forrester er en berømt konsertpianist. Hun er selvfølgelig vakker og ven, men hun bærer på en stor sorg. For syv måneder siden ble mannen hun elsket og deres to år gamle sønn drept i en bilulykke. Julia holder på å gå til grunne i smerte, og lever kun på minner. Søsteren hennes inviterer henne en dag med til det vakre godset Wharton Park. På dette praktfulle godset jobbet bestefaren deres som gartner, og nå skal godset selges og alt av innbo skal auksjoneres bort. I det øyeblikket Julia kommer inn i hovedhuset fylles hun med minner om barndommen, og hennes første møte med godset arving; Kit Crawford. Julia får lyst til å se seg om i hovedhuset, og hvem tror du hun møter i et bortgjemt værelse? Jo da, det er selveste Kit Crawford. Han er blitt en vakker og staselig mann, full av gode egenskaper.

Julia og Kit blir tiltrukket av hverandre, og Julias bestemor, gartnerens kone, har mange hemmeligheter hun har lyst til å dele med barnebarnet. Dermed blir vi kastet tilbake til like før 2. verdenskrig, men vi befinner oss fremdeles på Wharton Park. Alle de rike menneskene er vakre og sofistikerte, og full av æresfølelse og tapperhet. Det er klisjé toppet med klisjé. Dialogene er oppstyltede og unaturlige med en forklarende skrivemåte, og det irriterer meg.

Romanen veksler mellom nåtid og like før og etter 2. Verdenskrig. Noen ganger er det spennende og enkelte partier gikk unna i et forrykende tempo.

Alle endringer i fortellingen skjer i siste liten. Er det bestilt en flybillett, eller båttur, eller en taxi eller, ja, du skjønner tegninga, kommer et vendepunkt som gjør at vår vakre helt eller heltinne, litt avhenging av i hvilke tidsperiode vi befinner oss i, må ta en avgjørelse som får avgjørende betydning for resten av livet.

Noen har sammenlignet denne romanen med Kate Morton sine bøker. Nå har jeg bare lest en Mortonbok, men den jeg leste var i en høyere divisjon enn denne.

Høres jeg litt desillusjonert ut? Hvis så er tilfelle, er det fordi jeg er det! At en bok med så få gode kvaliteter skal bli fremstilt som om det er så utrolig god gjør meg provosert. Personskildringene er platte, og alle hemmelighetene blir avslørt i det øyeblikket hvert plott blir presentert. Dette er en enkel bok, med en til tider underholdende historie. Men mer enn det er den ikke.                       

Terningkast 3

Kommentarer

  1. Hehe, jeg liker at du er bunn ærlig :) Kjempegod anmeldelse, og jeg er fortsatt ikke fristet til å lese boka.

    SvarSlett
  2. God og ærlig anmeldelse. Lurer på om du har lest den samme boken som mange liker så godt :-)

    SvarSlett
  3. Hehehehe! Jeg fniste både underveis i lesingen av boken og av omtalen din. Det er lite som er så fornøyelig som aggressive bokomtaler :D Jeg skjønner godt hva du mener, og hvorfor du ikke likte boken, men jeg velger likevel å se boken i et litt annet lys. Jeg likte den, i den forstand at den er en underholdningsroman. Jeg forventet heller ingenting annet av den. Den var til tider så klissete og teit at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg, men jeg klarte absolutt ikke å legge den fra meg heller. - Og som om ikke det er nok: Den fikk meg til å smile! Masse! - Ikke bare fnise, men smile :)
    (La ut min omtale for en times tid siden)

    SvarSlett
  4. Ser ut til å være ei elske/hate bok. Hadde egentlig bestemt meg for å hoppe over, men nå ble jeg litt i tvil,,, fikk veldig lyst til å se hvilken side av gjerde jeg selv ville ramle ned på -)

    (Tilfeldighetene får råde, så finner jeg lydboka, på engelsk, i hylla, tar jeg den med hjem!)

    SvarSlett
  5. Da slipper jeg å lese denne boken jeg....

    SvarSlett
  6. Beatelill og groskro: Takk og ja, jeg har lest samme boka, men lurer litt selv av og til :-)

    Ellikken: Hei, måtte inn og lese din omtale, den var fin!

    Ingalill: Vet ikke helt om jeg er enig i det hategreia, for boka er lettlest, og interesant, men fryktelig forutsigbar og klisjefull :-)

    Utlendingen i Italia : Heisann - liker du ikke klisjefylte dameromaner så er det nok veldig lurt å skygge banen.

    SvarSlett
  7. Hmmm ... da stemte magefølelsen min! Takk for informativ anmeldelse som har overbevist meg om at jeg ikke skal bruke tiden min på denne boka!

    SvarSlett
  8. Eg har lagt til omtalen din som link til omtalen min, håper det går greit:-)

    SvarSlett
  9. Jeg ville gitt boka terningkast 2. Er HELT enig i din anmeldelse

    SvarSlett
  10. After getting more than 10000 visitors/day to my website I thought your solgunnsin.blogspot.com website also need unstoppable flow of traffic...

    Use this BRAND NEW software and get all the traffic for your website you will ever need ...

    = = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

    In testing phase it generated 867,981 visitors and $540,340.

    Then another $86,299.13 in 90 days to be exact. That's $958.88 a
    day!!

    And all it took was 10 minutes to set up and run.

    But how does it work??

    You just configure the system, click the mouse button a few
    times, activate the software, copy and paste a few links and
    you're done!!

    Click the link BELOW as you're about to witness a software that
    could be a MAJOR turning point to your success.

    = = > > http://get-massive-autopilot-traffic.com

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.

Steffen tar sin del av ansvaret / Christian Valeur

Christian Valeur : Steffen tar sin del av ansvare t ; Aschehoug, 261 s./ Publisert i Altaposten Seig samtidsroman Det er mulig underbevisstheten min tenkte følgende da jeg valgte ut denne boken: Nå har jeg lest så mange gode utenlandske bøker at det er på tide med en middelmådig norsk roman. Forfatteren er en ung debutant, 23 år gamle Christian Valeur. Han tar for seg det temaet som har vært mest beskrevet i den norske skjønnlitteraturen de siste årene. Nemlig en ung umoden halvstudert mann på jakt etter meningen med livet. Valeur har sine egne kreative metoder for å gjøre stoffet til sitt eget, men når boken er ferdig lest er jeg langt fra fornøyd. Hovedpersonen er Steffen Schiøtz, han er også 23 år gammel og sliter med de fleste aspekter i voksenlivet. Han blir veldig opptatt av miljøet, og stiller de underligste spørsmålene til seg selv og andre. Hva er det mest miljøvennlige alternativet når man skal tørke hendene, papir eller lufttørker? Redder man miljøet når man spiser opp gam