Gå til hovedinnhold

Marie-Sabine Roger : Lyse utsikter, Pax forlag, 281 sider
Vakkert om vennskap - Publisert i Altaposten 9. juni 2011

Guttejenta Alex er en rastløs sjel. Hun har flyttet rundt i store deler av Europa, og blir aldri lenge på hver plass. Nå har hun vært fire måneder i den nordlige delen av Frankrike der hun jobber på et hønseri. Kontrakten er på åtte måneder og det passer henne bra. Hun bor på hybel hos ekteparet Marléne og Bertrand, og der bor også Bertrands sterkt funksjonshemmede bror; Gérard. Alex har gitt Gérard et nytt navn – Roswell, fordi det første hun tenkte da hun så ham var romvesenet i Roswell-saken i USA.

Gérard er 32 år, han har en alvorlig funksjonshemning som vi ikke får vite hva er, men han beskrives som så stygg at folk rygger når de ser ham. Han blir behandlet verre enn familiens hund, og en kveld overhører Alex at fruen i huset ønsker å kvitte seg med han. Marléne ønsker seg nemlig ferie og fri, og det er ikke mulig å få gjennomført med en slik idiot som Gérard ved sin side. 

For Alex er det vanskelig å se på hvordan Gérard blir behandlet, og hun begynner å ta seg mer av ham. Hun blir kjent med ham og plutselig forstår hun at bak rallingen og siklet så finnes det en intelligent mann. Hun mekker sammen en spesiell trekkvogn slik at hun kan ta han med seg ut på tur, og for første gang i livet får Gérard se noe annet enn husets fire vegger. På en av disse utfluktene treffer Alex og Gérard to unge menn som tilbringer dagene med å kaste ting i kanalen. Det er Cédric og Abboren. Disse fire; androgyne Alex, multifunksjonshemmede Gérard, deprimerte og steinkastende Cédric og sterkt overvektige og ølbokskastende Abboren blir venner og dette vennskapet skal komme til å forandre livene deres.

Fortellerstemmen skifter mellom Alex og Cédric og det gir romanen en ekstra dynamikk. For vi vet jo ikke hva andre tenker eller hvorfor de oppfører seg slik de gjør. Derfor hender det ofte at vi treffer antakelser uten rot i virkeligheten. Her gis det flere strålende eksempel på nettopp dette, og boka er verd å lese bare av den grunn.

Stemninga er lett og ledig selv om alle vi blir kjent med har det nokså elendig. Det er uendelig med kjærlighet og ømhet,  men uten antydning til erotikk eller seksuelle relasjoner. Humoren er høyst nærværende, det samme er klisjeene, og på mer enn en måte kan boka fremstå som et eventyr. Dette er en lettlest og fornøyelig historie som jeg tror mange vil ha glede av.

Marie-Sabine Roger er født i 1957 i Frankrike, og hun har en stor litterær produksjon bak seg.  I fjor ble hun for første gang oversatt til norsk med romanen Å telle duer som fikk en god mottakelse.

Terningkast 4

Kommentarer

 1. Høres koselig ut og ganske lik i stemningen som Telle Duer, som jeg likte godt.
  - tror nok jeg plukker opp denne, finner jeg den laglig i hylla.

  (har forresten nå begynte på Bumerang, utstyrt med en hel tørkerull, foreløpig dog, CD 1-7, har jeg ikke felt
  en eneste tåre -))

  SvarSlett
 2. Ingalill - nå regner jeg med at du er ferdig med Bumerang, og hadde du ikke felt en tåre før CD 7 så kommer du sikkert ikke til å gjøre det heller. Men det er alltids fint med tørkeruller, du har jo litt pollenallergi, så den var kanskje til nytte på annen måte?

  SvarSlett
 3. Er nok ikke ferdig ennå, er foreløpig på cd6, farmora er nettopp død, kanskje det var cd5.
  (mente cd1, spor 7 forrige gang).

  MEN, noen tårer har jeg ikke felt, har en følelse av at jeg vet hvordan det går, men skal uansett holde tørkerullen klar på cd7 -)
  , kanskje jeg er iferd med å bli for kynisk?

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …