Gå til hovedinnhold

Odd Klippenvåg : Ljublju, Cappelen Damm, 206 sider
Trekantdrama i Lofoten - Publisert i Altaposten 30. november 2011

Odd Klippenvåg (f. 1951) er en lofotværing og forfatter som har gitt ut 18 bøker siden debuten i 1987, men dette var mitt møte med hans forfatterskap.

Det er tre hovedpersoner i boka og hver av dem får fortelle sin historie og sin versjon av virkeligheten.

Gjermund er sauebonde og en knakende kjekk mann som bor alene og er sterkt knyttet til paret i nabohuset, barndomsvennen Sander og hans kone, Tatjana.

Sander har vært i Murmansk og funnet seg russisk kone. De traff hverandre på hotell Poliarnie Zori og ble fryktelig forelsket. Sander er journalist og Tatjana er sykepleier.  De elsker hverandre dypt og inderlig, og Tatjana sier ikke nei når Sander ber henne bosette seg i vakre Lofoten, der han bruker store deler av sin journalisttilværelse til å kjempe mot oljeboring.

Sander blir alvorlig skadet i en bilulykke og må tilbringe flere måneder på et opptreningssenter. Mens han er borte blir Gjermund og Tatjana ennå nærmere knyttet til hverandre. Gjermund bygger om huset til naboene mens hans beundrer Tatjanas skjønnhet og mot. Sander er blitt lam fra livet og ned og han vil være avhengig av rullestol resten av livet. Dette oppleves veldig vanskelig for alle sammen, og selvfølgelig mest for Sander. Ikke kan han ha samleie med Tatjana og ikke kan han bli far. Det å bli foreldre er noe både Sander og Tatjana har ønsket lenge, så hva skal de gjøre med det? Heldigvis er jo Tatjana vakker, og Gjermund er også vakker og når Sander er bifil og tenner på bestekompisen som er dypt og inderlig forelsket i bestevennens kone så blir det kanskje baby på Tatjana likevel?

Den som leser får se. Jeg falt for en vakker forside og en vakker tittel- ljublju betyr å elske, og mye av boka handler om kjærlighet. Kjærlighet mellom venner og kjærlighet mellom mann og kvinne og mellom mann og mann. Jeg likte fortellingen, selv om jeg sitter igjen med en følelse av å ha lest et eventyr. Men språket er bra, historien er godt fortalt og litt oljeboringspolitikk blandet med interne konflikter og indre stridigheter var god underholdning.

Terningkast 4

Kommentarer

 1. En ordentlig god Lofoten bok ville ikke vært dårlig. Lenge siden jeg har lest noe fra Nord-norge. Sikkert helt på jordet... men jeg begynte å tenke på hva slags inntrykk Tora bøkene gjorde på meg når jeg var yngre.
  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 2. Du er aldri på jordet :-) Og alltid så hyggelig med kommentar. Kos deg borte i London :-)

  SvarSlett
 3. høres spennende ut!
  og så flott cover!

  Ha en nydelig adventstid Solgunn :-))

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …