Gå til hovedinnhold

Odd Klippenvåg : Ljublju, Cappelen Damm, 206 sider
Trekantdrama i Lofoten - Publisert i Altaposten 30. november 2011

Odd Klippenvåg (f. 1951) er en lofotværing og forfatter som har gitt ut 18 bøker siden debuten i 1987, men dette var mitt møte med hans forfatterskap.

Det er tre hovedpersoner i boka og hver av dem får fortelle sin historie og sin versjon av virkeligheten.

Gjermund er sauebonde og en knakende kjekk mann som bor alene og er sterkt knyttet til paret i nabohuset, barndomsvennen Sander og hans kone, Tatjana.

Sander har vært i Murmansk og funnet seg russisk kone. De traff hverandre på hotell Poliarnie Zori og ble fryktelig forelsket. Sander er journalist og Tatjana er sykepleier.  De elsker hverandre dypt og inderlig, og Tatjana sier ikke nei når Sander ber henne bosette seg i vakre Lofoten, der han bruker store deler av sin journalisttilværelse til å kjempe mot oljeboring.

Sander blir alvorlig skadet i en bilulykke og må tilbringe flere måneder på et opptreningssenter. Mens han er borte blir Gjermund og Tatjana ennå nærmere knyttet til hverandre. Gjermund bygger om huset til naboene mens hans beundrer Tatjanas skjønnhet og mot. Sander er blitt lam fra livet og ned og han vil være avhengig av rullestol resten av livet. Dette oppleves veldig vanskelig for alle sammen, og selvfølgelig mest for Sander. Ikke kan han ha samleie med Tatjana og ikke kan han bli far. Det å bli foreldre er noe både Sander og Tatjana har ønsket lenge, så hva skal de gjøre med det? Heldigvis er jo Tatjana vakker, og Gjermund er også vakker og når Sander er bifil og tenner på bestekompisen som er dypt og inderlig forelsket i bestevennens kone så blir det kanskje baby på Tatjana likevel?

Den som leser får se. Jeg falt for en vakker forside og en vakker tittel- ljublju betyr å elske, og mye av boka handler om kjærlighet. Kjærlighet mellom venner og kjærlighet mellom mann og kvinne og mellom mann og mann. Jeg likte fortellingen, selv om jeg sitter igjen med en følelse av å ha lest et eventyr. Men språket er bra, historien er godt fortalt og litt oljeboringspolitikk blandet med interne konflikter og indre stridigheter var god underholdning.

Terningkast 4

Kommentarer

 1. En ordentlig god Lofoten bok ville ikke vært dårlig. Lenge siden jeg har lest noe fra Nord-norge. Sikkert helt på jordet... men jeg begynte å tenke på hva slags inntrykk Tora bøkene gjorde på meg når jeg var yngre.
  Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 2. Du er aldri på jordet :-) Og alltid så hyggelig med kommentar. Kos deg borte i London :-)

  SvarSlett
 3. høres spennende ut!
  og så flott cover!

  Ha en nydelig adventstid Solgunn :-))

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…