Gå til hovedinnhold

Har du vært i Kirkenes?

Er svaret på spørsmålet ja -  har du kanskje oppdaget grensebyens spesielle sjarme og tiltrekkingskraft. Er svaret nei, eller njet eller no, synes jeg du burde (litt avhengig av hvor du bor selvfølgelig) gå til Norwegian, SAS eller Widerøe  og bestille tur nordover. Sjekket pris nå; fra Oslo til Kirkenes tur/retur med SAS kostet det 1310 inkludert skatter og avgifter, med Norwegian koster det 800 tur/retur Oslo/Kirkenes inkludert skatter, men du må jo betale for bagasjen, og ta med ekstra vinterklær for det kan jo være ganske kaldt her oppe i nord i begynnelsen av mars. Lurer du på hvorfor jeg maser om Kirkenes? Svaret er at det er der Finnmark internasjonale litteraturfestival går av stabelen og tidspunktet er 29. februar til 4. mars. Og selvfølgelig - har du vært i Kirkenes så har du sikkert lyst til å komme tilbake!

Det kommer mange forfattere og artister/kunstnere til festivalen og mange navn er sluppet, men ikke alle. For oss som var med på samlesningsprosjektet høsten 2010/våren 2011 er det ekstra spennende at så mange av de nordisk råds nominerte forfatterne kommer, og selvfølgelig kommer vinneren. Jeg har ikke lest Mellom trærne, men satser på at boka er ferdiglest til festivalstart.

Ellers gleder jeg meg masse til å se Josefine Klougart - sjekk dette intervjuet og hjemmesiden hennes. Her er hva jeg mente om Stigninger og fald som ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris fra Dannmark.

Og så gleder jeg meg selvfølgelig til Beate Grimsrud. En dåre fri var en stor leseopplevelse, og det skal bli spennende å treffe henne.

Ellers så sliter jeg noe uhorvelig med Grense Jakobselv av Kjartan Fløgstad. Jeg har prøvd å høre den på lydbok i flere måneder, men har nå offisielt gitt opp. Om det er oppleser, teksten eller meg vet jeg ikke, men nok må være nok. Har startet på CD 1 tyve ganger (minst), men ramler ut ganske fort, og nå har jeg fått pint meg til midt i CD 3, men plutselig oppdaget jeg at jeg ikke visste hvor jeg var i fortellingen og hvorfor vi plutselig var i Oslo, var vi ikke i Berlin sist jeg fulgte med? Så bestemte jeg meg for at Grense Jakobselv må bli en bok jeg skal lese og ikke høre.
Og så kan jeg jo avslutte med å vise noen bilder fra Alta bibliotek. Nå har vi fått pyntet veggene med samiske ordtak - både på norsk og samisk - riktig så pent ble det!

Samisk ordtak på veggen på voksenavdelingen på Alta bibliotek.


Kommentarer

  1. Kirkenes i seg selv synes jeg er en trist og trasig by, men litteraturfestivalen blir nok bra uansett. ;) Skal forsøke å komme meg dit i forbindelse med årsmøtet med BF, men usikker på om jeg får det til, siden det er kort tid etter at jeg har startet i ny jobb.

    SvarSlett
  2. Gratulerer med ny jobb, og så syns jeg absolutt du skulle komme til Kirkenes for tenkt hvor mange hyggelige eks.kollegaer du kunne ha fått snakket med!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …