Gå til hovedinnhold

Avbrutt x 2

Jeg har lest så mange gode bøker denne høsten at jeg blir lettere sjokkskadet når dårlige bøker åpenbarer seg. Første bok jeg måtte avbryte var De hvite englene av Julia Gregson. Jeg startet med et åpent sinn, selv om det begynte å ringle advarende i kiosklitteraturradaren allerde etter to sider.

To barn sitter på hver sin vakre hest og de kapprir på en strand. De hører til ulike sfærer og jenta er rik og gutten er arbeidersønn. Men så er det jo sånn at moren til jenta har dårlige nerver, og jenta er vill og gal, derfor får hun være i landsbyen sammen med de andre barna. Men sååååååå - tralala blir jenta voksen, og så pen og så vakker at man skulle ikke ha sett vakrere menneske, og gutten er så staut og pen og begge rir fremdels, nå på klipper, ikke strand. Og så oppdager sognepresten disse vakre menneskene og så sier sognepresten til faren (og moren som er blitt bedre av sin nervøsitet) at det kanskje ikke er så lurt å la den vakre datteren ri rundt sammen med den villbassen - tenk hva naboene vil si - og akk og ve og hjertesorg, så vet jeg ikke hva som skjer mer -  jeg vil ikke lese mer enn hit, ca side 40. Men det er sikkert en fin bok for de som liker det på denne måten. Jeg leste disse bøkene da jeg var 14 og da storkoste jeg meg med dem, nå blir jeg sur.

Andre bok jeg ikke klarte å fortsette med var lydboken En kald dag i helvete av Anne B. Ragde. Kanskje det hadde fungert bedre å lese selv men nå ble det for merkelig og ubehagelig å få et så rått og dyreaktig forhold rett inn i hodet! Hva har jeg hørt: Jo, en mann har en hundegård med masse hunder. En kvinne bor sammen med mannen. Hun er konstant kåt, går og venter på at han skal ta henne, hun er klar. Bakfra, forfra - hele tiden, det er bare å flerre av kjeledressen og stikke utstyret inn. Men greit nok, sex i litteraturen er jeg veldig begeistret for, det jeg ikke er begeistret for er nå hundene blir en del av sexen - ja ikke direkte da, men likevel blir hundene noe som gir tenning og hovedpersonene knuller i hundegården mens den utvalgte hannhunden får bestige tispa med løptid, og hele greia er så skikkelig opphissende for dama som bare er kåt hele tiden - akkkk - jeg klarte kanskje 30 minutter, så måtte jeg bare skru av. Jeg lette litt rundt for å finne noe informasjon om boka og oppdaget at den var gitt ut i 1994 med en annen tittel: Før jeg kommer tilbake. Mer om akkurat dette kan du lese her. Jeg lurer på om jeg skal lese boka rett og slett?

Disse bildene har ikke så mye med teksten å gjøre, annet enn at marihøna landet på en annen bok som Anne B. Ragde har skrevet, og så er det fint med et lite sommerminne nå som vi går inn i mørketiden her oppe i nord.

Kommentarer

 1. WOW, først ble jeg interessert, så frastøtt, men etter å ha sveipet innom artikkelen du linket til, fikk jeg leselyst. Det høres ut som ei bok man burde ha fått med seg.
  Men jeg tar rådet og leser selv -)

  (jeg er ennå Ragdejomfru, men har kjøpt inn både Arsenikktårnet og ei jeg ikke husker navnet på)

  De vakre rytterne høres bare kjedelig ut.)

  SvarSlett
 2. Vakre ryttere er kjedelig rett og slett. Hadde man bare visst det når man var 14....
  Ellers så må nok ragdeboka leses, fikk også leselyst etter å ha lest artikklen - merkelig nok.

  SvarSlett
 3. Jeg begynte å lese Ragde-boka da den var ganske ny, men den var ufyselig i parirutgave også- jeg gav meg vel omtrent der du gav deg... Livet er for kort til at man for enhver pris skal lese det man "bør", men ikke kan like!

  SvarSlett
 4. Ragde-boka har jeg lest, (Den ble utgitt under tittelen "Før jeg kommer tilbake" i 1994) og jeg må si jeg ble litt fascinert. Det er en utfordrende, kanskje litt ekkel bok å lese, men for lesere som liker å bli utfordret i forhold til "hva tåler jeg å lese om sex", vil jeg faktisk anbefale den.
  Det samme med "Bunnforhold" av samme forfatter, som for øvrig har en svært fiffig slutt.

  SvarSlett
 5. Jeg takker for advarselen! Vakre kvinner og tøffe menn på hest kan også jeg styre min begeistring for. Og den Ragdeboka høres heller ikke ut som noe for meg. Hvis noen ønsker å utfordre seg selv på hva de tåler å lese om sex, kan jeg "anbefale" "Lesbisk nigger" av Mads Larsen. Den boka holdt jeg vel ut i sånn ca. en times tid (som lydbok), før jeg slang den vekk ... Ellers har jeg latt meg overtale til å kjøpe boka "Bitterfitte", som har en tittel som umiddelbart frastøter (i alle fall meg), men jeg skal gjøre et forsøk! ;-)

  SvarSlett
 6. Berit: Enig med deg i at man ikke skal lese børbøker, og det var ganske ufyselig ja.

  Randi: Tåler og tåler fru Blom...for meg handler det mer om hva jeg ønsker å fylle hodet mitt med, og jeg arbeider ganske mye med sex i litteraturen, der jeg leser ganske voldsomme bøker, men det var koblingen dyr og sex som bød meg imot.

  Rose-Marie: Regner med at det kommer et innlegg om Bittterfitte, enten du liker den eller ikke, blir spennende å se hva du mener.

  SvarSlett
 7. Bitterfitter leste jeg ifjor og likte den godt, selv om den ikke var like bitter som jeg skulle ønsket.
  , så er dere advart -)

  SvarSlett
 8. :-) Deilig(e) omtale(r) av noe som for meg virker som ganske så uinteressante bøker. Ihvertfall den første, men strengt tatt også den siste - skjønt, den kunne jeg kanskje gitt en sjangs. Til nøds. Men jeg har aldri opparbeidet meg noen interesse for å lese noe av Ane B Ragde, til tross for at hun nærmest er en av naboene mine. Smiler hyggelig gjør hun, når hun ikke ser ut som hun er sinna for et eller annet :-)

  SvarSlett
 9. Naboen til Anne B...kanskje du er skrevet inn i en av bøkene på en eller annen måte.....- du skulle jo absolutt ha lest noe av henne :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…