Gå til hovedinnhold

Lest i desember 2011

Jeg har ikke tid til å skrive bokomtaler, men vil jo gjerne ha tellinga, så derfor kommer denne lille oversikten over hva jeg leste i desember 2011:

Lydbøker:

Dette er en historisk roman om en svensk kvinne som i 1905 reiste fra fattige kår i Sverige og endte opp som uendelig rik bordellmamma i Mozambique. Lydboka er på 9 cder og spilletiden er 10 timer og 51 minutt, de siste to cdene var så spennende at jeg knapt fikk puste. Jan Grønli er en flink oppleser.Mitt første møte med Tomas Espedal, og selv om jeg begynner å bli indelig lei middelaldrene og gamle norske menn sin umåtelige lyst til å fortelle hele verden hvor fælt de har det. Nemlig! Trond Brænne leser som alltid perfekt.

Og så over til kategorien papirbøker:


Nydelig omslag, dårlig bok om zombier i Paris. Hadde tenkt å anmelde den, men klarte ikke å opparbeide energi nok til det. Nok skrevet!

Denne boka elsket jeg. Har tatt med bok to hjem fra biblioteket i dag og gleder meg til å lese videre om Taneli og Lina.Denne boka leste jeg mens jeg var i Brookyn, tok bilde av brua og husene med boka i veska, men boka i seg selv var ikke imponerende. Fattig ung kvinne fra Irland reiser til Brooklyn, der treffer hun en italiensk gutt, hun må tilbake til Irland når noe trist skjer hjemme, den manipulerende mora styrer henne dit hun ikke vil, og veldig typisk dameroman preg over denne.

Her er et bilde jeg tok - ganske likt :-)
Kommentarer

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …