Gå til hovedinnhold

Leia Starmann : Mad, Cappelen Damm, 170 sider
Grotesk og forvirrende - Publisert i Altaposten 3. januar 2012

Jeg er alltid på utkikk etter spennende og engasjerende ungdomsromaner og da denne dukket opp på høstlista til Cappelen tenkte jeg at dette var en bok ungdommer vil elske å lese. Men jeg tror jeg tok feil, selv om romanen begynner bra.

Ikke bra i betydningen av at hovedpersonen har det bra, for det har hun ikke. Madelen vokser opp som enebarn sammen med moren. Så forelsker moren seg i en israelsk mann med en datter som er noen år yngre enn Madelen. Det blir rask klart at nå skal alle fire bo sammen, og moren bryr seg mindre og mindre om dattera og mer og mer om sin nye kjæreste.

Madelen har bare en venn i livet, og det er Tommy. Det er til ham hun drar når livet går henne i mot, og sammen drikker de seg fulle, røyker hasj, ser tv-serier og spiller tv-spill, og har masse sex. Alt før Madelen er fylt 13 år. Når morens kjæreste begynner å ta bilde av Madelen i dusjen og plage henne på mange andre måter blir det for mye for henne og hun rømmer.

Neste gang vi treffer Madelen er hun et sted i Sør-Europa. Hun er blitt noen år eldre, og kaller seg for Mad. Hun er fremdeles sammen med Tommy. De røyker hasj, sniffer kokain og spiller dataspill store deler av dagen. Tommy og Mad bor sammen med Martin. En dataspillavhengig, dopavhengig og egoistisk kødd. En dag kommer Mad hjem og forteller at det ligger døde mennesker på stranda. Martin er opptatt med dataspill og her er hans reaksjon når Mad spør om han har vært nede på stranda og sett likene:

”Vet du hvor ofte man får Concrete Donkey, eller? Nesten aldri! Worms er jo egentlig det jentespillet, med feminine søte figurer, men det er det ene angrepet, Concrete Donkey, som er verd å vente på et par timer!”

Så fortsetter galskapen, med utnyttelse, misbruk og overgrep. Tempoet er så høyt at jeg nesten ble andpusten av å lese, og det opplevdes som helt umulig å legge boka vekk.

Språket er godt, men etter hvert slet jeg med å skille drøm, dataspill og virkelighet fra hverandre. Likevel vil jeg kalle dette for en god bok, jeg vet bare ikke hvem jeg kan anbefale den til?

Terningkast 4

Kommentarer

  1. Du kan jo prøve å anbefale den til meg, jeg kan uanfektet lese om både dop, sex og dataspill (tror vi).
    Ungdomsromaner derimot er jeg litt skeptisk til. Spesielt de der 12-åringene oppfører seg som utlevde 40s.

    Velkommen hjem til gammellandet.

    SvarSlett
  2. Tusen takk for det Ingalill. Deilig å komme hjem, selv om jeg har en konstant reiselyst. Kanskje jeg må lage meg en reiseblogg :-)

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …