Gå til hovedinnhold

Nils Harald Sødal : Fuglene under himmelen, Piratforlaget 2011, 252 siderGripende om krig, flukt og overgrep - Publisert i Altaposten 3. februar 2012”Hele natta ligger jeg hos henne, og når morgenen kommer har kroppen min begynt å puste igjen.”


Det er Sarah som forteller om sitt møte med en kvinne hun fikk ligge tett inntil da hun som liten jente måtte rømme fra soldater i Sør-Sudan.

Forfatteren forteller at han en kveld ble kontaktet av Sarah, en kvinne fra Sør-Sudan som ønsket å dele sin historie. Hun vil treffe ham i trygge omgivelser, og de møtes på bussterminalen i Oslo. Det er på en kafé blant travle reisende at kvinnen forteller historien om livet sitt.

Vi følger Sarah fra hun som liten jente må rømme fra landsbyen hun bor i. Hele familien er drept av soldater og etter å ha vandret sammen med ukjente mennesker i månedsvis ender hun opp i en flyktningleir. Der er hun alene, og hun har ingen som passer på om hun får mat og trygghet. Hun blir vervet som barnesoldat, men unnslipper i siste liten.

Det er en fortelling om grusomme lidelser, om savn, om overgrep og om aldri å miste håpet. Sarah får seks barn, men hun har aldri hatt sex – barna er resultat av voldtekter.

Avslutningen, der hun er i konflikt med det norske barnevernet er avslørende for hvor kaldt samfunnet vårt oppleves av mange. Sarah sier at hun heller skulle ha vært på flukt i Afrika enn å måtte oppleve de overgrepene hun ble utsatt for fra mennesker som jobbet på barnevernkontor i Norge.

Fortellingen brytes opp med jevne mellomrom og vi hentes tilbake til virkeligheten, til bussterminalen i Oslo.  Da kommer Nils Harald Sødal selv inn og forteller om hvordan han opplever møtene med kvinnen og vi får ett innblikk i forfatterens eget liv. Disse mellomspillene har jeg problemer med fordi Sødal tar for stor plass i teksten. Jeg er ikke interessert i hans tanker og følelser vedrørende Sarah, hvor åpen eller lukket hun ser ut, og hvor dumt han oppfører seg:

”Jeg lener meg over bordet og stryker på armen hennes mens jeg ler tvungent – sorry sier jeg.

 Jeg gremtes mens jeg leste og jeg ønsket at det skulle bli mindre og mindre av disse mellomspillene som forringer rytmen og temperaturen i fortellingen. Men ser du bort i fra akkurat det, og konsentrerer deg om Sarahs historie kan du få et innblikk i en usedvanlig sterk kvinnes hverdag. 

Terningkast 4

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …