Gå til hovedinnhold

Anmeldelser på tur til avisa

Nå leser jeg siste korrektur på fire anmeldelser jeg håper på å få sendt til avisa i kveld. Det er

Havmannen av Carl-Johan Vallgren
Duevokterne av Alice Hoffmann
Gerhardsens testamente av Ørjan N. Karlsson
Mississippi av Hillary Jordan

Fire helt forskjellige romaner og med stor spredning i tematikk og tempo!

Jeg har tre ukers ferie nå (eller ferien starter vel i mårra), og hadde egentlig planlagt å ikke lese noen "anmelderbøker". Men det går jo bare ikke! Det ligger en stor bunke på gulvet ved siden av macen og det er bare fristende titler der. I dag har vi hatt strålende sol i Finnmark, og det er visst det eneste fylket i Norge som kan skryte av det. Jeg skal i hvert fall benytte anledningen til å gå på en liten fjelltur i kveld, og jeg tar med meg gubben og to av hundene. Gleder meg allerede.


Dette er Kyra - hun har et blått og et brunt øye og hun er bare så NYDELIG! Hun får selvfølgelig være med på tur hver eneste dag!

Kommentarer

 1. Gleder meg til å lese om Missisippi. Og ja, fine, fine hunden.

  Ikke så verst på Byneset i dag heller. Jeg har også vært på tur. Sakte jogging. ;-)

  SvarSlett
 2. For en nydelig hund.
  - og fine bøker, dvs, jeg har jo ennå ikke fått somlet meg til å lese Duevokterne, der noe med boka som frastøter meg. Omslaget eller baksideteksten eller rett og slett angsten for at den er for dyster.

  Wallgren er jeg blodfan av etter Kunzelmann x 2.

  SvarSlett
 3. Mette : Jeg trodde dere bare hadde dårlig vær på Byneset - mye klaging fra brodern :-)

  Ingalill : Duevokterne er gruelig dyster. Du kan jo google Masadafestingen og se hva som skjedde der. Handlingen i boka er jo basert på det. .....Vallgren er jo vidunderlig - men ikke akkurat her.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …