Gå til hovedinnhold

Gratulerer Kim Leine!

Jeg anmeldte Profetene i Evighetsfjorden da den kom ut. Og jeg snakket om boka på siste litterære lunsj. At det var akkkurat Profetene i Evighetsfjorden som fikk Nordisk råds litteraturpris var ikke uventet.


Kommentarer

 1. Måtte lese omtalen din engang til for det var bare såvidt jeg husker at jeg hadde lest om den. De liker å gi Nordiskprisen til de jeg ikke har lest. Lus og parykker hengte jeg meg igjen opp i, men jeg vet jo at du liker det skitne og organiske - og det funket jo med Jordmora - so who knows - mulighetene for at jeg leser er større - enn det motsatte. (De liker fjorder disse finnene-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Joda, jeg liker det skitne og det organiske, men det må være kjærlighet og ærlighet også, og det var det jo i jordmora. Som er en bedre bok. Tror nok du vil like denne også.

   Slett
 2. Jeg kommer nok til å finne fram til boka snart. Mange gode kandidater til prisen, men Leine er nok verdt en utmerkelse. Gratulerer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var mange gode kandidater, og alle hadde helt sikkert fortjent å vinne. Men jeg er godt fornøyd med at det ble Kim Leine, eller egentlig så hadde jeg sikkert vært enda mer happy hvis Sollaug Sargon fra Kautokeino hadde vunnet.

   Slett
 3. Jeg kjøpte faktisk denne i gave til en av svigermødrene mine etter å ha lest omtalen din. Nå tenker jeg at jeg må lese den selv også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig! Jeg skal seriøst vurdere å skifte navn til bokfristerinne!

   Slett
 4. Denne boken er superfin. Jeg fikk aldri skrevet innlegg om den da jeg leste den. Har lyst til å lese den en gang til og skrive om den etter hvert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så irriterende med de bøkene man har lest og ikke skrevet omtale om, de forsvinner på en måte litt ut av hodet,i hvert fall er det slik for meg. Men hadde jeg ikke skrevet om den da den kom ut ville jeg likevel aldri glemt hermafrodittsperm. Det er spikret fast i hodet mitt (kjennes det ut som).

   Slett
 5. Denne skal jeg definitivt lese!

  SvarSlett
 6. Så bra, hilsen bokfristerinnen :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…