Gå til hovedinnhold

Gratulerer Kim Leine!

Jeg anmeldte Profetene i Evighetsfjorden da den kom ut. Og jeg snakket om boka på siste litterære lunsj. At det var akkkurat Profetene i Evighetsfjorden som fikk Nordisk råds litteraturpris var ikke uventet.


Kommentarer

 1. Måtte lese omtalen din engang til for det var bare såvidt jeg husker at jeg hadde lest om den. De liker å gi Nordiskprisen til de jeg ikke har lest. Lus og parykker hengte jeg meg igjen opp i, men jeg vet jo at du liker det skitne og organiske - og det funket jo med Jordmora - so who knows - mulighetene for at jeg leser er større - enn det motsatte. (De liker fjorder disse finnene-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Joda, jeg liker det skitne og det organiske, men det må være kjærlighet og ærlighet også, og det var det jo i jordmora. Som er en bedre bok. Tror nok du vil like denne også.

   Slett
 2. Jeg kommer nok til å finne fram til boka snart. Mange gode kandidater til prisen, men Leine er nok verdt en utmerkelse. Gratulerer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det var mange gode kandidater, og alle hadde helt sikkert fortjent å vinne. Men jeg er godt fornøyd med at det ble Kim Leine, eller egentlig så hadde jeg sikkert vært enda mer happy hvis Sollaug Sargon fra Kautokeino hadde vunnet.

   Slett
 3. Jeg kjøpte faktisk denne i gave til en av svigermødrene mine etter å ha lest omtalen din. Nå tenker jeg at jeg må lese den selv også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så artig! Jeg skal seriøst vurdere å skifte navn til bokfristerinne!

   Slett
 4. Denne boken er superfin. Jeg fikk aldri skrevet innlegg om den da jeg leste den. Har lyst til å lese den en gang til og skrive om den etter hvert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er så irriterende med de bøkene man har lest og ikke skrevet omtale om, de forsvinner på en måte litt ut av hodet,i hvert fall er det slik for meg. Men hadde jeg ikke skrevet om den da den kom ut ville jeg likevel aldri glemt hermafrodittsperm. Det er spikret fast i hodet mitt (kjennes det ut som).

   Slett
 5. Denne skal jeg definitivt lese!

  SvarSlett
 6. Så bra, hilsen bokfristerinnen :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …