Å lese en god roman gjør deg i stand til å forstå hva andre tenker og føler

Den 4. oktober hadde NRK.viten.no en interessant artikkel på trykk.  Sammenhengen mellom å lese god skjønnitteratur og å kunne forstå andre mennesker følelser hadde blitt forsket på. Resultatet viste at "Skjønnlitteratur av litterær kvalitet gjør deg flinkere til å forstå hva andre tenker og føler."

En del forskning gjenstår før forskere kan trekke en endelig konklusjon, men jeg har for lenge siden brukt argumentet om at en god skjønnlitterær bok gir deg unikt innblikk i hva andre mennesker tenker. Når jeg snakker om litteratur for elever på videregående skoler, frister jeg med at gutter bør lese jentebøker for å virkelig forstå hva som foregår i hodet til jentene, og jentene bør lese guttebøker. Nå var det kanskje noen som steilet. Det er jo ikke overvettes populært å sette slike merkelapper på bøker, men jeg forholder meg til den virkelige verden, og i den låner jenter og gutter forskjellige bøker.

                                Et mørketidsbilde fra hytta ved finskegrensen.

Ofte mens jeg leser bøker som handler om psykisk sykdom, tenker jeg at denne boka burde leses av de som jobber i psykiatrien, og hvis jeg skulle hatt et foredrag om gode skjønnlitterære bøker som kan bidra til at alle får en bredere forståelse av psykiske sykdommer ville jeg valgt disse:

Lisa Genova - Alltid Alice. Handler om alzheimer, men beskriver angsten og depresjonen og motløsheten veldig bra.
Alice Hoffman - Lysnatt. Handler om angst og panikkangst. En av de første Hoffmanbøkene, og derfor - en veldig god bok.
John Irving - I en og samme person. Handler om biseksualitet, om å finne seg selv, om å være frisk når alle andre er syk, om egen identitet, om seksualitet, om å være en menneske.
Carl-Johan Vallgren - Havmannen . Handler om mobbing, grusom mobbing og foreldre som ikke stiller opp, blant annet - veldig trist bok.
Charlotte Roche - Våtmarksområder. Handler om en ung jente som ønsker at foreldrene  skal bli sammen igjen. Hun er utfordrende seksuelt og kroppslig - og hun skader seg selv for å få oppmerksomhet. Burde vært obligatorisk lesning for alle som jobber med ungdom som driver med selvskading.
Vanessa Diffenbaugh - Blomstenes hemmelige språk. Handler om en ung jente som er vokst opp i ulike foster og barnehjem, og hvordan livet hennes blir når hun som 18 år gammel står helt alene.
Sofi Oksanen - Baby Jane : Handler om tøffe og ikke fullt så tøffe lesber i Helsinki. Om angst og panikkangst, og depresjon og vennskap. Sterk bok.
Beate Grimsrud - En dåre fri : Styggvakkert om å være en jente som deler kroppen sin med 4 gutter. Om å tilbringe åresvis på institusjon, om å skrive masse bøker, reise rundt og være som alle andre, om å ikke helt finne seg selv - men likevel være midt i jeget. Burde også vært obligatorisk lesning for alle som jobber med psykisk syke mennesker.

Hvilke bøker ville du ha anbefalt?

Kommentarer

 1. For et flott innlegg. Jeg har brukt argumentet i flere diskusjoner med mennesker som ikke leser, og jeg blir sett litt rart på. De som ikke leser skjønner ikke hvor grundig et sinn kan åpnes ved å lese en god bok, selv om den er skjønnlitterær.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Tine. Tror du har rett i at man må ha lest en del bøker før man skjønner hvor mye man lærer av å lese skjønnlitteratur.

   Slett
 2. Bra liste! Jeg vil i tillegg ha en av dine "favoritter": Carl Frode Tiller "Skråninga", som handler om en ung mann som sitter på psykiatrisk institusjon og forteller om sin oppvekst. Fantastisk bra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Du husker Tillerfobien min! Vet at det er mange der ute som liker Tiller, men jeg får han ikke til. Skråninga har jeg ikke prøvd meg på - kanskje jeg må det.....

   Slett
 3. Veldig bra, Solgunn!!! Her ser jeg at jeg har litt å ta tak i når det gjelder bokanbefalinger til både den ene og den andre. Som du vet har jeg nettopp lest En dåre fri av Grimsrud. Skremmende god. Jeg er så veldig enig i det Tine skriver over her - " De som ikke leser skjønner ikke hvor grundig et sinn kan åpnes ved å lese en god bok.." Takk for en flott liste!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk og værsågod :-) En dåre fri er skremmende god, og måten hun beskriver å være på en institusjon, hvordan hun opplever at de "fanger" henne og hennes reaksjon på det er veldig sterkt.

   Slett
 4. Ingen tvil om at skjønnlitterære bøker byr på innsikt og forståelse for ulike typar menneske og situasjonar. Takk for fine boktips :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Værsågod og fortell meg hvis du leser noen :-)

   Slett
 5. Jeg er helt enig og bruker skjønnlitterære bøker mye i arbeidet mitt, dvs jeg foreslår og bruker det der det passer seg..
  I tillegg til disse (noen av forslagene fra deg har jeg ikke lest og skal ta med meg) så anbefaler jeg Lars Amund Waages Skuggen og dronninga-- fantastisk om sønn-mor-barnebarn- hvor sistnevnte er forteller , om bestemora som var på psykiatrisk.. Han har også skrevet om sin funksjonshemmede datter, autist, i Syngja. Og så har vi de gamel; Tove Ditlevsen, Amalie Skram m.fl.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips om de gamle ja, de har jeg helt glemt. Og Syngja har jeg lest, sånn halvveis, men den var ikke noe for meg. Kanskje Skuggen og dronninga fenger bedre.

   Slett
 6. Så flott innlegg Solgunn! Må si meg helt enig om at man kan lære av skjønnlitteratur:) Gjør det selv hele tiden. Likte listen din med psykisk sykdom bøker, fine forslag. Blomstenes hemmelige språk er en av mine favoritter der. Måtte da notere meg ned, Alltid Alice og baby Jane. Tusen takk for tips! Vakkert bildet! Ha en videre fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Blomstenes hemmelige språk er jo helt vidundelig fin. Men det er egentlig alle de andre bøkene også. På hver sin måte. Ha en fin dag du også!

   Slett

Legg inn en kommentar