Gå til hovedinnhold

Selma Lagerlöf : Gösta Berlings saga : Lydbok – 14 timer
Gösta Berling er en vakker mann, ven å se på og lett for å behage andre har han også..Han drikker for mye, og mister dermed sin stilling som prest. Han føler seg ussel og ikke verdig å leve, og legger seg i snøen for å dø. Da kommer majorinnen på Ekeby forbi, og hun redder ham med en kraftfull tale om liv og død. Gösta blir kavaler hos majorinnen – sammen med 11 andre kavalerer, og hva en kavaler egentlig gjør foruten å spise og drikke og synge, nei, det vet jeg ikke.

Boka starter med en lang innledning, så kommer en lang landskapsbeskrivelse og så følger 36 kapitler der vi følger Gästa sitt gjøren og laden i stort og smått. Noen av fortellingene er lune, noen er kjedelige og det er vel ingen som er spennende. Enkelte setninger er fine, men vi snakker jo om en bok som beskrives som en mesterverk. Likevel kjedet jeg meg ganske mye.

Det var rett og slett en kraftanstrengelse å komme seg igjennom de 14 timene lydboka varte. 

Gösta Berlings saga var Selma Lagerlöfs debutroman, utgitt i 1891. Den ble filmatisert i 1924, med blant annet Greta Garbo i en av hovedrollene.

Gisken Armand leste bra. 

Kommentarer

 1. Etter Knausgård i midtpartiet - og da snakker jeg ikke om Hitler, men hans filosoferinger og diktanalyser - er det ingenting som kommer til å kjede meg lenger. Alt blir sprint og hefter etter 45t - gleder meg til han peiler seg inn på sin egen kamp igjen. Gøsta?
  Jeg har lest - og blogget - og likt - og fant vel ut at jeg selv ville vært perfekt som kavaler på Ekeby - minus sangstemme innehar jeg alle de rette kvalitetene. Drukkenskap og kortspill.

  Nå skal jeg gå hundetur - deretter nilese i Jordomora - ca halveis og jeg er litt forvirret. Skjønner ikke helt hvem som skriver disse brevene med uthevet skrift - må ha sovnet på et meget ustrategisk punkt.

  SvarSlett
 2. Måtte inn og lese anmeldelsen din og du var jo superbegeistra. Og jeg som kjedet meg...Ja, sånn kan det gå. Klarer ikke helt å se deg for meg som kavaler på Ekeby, du driver jo konstant og springer og det gjorde jo ikke kavalerene. Og brevene med uthevet skrift er det jo Brannfjes som skriver, i hvert fall noen av dem. Eller?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er født til å være kavaler på Ekeby, kortspill, drikking og fjas. Under bjørnejakta kunne jeg bare gjemt meg på do. Jaaa, vet nå at det var Brannfjes, for nå er jeg ferdig, sitter faktisk og skriver omtale i dette øyeblikk, dette er en katjapause, for det er så vanskelig med bøker som er gode og som man egentlig er alt for overfladisk til å forstå. Så jeg prøver å skrive uten å tenke, og det er ikke alltid det fungerer så godt -)

   Slett
 3. Ser at det kom anmeldelse fra deg nå! Så jeg må inn og sjekke. Tror kanskje ikke det var meningen at man skulle skjønne hvem som skrev brevene før helt på slutten?

  SvarSlett
 4. For meg som er blitt så begeistret for Lagerlöf er det vanskelig å forestille meg at noen kan synes denne boken er kjedelig - men vi er jo (heldigvis) forskjellige, og det hadde jammen vært kjedelig om alle skulle like det samme :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, enig med deg. Vi kan ikke alle være enig, og jeg kjeder meg jo ikke over alle bøkene til Lagerlöf. Bare denne :-)

   Slett
  2. Hehe, og jeg har egentlig kun lest denne + første del av Löwenskölds-trilogien, og dermed har jeg lite å sammenligne med - men det kommer :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …