Gå til hovedinnhold

Litterær lunsj - torsdag 26. september

Jeg er så glad i de litterære lunsjene vi har på Alta bibliotek. Torsdag 26. september var det på tide å holde årets første litterære lunsj og dette er bøkene jeg snakket om:

Sollaug Sargon: Gå opp gjengrodd sti

Siri Pettersen : Odinsbarn

Kim Leine : Profetene i Evighetsfjorden

John Hart : Brødrene fra Iron House

Katherine Webb : En sang fra fortiden

Adam Johnsen : Barnehjemsbestyrerens sønn

J. K. Rowling : Den tomme stolen 

Alyson Richman : Hele livet på en dag 

Det kom mange og hørte på og jammen ble det ikke både ventelister og økt utlån på enkelte av bøkene jeg snakket om.

Sjefen stekte vafler og hadde i tillegg tatt med seg velsmakende økologiske gulrøtter fra egen kjøkkenhage og serveringen ble satt pris på.

Neste litterære lunsj på Alta bibliotek er det også jeg som skal stå for, og datoen er allerede satt; 14. november. Da er det nordisk biblioteksuke og jeg skal snakke om forfattere fra Norden - selvsagt.

Jeg håper jeg får tid til å snakke masse om Jordmora. En bok som fortjener masse oppmerksomhet. Anmeldelse kommer snart.

Kommentarer

  1. Jeg har gnålt nok om hvor misunnelig jeg er på disse lunsjene og hvor sur jeg er at du ikke hijacked biblotekarjobben på mitt lokale bib, da kunne jeg også fått lunsj og taler, på første rad, og kanskje hadde du lagt pute på stolen også. Det jeg ville si var at Jordmora er i hus - og blir snart lest!

    SvarSlett
    Svar
    1. Du skulle fått pute og vafler og sjokolade og rødvin! (rødvin etterpå da). Men du kan jo flytte hit. Tenk hvor fint det hadde vært! Dessuten, nå er jeg bristeferdig av nysgjerrighet på hva du syns om Jordmora, selv om du ikke har lest den enda. Men kan du gi meg hint underveis? Om hvor langt du er kommet og hva du føler nå liksom?

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Vigdis Hjorth - resirkuleringens dronning!

Klassisk fortrengning?
Sist uke ble det kjent at Vigdis Hjorth fikk Bokhandlerprisen for Arv og Miljø, en bok som Vigdis Hjorth de siste tjue årene har skrevet mange versjoner av, med litt endring i kronologi og navn på persongalleri, men jeg vil hevde at rundt halvparten av Arv og Miljø finner du i Tredje person entall fra 2008, Hva er det med mor fra 2000 og med Hånden på hjertet fra 1989. Arv og miljø skiller seg ut fra Tredje person entall med at hovedpersonen sier høyt at det er begått overgrep, i de andre bøkene er dette mer vagt. Jeg gratulerer Vigdis Hjorth med prisen, hun skriver som alltid godt, men jeg la merke til at hun i anledning prisutdelingen igjen insisterer på at hun ikke skriver selvbiografisk og ikke forstår hvorfor noen kan tro noe slikt. Jeg finner det mer enn merkelig at Vigdis Hjorth ikke skjønner hvorfor noen ikke klarer å lese mange av bøkene hennes uten å lese selvbiografisk. Kunnskapen vi har om forfatteren Vigdis Hjorth har vi jo fra henne selv. Hun har i…

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…