Gå til hovedinnhold

Litterær lunsj - torsdag 26. september

Jeg er så glad i de litterære lunsjene vi har på Alta bibliotek. Torsdag 26. september var det på tide å holde årets første litterære lunsj og dette er bøkene jeg snakket om:

Sollaug Sargon: Gå opp gjengrodd sti

Siri Pettersen : Odinsbarn

Kim Leine : Profetene i Evighetsfjorden

John Hart : Brødrene fra Iron House

Katherine Webb : En sang fra fortiden

Adam Johnsen : Barnehjemsbestyrerens sønn

J. K. Rowling : Den tomme stolen 

Alyson Richman : Hele livet på en dag 

Det kom mange og hørte på og jammen ble det ikke både ventelister og økt utlån på enkelte av bøkene jeg snakket om.

Sjefen stekte vafler og hadde i tillegg tatt med seg velsmakende økologiske gulrøtter fra egen kjøkkenhage og serveringen ble satt pris på.

Neste litterære lunsj på Alta bibliotek er det også jeg som skal stå for, og datoen er allerede satt; 14. november. Da er det nordisk biblioteksuke og jeg skal snakke om forfattere fra Norden - selvsagt.

Jeg håper jeg får tid til å snakke masse om Jordmora. En bok som fortjener masse oppmerksomhet. Anmeldelse kommer snart.

Kommentarer

  1. Jeg har gnålt nok om hvor misunnelig jeg er på disse lunsjene og hvor sur jeg er at du ikke hijacked biblotekarjobben på mitt lokale bib, da kunne jeg også fått lunsj og taler, på første rad, og kanskje hadde du lagt pute på stolen også. Det jeg ville si var at Jordmora er i hus - og blir snart lest!

    SvarSlett
    Svar
    1. Du skulle fått pute og vafler og sjokolade og rødvin! (rødvin etterpå da). Men du kan jo flytte hit. Tenk hvor fint det hadde vært! Dessuten, nå er jeg bristeferdig av nysgjerrighet på hva du syns om Jordmora, selv om du ikke har lest den enda. Men kan du gi meg hint underveis? Om hvor langt du er kommet og hva du føler nå liksom?

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …