Gå til hovedinnhold

David Foenkinos : Nathalie : Bazar : 159 sider
Distansert og nydelig

Nathalie er en vakker og beskjeden ung kvinne som har funnet sin livsledsager i Francois. Kjærligheten deres er selvfølgelig, enkel og naturlig og Nathalie skjønner ikke hva venninner snakker om når de forteller at de må arbeide med sine ekteskap. Nathalie trenger ikke å jobbe med noe som helst – hun og Francois passer perfekt sammen. Hun føler seg som verdens heldigste kvinne, men så dør Francois. Og livet til Nathalie faller sammen. Hun vil ikke noe mer. Men, noe må hun jo, og etter tre måneder er hun tilbake på jobb. Hun er fremdeles vakker og menn begjærer henne, og hun må gi sjefen tydelig beskjed om at han må slutte å klå på henne. Slik går det ene året etter det andre, og den vakre unge enken begraver sine sorger i arbeid. Hun blir teamleder og når fem år er passert merker hun at sorgen begynner å bli mindre, og hun får lyst til å klikke rundt på stiletthælene sine igjen. Akkurat mens hun tenker dette kommer en av hennes underordnede, en lite pen svensk mann,  inn på kontoret hennes, og hun kysser ham. Hardt, lidenskaplig og uten noen forklaring. Den svenske mannen har selvfølgelig drømt om den vakre Nathalie, men aldri våget å håpe, så dette kysset treffer ham med et smell. Så spørs det da? Blir det Nathalie og den svenske mannen, eller var han bare døråpner til lidenskapen?

Denne søte lille romanen ble lest på en kveld, og jeg syns boka har høy hyggefaktor. Språket er lett og underfundig og dette sitatet kan være et eksempel på nettopp dette: ”Andre så på dem som man ser på en verdensmester. De var kjærlighetens gule trøye”.
Den allvitende fortellerstemmen gjør at man ikke kommer for nært inn på personene. Det blir distansert, noe som ikke alltid er greit, men her fungerer det fint, og det passer perfekt til fortellingen. Boka er filmatisert med Audrey Tautou i rollen som Nathalie.

Kommentarer

 1. Denne har jeg lest også, og likte den veldig godt :) Flott omtale, og gjennomgang av handlingen!

  SvarSlett
 2. Heisann! Ah, har ikke googlet og sett en eneste anmeldelse på denne her - må bli litt flinkere til det :-) Skal titte innom og lese din - må se om vi har lest den likt. God helg!

  SvarSlett
 3. Leste boken og så filmen i sommer, likte begge deler. Kjekt med en søt bok innimellom! Fin omtale av en fin bok:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :) Har lånt med meg filmen hjem i kveld, så er spent på om jeg liker den like godt som jeg likta boka.

   Slett
 4. Denne leste jeg også i sommer og synes stort sett den var god :)

  SvarSlett
 5. Heisann! Ja, da var vi ganske enige der :-)

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …