Gå til hovedinnhold

Cecilie Enger : Mors gaver : Lydbokforlaget , 5 timer og 50 minutterÅ gi en gave blir aldri det samme igjen, og da jeg hørte cd 1 og cd 2 angret jeg på gaver jeg hadde gitt. Ikke fordi jeg ikke hadde lyst til å gi de gavene, men fordi det tilsynelatende er en slags enighet om at en gave aldri bare er en gave – og det har jeg alltid trodd og alltid levd etter. Så nå har jeg fundert og evaluert og etter å ha hørt hele lydboka angrer jeg ikke så mye, men jeg håper at de jeg noen gang har gitt en gave ikke følte seg bundet eller hemmet eller låst eller skyldbetynget eller noe av det gruelige man vissnok kan føle når man får en gave.

Så var det sagt. Og vi kan se litt på boka – som var nydelig og kjempefin og som fortjener all skryt den har fått.

Cecilie Engers har skrevet en varm og fin historie om sin familie, og moren spesielt, der julegavelistene moren skrev har vært stikkordene og så har forfatteren mimret og husket og spekulert litt omkring hele familiens historie. Moren har nå Alzheimer og hun er på sykehjem der hennes eldste datter, Cecilie besøker henne ofte. Moren er etter hvert blitt svært dårlig og hun har det fælt. Hun kjenner ikke igjen de nærmeste og hun oppfører seg paranoid. Vi får være med på noen av disse besøkene, de rusker opp i gaveoppramsingen fra 1960 og 1970 tallet og gjør historien sterkere og bedre.

Forfatteren har klart det kunststykket å fortelle en ærlig historie om sin fortid, sin barndom, ungdom og foreldrenes uenighet og besteforeldrenes kjærlighet og gammeltantes sykdom uten skam. Selv om foreldrene var uenige, og diskusjonene dem imellom var politisk så var det likevel mye varme og kjærlighet og ikke minst respekt i forholdet – både mellom foreldrene og mellom foreldre og barn.

Noen har sammenlignet denne boka med en annen bok som kom i høst; Rydde ut av Helene Uri, en bok jeg leste da den kom ut, og jeg likte Mors gaver mye bedre. Jeg ser at tematikken i bøkene gir grunnlag for sammenligning, det handler om mor. I Uris bok, en mor som dør i boka, i Engers bok; en mor som er  fysisk tilstede, men likevel borte. I begge bøkene er det fysiske gjenstander og ting og minner som blir trukket frem, men i Uris bok ser jeg mest snobberiet og skammen og i Engers bok ser jeg kjærligheten og respekten.

Det er forfatteren selv som leser og det gjør hun på en utmerket måte.


Kommentarer

 1. Ikke helt klar for denne tematikken ennå, if ever?
  Jeg leste ikke Alltid Alice eller. Til tross for lovord og jubel.
  , men jeg noterer meg at dere liker Enger og skulle jeg forandres, modnes og forandre lesesmak. PlanB.

  (shh, har du mistet fitbitten, litt overrasket over all denne lese/blogge aktivitete?. Beware, bevares, jeg klager ikke altså -)

  SvarSlett
 2. Hehe - fitbiten er grunnen til all denne aktiviteten. Lydbok er aktivitet og så skulle jeg egentlig ikke lage en egen post på denne her, overskrifta var samleomtale - for så mye har jeg altså hørt/lest i det siste. Det er helt krise - er langt foran skjema.

  SvarSlett
 3. Lydbok er en super greie for å komme seg ut. Forrige uke gikk jeg 31,4 km. kun fordi jeg hadde lydbok på øret. Mors gaver likte jeg godt. Min egen mamma er heldigvis sprek, men jeg besøker min farmor på 94 annenhver uke, og historiene hun forteller, og den fremskredne demensen, gjorde at jeg kjente meg godt igjen i Cecilie Engers bok. Ha en fin mandag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fikk ukesoppdatering fra treningsappen min og jeg har altså gått 76 kilometer forrige uke - nesten alt lydbokgåing. Gode lydbøker er gull verdt!

   Slett
  2. 76km? Crazy Crazy?
   , men lydbøkene bare renner på her også, 6 cd-er er jo knappast 2 turer, og dette går på troverdigheten løs. For mange er skjødesløst og lettsindig - jeg vet det av min bokslukerfortid, les for mye og glem alt. Alle de timene jeg skulle brukt til å fundere på ei eneste blir investert i den neste - og suller jeg bare rundt og føler meg som en tom konsumist - uten noe vettugt å si om NOE.

   Slett
  3. Eh - jeg trenger visst deg som en slags korreksjon i livet mitt. Sjekket fitbitstatusen nå og det riktige svaret er 76.648 skritt og 53.73 kilometer. Det der med bokslukerfortid kan ikke ligge så langt tilbake i tid, syns det så ut som om du hadde rundet 22 allerede i år.

   Slett
  4. Jeg tar gladelig på meg korreksjonsansvaret, for man tuller hverken med kilometer eller boklister (host host Pirjo)l. Nå har jeg glemt om du har lest Renbergs siste - if not, så holder den noen turer. Kim Leine ligger nå og venter på meg på bib. Jeg vet jeg sa - aldri og not for me, pga all denne skitten og kløinga du skrev om- men det var før. Nå er nå.

   Slett
  5. Nå er nå, og Renberg er lasta inn men ikke overført iphonen. Skal høre ferdig Teboka først, det kan hende den tar seg opp. Jeg tror du kommer til å like Leineboka, selv om det kravler og kryper og tasler og lukter.

   Slett
 4. Jeg like også Mors gaver bedre enn Rydde ut, selv om jeg i og for seg likte begge. Og å gå og høre på Cecilie Enger fortelle om ymse rundt boka gjorde ikke opplevelsen av boka noe mindre, heller tvert om! Det var veldig kjekt. (Har blogget både om bok og "bokbad" i bloggen min).

  SvarSlett
  Svar
  1. Du har jo bosatt deg midt i smørøyet når det gjelder forfattervirksomhet og forfatterbesøk - litt uvante gleder for oss her nordpå, som ofte må reise tusenvis av kilometer for å se en berømthet. Syns Cecilie Enger virket som en veldig flott og reflektert dame, så jeg skulle gjerne ha hørt henne live.

   Slett
 5. Fin omtale - helt enig med deg, det med gaver er viktig. Jeg likte begge to - husker godt at du ikke var så begeistret for Uri :-) Cecilie Engers bok er nydelig, jeg kunne godt tenkt meg å høre den på lydbok - så: takk for tips!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…