Gå til hovedinnhold

Mammut - 10 på topp
Fabelaktige Mammut!

Jeg hadde egentlig ingen planer om å lage noen 10 på topp liste over bøker som kommer på årets Mammutsalg, men etter å ha studert katalogen klarte jeg ikke å la være. Så her kommer Solgunns 10 på topp, med lenker til anmeldelsene mine. 9 av 10 er anmeldt i Altaposten, slett ikke dårlig av en lokalavis. Kommentarer

 1. Se her ja, da har jeg kikket på flere omtaler og notert ned på mammuthuskelista. Skal se om jeg ikke plukker med meg bok nr 1 på lista di, den høres veldig bra ut! Korsbæreren fant jeg faktisk i hylla hjemme, det må være en bok min kjære har kjøpt på en av jobbreisene sine.

  SvarSlett
  Svar
  1. Bok nummer 1 på lista er en av mine absolutte favorittbøker - den er strålende. Korsbæreren er så spennede at jeg glemte å puste :-)

   Slett
 2. Ble jo veldig nysgjerrig på den Waalboka da.. Selv om jeg alt for mange bøker jegs elv ønsker å kjøpe på det salget.. Noe kan man vel låne på et bibliotek nær meg.
  Blomstens hemmelige språk deler jeg med deg ang anbefaling, samt En norsk spion og så ønsker jeg meg I en og samme person.:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Waalboka er et must Anita! Så den bør du bare få tak i - og I en og samme person tok jeg delvis på lyd, og det fungerte veldig bra.

   Slett
 3. Jeg skal ikke handle ei eneste bok på Mammut, men eier både Waal (takk -) og Tigerkona, og ihvertfall Waal blir garantert lest iår, kanskje som crossover biografi, kanskje bare likevel. Jeg har nemligen hørt at det er en av verdens beste! Nå minner du meg også på at jeg sa jeg skule lese BonnieJo.

  (Førøvrig har jeg lest 3 bøker til fra lista di. Barnes, Nore og Blomsterspråket, alle synes jeg var sånn passe.)

  SvarSlett
  Svar
  1. Gleder meg vilt og uhemmet til du har lest og skrevet om Waalboka - for jeg er 99.9 % sikker på at du kommer til å elske. Blomsterboka husker jeg at du syns var sånn passe, men der legger jeg all skyld på oppleseren. Vi som leste den selv - vi elsket den, dere som fikk noen andre til å lese den for dere, hadde ikke en så god opplevelse. Og Barnes og Nore var jo fine på hver sin måte. Puh - er forresten veldig glad for at du fremdeles har tid til å kommentere her inne, midt i all biografiarbeidet.

   Slett
  2. Og jeg er glad for at du fremdeles skriver og kommenterer trass all denne hangen til snø, trim og kjærlighet.

   Du har rett i at oppleseren på blomsterboka var hesblesende og håpløs, så jeg later som du har rett i at jeg sikkert hadde likt den i egen lesing også. Nore var kjedelig og Barnes helt ok. Men her kan jeg legge inn at jeg også fikk noen andre til å lese Nore for meg - så det ligger nok der -). Barnes leste jeg selv.
   Hva betyr dette da - at man aldri skal høre lydbøker med mindre det er Gisken, Remlov og Renberg? Og og Erik Fosnes Hansen som rett og slett var eminent i sin lesing av Løvekvinnen.

   Slett
  3. Jeg har en regel om at jeg aldri anmelder en lydbok som en papirbok - fordi det kan gi to helt ulike opplevelser. Enkelte bøker blir bedre som lydbøker, mens andre kan bli helt ødelagt.

   Slett
 4. Jeg synes det er spennende å lese andres Mammut-anbefalinger! Men akk, litt skuffet i dag da jeg var innom en Ark bokhandel i nærheten av jobben, de hadde nesten ingenting. Kan ikke huske at jeg så en eneste en av dine topp 10 :( Jeg kjøpte med to ukjente - null forventning kan også gi en viss opptur :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Så kjipt at du ikke fant noen på min topp ti liste - det er jo spesielt Haren med øyne av rav som jeg håper ALLE leser. Men spennende med ukjente også da :-) på alle måter Hr. Kreatur.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …