Gå til hovedinnhold

Greg Mortenson, David Oliver Relin : Tre kopper te : Lydbok, 14 timer og 10 minuttJeg må med skam melde at jeg kjedet meg veldig den første timen av denne lydboka. Stemmen til Duc Mai-The virket klagende og masende og jeg var meget skeptisk. Men, som så ofte før, snudde stemningen seg og før boka var ferdig lyttet var jeg ganske begeistret, både for historien, Greg Mortenson og Duc Mai-The.

Greg Mortensen var en fjellklatrer som hadde planlagt å bestige K2. På toppen skulle han henge opp et smykke for å hedre sin døde søster. Men Greg bommet på toppen, og holdt på å miste livet i forsøket. På veien ned fra K2 kommer han tilfeldigvis inn i den lille landsbyen Korphe, og innbyggerne tar seg av ham. Han ser hvor lite midler de har, og han skjønner at fattigdommen er stor. Det finnes ikke skolebygg og det finnes ikke lærere og det er heller ingen utsikter til slik luksus som utdannelse. Da lover Greg at han skal bygge en skole i Korphe – som en takk til de som tok seg av ham da han trengte det som mest.

Greg reiste hjem til USA, arbeidet hardt for å spare penger for å bygge den skolen han har lovet innbyggerne i Korphe i Nord-Pakistan, og etter som årene går blir det ikke bare en skole, men mange, og i 2009 ble Greg Mortenson nominert til Nobels Fredspris.

For noen år siden var Duc Mai-The min favorittlydbokleser, men nå syns jeg at han er grei nok. Han er flink, men han har en klagende tonefall i stemmen som gjør at jeg får lyst til å be han slutte å syte. Så nå har jeg gjort det!

Det er Greg Mortensons venn, David Oliver Relin som har skrevet boka om den amerikanske fjellklatreren, og det er ingen tvil om at han har stort respekt for mannen. Og nå når jeg skrev stor så kom jeg på en av de andre tingene jeg hengte meg opp i mens jeg hørte – den stadige gjentakelsen av Greg Mortensons store hender. I perioder virket det som om det ble nevnt på annenhver side, men det stemmer sikkert ikke. Men at David Oliver Relin er imponert over størrelsen på Greg Mortenson hender – det er hundre prosent sikkert!


  

Kommentarer

 1. Denne boka har fått en del kritikk i ettertid, og dette har jeg skrevet om i mitt blogginnlegg om boka - http://rosemariechr.blogspot.no/2012/01/greg-mortenson-med-davis-oliver-relin.html .

  "Jeg var knapt kommet i gang med boka før jeg fikk vite at Greg Mortenson angivelig var en svindler, og at grådigheten tok overhånd i forhold til veldedighetsmidlene han har rådd over. Dette hadde jeg ikke fått med meg tidligere. I alle fall ødela det veldig mye av opplevelsen min av denne boka, og jeg lurte til og med på om jeg skulle gidde å fortsette.

  ....

  Mistanken som hviler over Greg Mortenson preger min oppfatning av denne boka. Akkurat det klarer jeg ikke å se helt bort fra. Når det er sagt må jeg også si at jeg ble grundig skuffet over boka. Den handler for mye om Greg Mortenson og for lite om prosjektene hans. Dessuten er fremstillingen av ham så ukritisk og glorifiserende at man kan spørre seg hvem som egentlig har skrevet boka - han selv eller biografen David Oliver Relin? Det eneste kritiske som fremkommer om Greg er at han ikke akkurat er noen organisator - ofte til de andre samarbeidspartnernes store fortvilelse. Jeg reagerer også over at det er mulig å få til så mye som Greg har fått til, og samtidig fremstå nærmest som rørende naiv. Han har tross alt fartet rundt i Taliban-dominerte områder, er amerikaner og det i en periode hvor USA ikke akkurat har styrket sin posisjon som verdenspoliti - definitivt ikke i det området han har operert i.

  Jeg er i tvil om jeg skal gi denne boka terningkast tre eller fire, og kanskje er det riktigst å ende på noe midt i mellom. Ved denne vurderingen er det spesielt det ukritiske bildet av Greg Mortenson som trekker ned, i tillegg til at boka langt på vei handlet om noe annet enn jeg hadde håpet på. Boka er dessuten så full av klisjeer at dette tidvis kom i veien for budskapet."

  SvarSlett
  Svar
  1. Har vært innom bloggposten din og lest og sett gjennom innslaget som ble laget om Greg Mortenson på 60 minute - og jeg må bare si: TUSEN TAKK for at du gjorde meg oppmerksom på dette. Jeg er fremdeles imponert over arbeidet han har gjort, men hans reaksjoner når han blir konfrontert med journalister fra 60 minutes var ganske så tydelige.

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …