Gå til hovedinnhold

Jessica Townsend : Ingenlund 1 – Morrigans forbannelse : Vigmostad og Bjørke, 413 siderVelkjente fantasyelementer i god barne- og ungdomsroman 

Forlaget reklamerer med at Townsend har skapt en serie som er like god som Harry Potter, og som svoren fans av den britiske trollmannen må jeg innrømme at jeg var ganske spent på denne barne- og ungdomsboka. 

Hovedpersonen er Morrigan Kråkh som alltid har vist at hun er et forbannet barn som skal dø den dagen hun fyller elleve år. I hjemlandet hennes får hun og de andre forbannede barna skylden for hver eneste ting som går galt. Det er akkurat som hekseprosessene i gamle dager. Faren til Morrigan Kråkh har en lederposisjon, og han viser tydelig både til henne og andre at han tar avstand fra datteren sin.  

Morrigan Kråkh vet at hun skal dø, men hun har lyst til å leve, og noen timer før sin elleveårsdag blir hun heldigvis reddet av Jupiter Nord. Han fører henne til et parallelt land, der han melder henne på en kunnskapskonkurranse. Jupiter Nord forteller ikke hva slags kunnskap Morrigan besitter, og selv tror hun at hun ikke kan noe. Det viser seg at Jupiter Nord vet hva han gjør. 

Ingenlund er en tradisjonell fantasyfortelling som følger de tradisjonelle grepene. Den unge heltinnen har det vanskelig hjemme, hun står ovenfor en dødelig fare, men blir reddet over til en alternativ verden av en ukjent helt som bruker en slags portal (klokketårnet på byens kirke) for å reise fra en verden til en annen. I sin nye tilværelse møter heltinnen på utfordringer og farer, og hun får nye venner som i begynnelsen kanskje er litt irritert på henne, men som etter en stund blir uerstattelige. 

Men likevel, selv om det er forutsigbart og gjenkjennelig, er det god litteratur og for barn og unge som ikke har lest hundrevis av slike bøker må dette være en spennende eventyrfortelling som gir næring til fantasien. Her finnes magiske gigantkatter, paraplyer som gjør at du kan fly fra tak, hekser som er skikkelig skumle og onde menn som kan ødelegge hele verden.  

Dette er den første boka i en planlagt serie om Morrigan Kråkh, og ryktene sier at det minst skal bli syv bøker. Jeg har kjøpt boka til tantebarn i aktuell alder, og satser på å lese bok to som sikkert blir utgitt ganske snart. 

Terningkast 5

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Engelske lydbøker

De siste månedene har jeg fått helt dilla på engelske lydbøker, og jo lengre de er, jo bedre er det. Favoritten så langt er The Crimson Petal and the White av Michel Faber. Den er på litt under 42 timer, nydelig lest av Jill Tanner. Boka fikk strålende kritikker da den kom ut, og BBC lagde en miniserie. Cappelen Damm har gitt ut boka i sin stjerneserie, og jeg anbefaler den til alle som liker historiske romaner med sterke kvinner i hovedrollen. Det var Ingalill som satte meg på sporet av denne boka, og her er hennes omtale av boka. 
John Hart er en amerikansk forfatter jeg liker godt. Brødrene fra Iron House, Ved elven og Det siste barnet hørte jeg som norske lydbøker, mens jeg leste og anmeldte Syndenes forlatelse   Nå har jeg hørt The King of Lies, en bok som kom på norsk i 2006, men den var den eneste av John Hart sine utgivelser jeg ikke hadde lest. Helt tilfeldig oppdaget jeg at den lå på Storytel, og 13 timer gikk unna som et jessunavn, som vi sier her i Finnmark. Boka er godt les…

Bokbloggertreff og Kapittel i Stavanger - Stor grad av gledings!

Årets bokbloggertreff er lagt til Stavanger i forbindelse med litteraturfestivalen Kapittel, og det gir meg en glimrende anledning til å besøke Stavanger for første gang. Jeg gleder meg stort, og flybilletter og hotellrom er bestilt for mange måneder siden. 


Når man leser hundrevis av bøker i året og ELSKER å snakke om leseopplevelsene det gir, sier det seg selv at å treffe andre likesinnede byr på mange positive opplevelser, noe erfaringer fra tidligere bokbloggertreff og litteraturfestivaler bekrefter. Det at bokbloggtreffet er lagt til Kapittelfestivalen gjør at forventingene blir enda høyere, og hver gang jeg leser programmet krysser jeg av nye spennende programposter. I sted oppdaget jeg for eksempel arrangementet: Danmark i krig og Sameland i opprør -  torsdag klokka 16.30  med  Kaspar Colling Nielsen og Tharaniga Raja. Dit skal jeg! Heldigvis kolliderer det verken med Janne Stigen Drangsholt og Winterkrigen som starter klokka 15, eller skrivekurset med Ivo de Figueiredo som sta…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…