Gå til hovedinnhold

Jessica Townsend : Ingenlund 1 – Morrigans forbannelse : Vigmostad og Bjørke, 413 sider



Velkjente fantasyelementer i god barne- og ungdomsroman 

Forlaget reklamerer med at Townsend har skapt en serie som er like god som Harry Potter, og som svoren fans av den britiske trollmannen må jeg innrømme at jeg var ganske spent på denne barne- og ungdomsboka. 

Hovedpersonen er Morrigan Kråkh som alltid har vist at hun er et forbannet barn som skal dø den dagen hun fyller elleve år. I hjemlandet hennes får hun og de andre forbannede barna skylden for hver eneste ting som går galt. Det er akkurat som hekseprosessene i gamle dager. Faren til Morrigan Kråkh har en lederposisjon, og han viser tydelig både til henne og andre at han tar avstand fra datteren sin.  

Morrigan Kråkh vet at hun skal dø, men hun har lyst til å leve, og noen timer før sin elleveårsdag blir hun heldigvis reddet av Jupiter Nord. Han fører henne til et parallelt land, der han melder henne på en kunnskapskonkurranse. Jupiter Nord forteller ikke hva slags kunnskap Morrigan besitter, og selv tror hun at hun ikke kan noe. Det viser seg at Jupiter Nord vet hva han gjør. 

Ingenlund er en tradisjonell fantasyfortelling som følger de tradisjonelle grepene. Den unge heltinnen har det vanskelig hjemme, hun står ovenfor en dødelig fare, men blir reddet over til en alternativ verden av en ukjent helt som bruker en slags portal (klokketårnet på byens kirke) for å reise fra en verden til en annen. I sin nye tilværelse møter heltinnen på utfordringer og farer, og hun får nye venner som i begynnelsen kanskje er litt irritert på henne, men som etter en stund blir uerstattelige. 

Men likevel, selv om det er forutsigbart og gjenkjennelig, er det god litteratur og for barn og unge som ikke har lest hundrevis av slike bøker må dette være en spennende eventyrfortelling som gir næring til fantasien. Her finnes magiske gigantkatter, paraplyer som gjør at du kan fly fra tak, hekser som er skikkelig skumle og onde menn som kan ødelegge hele verden.  

Dette er den første boka i en planlagt serie om Morrigan Kråkh, og ryktene sier at det minst skal bli syv bøker. Jeg har kjøpt boka til tantebarn i aktuell alder, og satser på å lese bok to som sikkert blir utgitt ganske snart. 

Terningkast 5

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Krigens modigste menn - Komsa Forlag - 103 sider : Forfatter Solgunn Solli

Operasjon Source 22. september 1943 klarte  mannskapet på tre miniubåter å ta seg inn i Kåfjord. De var tolv menn, fire i hver miniubåt, kun seks av dem kom levende fra operasjon Source.  Men hva skjedde i dagene og timene før, og hvordan var det egentlig å være gast ombord på Tirpitz?  Med utgangspunkt i sakprosabøker, opptak fra NRK, og reportasjer i aviser har jeg skrevet en bok om krigens modigste menn. Mitt mål har vært å gjøre boka så tilgjengelig som mulig, slik at alle som har lyst til å lese om heltene fra 1943 kan gjøre det. Her finner du ikke avansert marineteknologi, eller mange detaljer om våpen og torpedoer. Men du finner spenning, fortellinger om vennskap, om savn og om mot og vilje som overgår det meste av hva som kan forventes av noe menneske.  Boka er på vei fra trykkeriet og forventes å komme til Bodø og Alta i løpet av en ukes tid. Da håper jeg at nettbutikken min er helt ferdig slik at jeg kan begynne å selge boka. Den vil koste 349 kroner og i Alta og Bodø ordner

Ingvild H. Rishøi : Stargate – en julefortelling : Gyldendal : 144 sider

Publisert i Altaposten 29. november 2021 Pikene med nålestikkene        Det er 10 år gamle Ronja som har fortellerstemmen i denne uforglemmelige julefortellingen.  Ronja  bor sammen med den 16 år  gamle storesøsteren   Melis sa og  den alkoholiserte  faren.  Til tross for at det er mye kjærlighet innad i familien bruker faren det meste av sin oppmerksomhet, sine penger og sin tid på  puben Stargate på Grønland.    Jentene spiser  H avrefras  med melk til de fleste måltidene, og det e r  Melissa som ringer til  farens kreditorer og lyver for å dekke over for ham. Ronja er full av håp om at faren en dag skal få seg en jobb, betale regninger, være sammen med dem, lage mat, og være en de kan stole på . Ronja drømmer om hytteturer der faren låser døra om kvelden og sier «i kveld skal ingen ut». Storesøster  Melissa har gitt opp håpet.      Jentene er livredde for barnevernet, både fordi de kjenner barn som er blitt henta på skolen og som de aldri har sett igjen, men også fordi de bodde på

Gro Dahle : Hvem som helst, hvor som helst : Cappelen Damm, 154 sider

  Lekent og spenstig - Publisert i Altaposten 14. desember 2009 Gro Dahle er kanskje mest kjent for barnbøkene hun har gitt ut sammen med ektemannen Svein Nyhus, men hun har skrevet nær 50 bøker, deriblant flere diktsamlinger, prosabøker og novellesamlinger. Hvem som helst, hvor som helst inneholder 19 noveller, der 6 er delvis bearbeidede utgaver av tidligere publiserte noveller. Å lese tekster som Gro Dahle har skrevet gjør meg rett og slett glad. Slik var det også denne gangen. Språket er nydelig og temaene er allmenngyldige og viktige. Utdraget under er hentet fra novellen ”Du kan kalle meg hva du vil”, som tar for seg et vanskelig mor – datter forhold. ”Jeg så henne aldri når hun ikke hadde ansiktet på seg. Jo, én gang. Da hadde hun sittet i stuen fullstendig oppløst i tanker. Da var hun så naken i ansiktet at jeg så rett inn gjennom panseret av muskler og hud og skinn. ” Dahle har en skrivestil som til tider grenser til det naive, samtidig som bildene og temaene repeteres.