Gå til hovedinnhold

Robert Seethaler : Tobakkshandleren : Press : 203 sider


Jeg er begeistret for bøkene til Robert Seethaler, og den forrige boken hans, En helt liv - fikk terningkast 6 fra meg i februar 2017. 

Nå har jeg lest Tobakkshandleren, og jeg er nesten like begeistret. Romanen utspiller seg i Wien i årene før andre verdenskrig og hovedpersonen er bondesønnen Franz. I 1937 reiser han inn til Wien, da er han 17 år gammel. Han begynner å arbeide i en tobakksbutikk, der innehaveren er en gammel venn av hans mor. En av stamkundene er Freud, og Franz utvikler et ganske nært forhold til ham etter som dagene og ukene går. Det vokser frem et stort jødehat i Østerike noe tobakkshandleren og Franz også får kjenne på kroppen. Samtidig er det andre drifter og lyster som herjer i Franz, og han forelsker seg i en prostituert erfaren kvinne, og hans blåøydhet i møtet med henne er godt beskrevet. Jeg hadde lyst til å rope til den unge gutten at han måtte komme seg vekk. 

Franz har også hjemlengsel, og det utdraget jeg har tatt med beskriver denne hjemlengselen ganske sterkt. Nå er han på tivoli og kjører gjennom en eventyrgrotte med kjente eventyrfigurer: 

"Franz tenkte på fiskerhytta, på hjemmet sitt. Der hadde de en utslitt eventyrbok som moren hadde pleid å lese for ham da han var liten, da han bare kunne krølle seg sammen i fanget hennes og lytte til ordene som dryppet over ham som bløte, varme dråper. Idet Franz sakte humpet forbi Askepott, ble øynene hans fylt de de første tårene, og da han passerte pepperkakehuset, satt han og hulket med hendene for munnen. Den ene varme dønningen etter den andre steg opp og filleristet ham. Han tenkte på hytta, på komfyren, på innsjøen, på moren, mens eventyrlandskapet dro forbi bak det tette sløret av tårer, som en konturløs strøm av farger."

Det er kanskje helt unødvendig å si at jeg anbefaler denne? Kommentarer

 1. Jeg er helt enig med deg! Dette er fantastiske bøker og jeg håper at flere for øynene opp for bøkene til Seethaler.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, og så kan man håpe at han fortsetter å skrive gode bøker!

   Slett
 2. Den forrige ble prompte innkjøpt (på loppis) etter jeg leste en veldig god masteroppgave/emne, som jeg ga behørig ros og applaus, både ved bruk av utropstegn og adjektiver.... skriver nå også opp denne, og noterer også Wien for framtidsromantikk. Hadde helt glemt at jeg skulle til Wien å se på deWaalhuset (har vært for opphengt i Erpenbeck og muren)..

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, men vi skal jo sammen til Wien og se på DeWallhuset - det har vi jo en plan om. Gleder meg til det forresten :)

   Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Bokbloggertreff og Kapittel i Stavanger - Stor grad av gledings!

Årets bokbloggertreff er lagt til Stavanger i forbindelse med litteraturfestivalen Kapittel, og det gir meg en glimrende anledning til å besøke Stavanger for første gang. Jeg gleder meg stort, og flybilletter og hotellrom er bestilt for mange måneder siden. 


Når man leser hundrevis av bøker i året og ELSKER å snakke om leseopplevelsene det gir, sier det seg selv at å treffe andre likesinnede byr på mange positive opplevelser, noe erfaringer fra tidligere bokbloggertreff og litteraturfestivaler bekrefter. Det at bokbloggtreffet er lagt til Kapittelfestivalen gjør at forventingene blir enda høyere, og hver gang jeg leser programmet krysser jeg av nye spennende programposter. I sted oppdaget jeg for eksempel arrangementet: Danmark i krig og Sameland i opprør -  torsdag klokka 16.30  med  Kaspar Colling Nielsen og Tharaniga Raja. Dit skal jeg! Heldigvis kolliderer det verken med Janne Stigen Drangsholt og Winterkrigen som starter klokka 15, eller skrivekurset med Ivo de Figueiredo som sta…