Gå til hovedinnhold

Janne S. Drangsholt : Winterkrigen : Tiden : 346 sider


Team Ingebrigtsen møter Team Hvermansen 

Dette er Drangsholts tredje roman om Ingrid Winter og selv om boka er frittstående er det en fordel å ha lest de to første; Ingrid Winters makeløse mismot (2015) og Winter i verdens rikeste land (2016). Liker du lettlest samtidslitteratur med mye humor vil jeg virkelig anbefale disse bøkene.

Ingrid Winter jobber som førsteamanuensis i engelsk litteratur på Universitetet i Stavanger, hun har tre barn, en advokatmann, et litt for stort hus og en bloggende nabokone som tilsynelatende har full kontroll på det meste. 

På jobben er det alltid endringer og fru Winter sliter med stadige rapporter, seminarer, tellekantsystemer og nye program som skal sikre kvalitet og sørge for god nok evaluering. Når instituttledelsen gledesstrålende kan fortelle at de skal slå seg sammen med Kapittelfestivalen og ha kontorfellesskap med dem er det like før hun klikker i vinkel. Hjemme går det ikke så mye bedre. Alle i familien har det fryktelig travelt, og døtrene deltar på aktiviteter hver ettermiddag, noe Ingrid ikke alltid kjenner at hun har verken tid eller overskudd til å delta på. På vei til nok en treningskamp for jenter åtte år er deler av opplevelsen beskrevet slik: 

«Fotballkampen foregikk i det ene hjørnet av den store kunstgressbanen. På avstand kunne jeg ikke engang se barna bak alle foreldrene, søsknene, onklene, tantene og besteforeldrene som hadde tatt turen for å overvære et av veldig mange episke oppgjør mellom J8-lagene til Sandnes og Austrått» 

Hennes egen datter, Alva, surrer for det meste rundt i utkanten av fotballbanen og bruker energien til å se på hendene sine og er ikke synlig interessert i å springe etter ballen, noe Ingrid syns er litt bekymringsfullt, men likevel greit nok. Andre foreldre står som landslagstrenere med energidrikker og peptalk til sine håpefulle både under treningskampen og i pausen. 

Dette er chick lit med en intellektuell vri, ispedd store doser referanser til populære tv-serier, musikk og litteratur. 


Kommentarer

  1. Klikket på en link om Ingensteds, som jeg faktisk har tenkt å lese. Føler meg svært dratt mot fantasy for tida. Meen, Winterboka har jeg lest, og synes forsåvidt den var helt grei, bedre kanskje enn de 2 forrige, litt artig med Kaptittel og alt det der, en føler at den likevel er langt å gå. Hun er så flink/morsom Drangsholt, det kunne vært strålende..

    SvarSlett
    Svar
    1. Ingenlund- ja, innlegget kommer i morgen, men jeg posta det ved en feil helt samtidig med dette, så det er forklaringen på det mysteriske forsvinningsnummeret. Litt fantasy på alle kanter der :) . Ja, Drangsjolt er flink og morsom, så jeg liker godt å lese det hun skriver. Fikk ikke med meg henne på Kapittel, noe som er en smule symptomatisk for festivalen, veldig sosialt og koselig og litt lite tid til å gå på litterære arrangementer

      Slett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…