Gå til hovedinnhold

Spikerskrift : Kader Abdolah (ny utgivelse med ny tittel i 2009 : Min fars notatbok)


Noe av det beste som er skrevet.....

For tredje gang har jeg nå lest Spikerskrift av Kader Abdolah. Gyldendal har en serie som de kaller MARG, og her er det mange godbiter. (Noen skikkelige dårlige også da).

Kader Abdolah er født og oppvokst i Iran. Han flyttet til Nederland, og han skrev denne romanen på sitt nye språk; nederlandsk.

Hovedpersonen i denne romanen er Ismael. Han er som forfatteren født i Iran, men må flykte til Nederland. Ismael har en far som heter Aga Akbar. Aga Akbar er døvstum, og han arbeider som teppeknytter i en liten by i Iran.

Det er så vanskelig å forklare hvorfor jeg elsker denne boken! Men det er noe med språket som er så rikt, og noe med innholdet som er så dypt menneskelig.

Vi beveger oss hele tiden fram og tilbake mellom fortid og nåtid, mellom to tidsperioder og to verdener. Historisk og kulturelt lærer man mye når man dykker inn i fortellingen. Aga Akbar er døvstum. Han kan ikke lese og skrive de tegnene som de fleste andre forstår, men han har lært seg spikerskrift. Spikerskriften han benytter seg av har har kopiert fra en hellig skrift i et hellig fjell i Iran, og sønnen prøver å tolke farens opptegnelser etter at faren er død.

Når historien begynner er det er Sjahen som bestemmer hvordan menneskene i Iran skal leve. Når boken nærmer seg slutten er det Khomeini som herjer med menneskene.

Her er det staselige menn som aldri beveger seg til fots, men som bruker hesten som sine føtter, og her har vi kvinner som blir giftet bort med døvstumme menn fordi det er den eneste muligheten de har for å bli gift. Men først og fremst handler denne boken om en sønns kjærlighet til sin far, og jeg tror jeg har sagt det før, men jeg gjentar det gjerne; jeg gleder meg til å lese den på nytt!

Kommentarer

 1. Dette virker utrolig spennende! Jeg ser frem til å lese flere anmeldelser. Jeg trenger en som anbefaler meg bøker;) Jeg legger til bloggen din på siden min

  SvarSlett
 2. Tusen takk Oda! Du vet hvor du finner meg hvis du vil lese noe av det jeg anbefaler. Vi har ikke alt i hyllene våre, men det meste :-)

  SvarSlett
 3. Den här boken blev jag mycket intresserad av, men den kanske inte finns på svenska. Ska i alla fall leta efter böcker av författaren :-)

  SvarSlett
 4. Denne høres fin ut - takk for tips!

  SvarSlett
 5. Lyran : Jeg tror ikke Spikerskrift er utgitt i Sverige, men Huset ved moskeen er det, (den er ikke like god, men likevel god :-))
  Morsomt at du kommenter på bloggen min, arti!!!

  SvarSlett
 6. Knirk: Ja, måtte jo skrive om en av mine absolutte favorittbøker. Har så lyst til å blogge om Krig og fred også, men for å yte den boken rettferdighet må jeg jo lese den på nytt igjen, og det er jo så mange nye bøker som står foran i køen :-) LUKSUSPROBLEM kalles det visst!

  SvarSlett
 7. Denne boka kjøpte jeg selv for ett års tid siden, men etter dette har den bare blitt liggende på vent - i godt selskap med mengder med bøker jeg absolutt har tenkt å lese.

  Etter å ha lest din anmeldelse, rykker boka definitivt ganske mye høyere opp i bunken av vente-bøker!

  SvarSlett
 8. Tusen takk Rose-Marie, og så gleder jeg meg til å lese hva du mener om boka!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …