Gå til hovedinnhold

Spikerskrift : Kader Abdolah (ny utgivelse med ny tittel i 2009 : Min fars notatbok)


Noe av det beste som er skrevet.....

For tredje gang har jeg nå lest Spikerskrift av Kader Abdolah. Gyldendal har en serie som de kaller MARG, og her er det mange godbiter. (Noen skikkelige dårlige også da).

Kader Abdolah er født og oppvokst i Iran. Han flyttet til Nederland, og han skrev denne romanen på sitt nye språk; nederlandsk.

Hovedpersonen i denne romanen er Ismael. Han er som forfatteren født i Iran, men må flykte til Nederland. Ismael har en far som heter Aga Akbar. Aga Akbar er døvstum, og han arbeider som teppeknytter i en liten by i Iran.

Det er så vanskelig å forklare hvorfor jeg elsker denne boken! Men det er noe med språket som er så rikt, og noe med innholdet som er så dypt menneskelig.

Vi beveger oss hele tiden fram og tilbake mellom fortid og nåtid, mellom to tidsperioder og to verdener. Historisk og kulturelt lærer man mye når man dykker inn i fortellingen. Aga Akbar er døvstum. Han kan ikke lese og skrive de tegnene som de fleste andre forstår, men han har lært seg spikerskrift. Spikerskriften han benytter seg av har har kopiert fra en hellig skrift i et hellig fjell i Iran, og sønnen prøver å tolke farens opptegnelser etter at faren er død.

Når historien begynner er det er Sjahen som bestemmer hvordan menneskene i Iran skal leve. Når boken nærmer seg slutten er det Khomeini som herjer med menneskene.

Her er det staselige menn som aldri beveger seg til fots, men som bruker hesten som sine føtter, og her har vi kvinner som blir giftet bort med døvstumme menn fordi det er den eneste muligheten de har for å bli gift. Men først og fremst handler denne boken om en sønns kjærlighet til sin far, og jeg tror jeg har sagt det før, men jeg gjentar det gjerne; jeg gleder meg til å lese den på nytt!

Kommentarer

 1. Dette virker utrolig spennende! Jeg ser frem til å lese flere anmeldelser. Jeg trenger en som anbefaler meg bøker;) Jeg legger til bloggen din på siden min

  SvarSlett
 2. Tusen takk Oda! Du vet hvor du finner meg hvis du vil lese noe av det jeg anbefaler. Vi har ikke alt i hyllene våre, men det meste :-)

  SvarSlett
 3. Den här boken blev jag mycket intresserad av, men den kanske inte finns på svenska. Ska i alla fall leta efter böcker av författaren :-)

  SvarSlett
 4. Denne høres fin ut - takk for tips!

  SvarSlett
 5. Lyran : Jeg tror ikke Spikerskrift er utgitt i Sverige, men Huset ved moskeen er det, (den er ikke like god, men likevel god :-))
  Morsomt at du kommenter på bloggen min, arti!!!

  SvarSlett
 6. Knirk: Ja, måtte jo skrive om en av mine absolutte favorittbøker. Har så lyst til å blogge om Krig og fred også, men for å yte den boken rettferdighet må jeg jo lese den på nytt igjen, og det er jo så mange nye bøker som står foran i køen :-) LUKSUSPROBLEM kalles det visst!

  SvarSlett
 7. Denne boka kjøpte jeg selv for ett års tid siden, men etter dette har den bare blitt liggende på vent - i godt selskap med mengder med bøker jeg absolutt har tenkt å lese.

  Etter å ha lest din anmeldelse, rykker boka definitivt ganske mye høyere opp i bunken av vente-bøker!

  SvarSlett
 8. Tusen takk Rose-Marie, og så gleder jeg meg til å lese hva du mener om boka!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…