Spikerskrift : Kader Abdolah (ny utgivelse med ny tittel i 2009 : Min fars notatbok)


Noe av det beste som er skrevet.....

For tredje gang har jeg nå lest Spikerskrift av Kader Abdolah. Gyldendal har en serie som de kaller MARG, og her er det mange godbiter. (Noen skikkelige dårlige også da).

Kader Abdolah er født og oppvokst i Iran. Han flyttet til Nederland, og han skrev denne romanen på sitt nye språk; nederlandsk.

Hovedpersonen i denne romanen er Ismael. Han er som forfatteren født i Iran, men må flykte til Nederland. Ismael har en far som heter Aga Akbar. Aga Akbar er døvstum, og han arbeider som teppeknytter i en liten by i Iran.

Det er så vanskelig å forklare hvorfor jeg elsker denne boken! Men det er noe med språket som er så rikt, og noe med innholdet som er så dypt menneskelig.

Vi beveger oss hele tiden fram og tilbake mellom fortid og nåtid, mellom to tidsperioder og to verdener. Historisk og kulturelt lærer man mye når man dykker inn i fortellingen. Aga Akbar er døvstum. Han kan ikke lese og skrive de tegnene som de fleste andre forstår, men han har lært seg spikerskrift. Spikerskriften han benytter seg av har har kopiert fra en hellig skrift i et hellig fjell i Iran, og sønnen prøver å tolke farens opptegnelser etter at faren er død.

Når historien begynner er det er Sjahen som bestemmer hvordan menneskene i Iran skal leve. Når boken nærmer seg slutten er det Khomeini som herjer med menneskene.

Her er det staselige menn som aldri beveger seg til fots, men som bruker hesten som sine føtter, og her har vi kvinner som blir giftet bort med døvstumme menn fordi det er den eneste muligheten de har for å bli gift. Men først og fremst handler denne boken om en sønns kjærlighet til sin far, og jeg tror jeg har sagt det før, men jeg gjentar det gjerne; jeg gleder meg til å lese den på nytt!

Kommentarer

 1. Dette virker utrolig spennende! Jeg ser frem til å lese flere anmeldelser. Jeg trenger en som anbefaler meg bøker;) Jeg legger til bloggen din på siden min

  SvarSlett
 2. Tusen takk Oda! Du vet hvor du finner meg hvis du vil lese noe av det jeg anbefaler. Vi har ikke alt i hyllene våre, men det meste :-)

  SvarSlett
 3. Den här boken blev jag mycket intresserad av, men den kanske inte finns på svenska. Ska i alla fall leta efter böcker av författaren :-)

  SvarSlett
 4. Denne høres fin ut - takk for tips!

  SvarSlett
 5. Lyran : Jeg tror ikke Spikerskrift er utgitt i Sverige, men Huset ved moskeen er det, (den er ikke like god, men likevel god :-))
  Morsomt at du kommenter på bloggen min, arti!!!

  SvarSlett
 6. Knirk: Ja, måtte jo skrive om en av mine absolutte favorittbøker. Har så lyst til å blogge om Krig og fred også, men for å yte den boken rettferdighet må jeg jo lese den på nytt igjen, og det er jo så mange nye bøker som står foran i køen :-) LUKSUSPROBLEM kalles det visst!

  SvarSlett
 7. Denne boka kjøpte jeg selv for ett års tid siden, men etter dette har den bare blitt liggende på vent - i godt selskap med mengder med bøker jeg absolutt har tenkt å lese.

  Etter å ha lest din anmeldelse, rykker boka definitivt ganske mye høyere opp i bunken av vente-bøker!

  SvarSlett
 8. Tusen takk Rose-Marie, og så gleder jeg meg til å lese hva du mener om boka!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar