Kristin Marie Berstad : Tvang - Tiden, 273 sider

Er dette Knausgård light?

Nå må jeg bare skynde meg å si at jeg ikke har lest noe av Knausgård, men jeg har fulgt med på diskusjonene og anmeldelsene, så jeg har dannet meg et bilde av hva han skriver, og kanskje hvorfor han skriver?
I allefall er det slik at hovedpersonen i Berstads bok egentlig ikke ønsker å skrive; men hun gjør det fordi hun må. Hvis hun mister evnen til å skrive kan hun like gjerne dø - slik føler hun det. Det er en ung kvinnes dagbok vi leser. En ung kvinne som er forelsket i kjæresten sin, og som blir matret av tvangstanker, blant annet er det en tanke som sitter fastspikra i hodet hennes: Drepte jeg en baby da jeg var fem år gammel? Hun bruker store deler av tiden sin på denne tanken, og spiller episoden frem og tilbake i hodet. Hun og en venninne passet en baby som lå i en barnevogn, og så tippet barnevogna. Babyen ramlet ikke ut av vogna, men i tankene til hovedpersonen er det en usikkerhet; enn om det har skjedd, og ingen vil snakke om det for å skåne meg?
Hun går også i evig redsel for at kjæresten skal være utro. Hun lukter på han, leter etter fremmede hårstrå, fremmede lukter i rommet.
Berstad beskriver tett og nært, og går tett på detaljer. Dette er Berstads debutbok. Jeg leste andreboka hennes; Ynde, da den kom ut nå i vår. Jeg likte den også, og jeg gleder meg til å følge Berstad videre. Hun er dyktig og tøff!

Kommentarer

 1. Dette høres ut som en spennende bok! Skal innrømme jeg aldri har hørt verken om den eller boka - men den skal absolutt skrives ned som en tittel verdt å huske!

  SvarSlett
 2. Høres ut som en interessant bok, kanskje litt dyster også? Tror jeg må føre den opp på lista over bøker jeg må myse litt mere på etterhvert...

  SvarSlett
 3. Kasiopeiia: Den er ganske spennende på en måte, lettlest og ærlig ihvertfall.

  Vibeke: Ikke egentlig så dyster, mer interessant egentlig.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar