Gå til hovedinnhold

Joseph Delaney : Den siste lærling – Heksenes hevn, Aschehoug, 273 sider
Grøss og gru - publisert i Altaposten onsdag 20. april 2011

Thomas Ward er syvende sønn til en syvende sønn. Noen måneder før han fyller tretten år kommer Skrømtvokteren til gården der han og  familien bor og forteller at han for tretten år siden fikk brev fra moren til Thomas. I brevet sto det at hun hadde født en gutt som kom til å få helt spesielle evner. Hennes gave til Grevskapet var å gi Skrømtvokteren denne gutten som lærling det året han fylte tretten år. Nå er Skrømtvokteren kommet for å hente gaven. Thomas selv har ikke så veldig lyst til å bli med Skrømtvokteren, men han har ikke så mye valg. Som syvende sønn har han ingen rettigheter til gården, og han er jo tross alt lovet bort.

Å være Skrømtvokter er en farlig og ensom jobb. De siste årene har de fleste av Skrømtvokterens lærlinger blitt borte. Mange er drept i tjeneste, enkelte har sluttet.

Det viktigste arbeidet for en Skrømtvokter er å beskytte folk mot spøkelser, gjenferd og hekser, og selv om det er et arbeid som redder andre mennesker, vil ingen være venn med en slik. Så det er en ensom og ganske trøstesløs hverdag Thomas har å se frem til.

Men det skal snart bli ganske så spennende, for selv om læremesteren advarer Thomas mot landsbyjenter med spisse sko, så er det ikke bestandig så lett å overse en vakker jente som står og blafrer med øyenvippene. Det at hun har spisse sko kan vel ikke være så nøye. Eller?

Den grusomme heksa Mor Malkin stifter vi også bekjentskap med. Det er den skumleste heksa jeg noen gang har vært borti. Hun er begravd levende med hodet ned og bundet fast etter alle regler som finnes, likevel er hun en konstant trussel. Hun driver med blodmagi og får kreftene sine fra menneskeblod.

Jeg lever meg veldig inn i bøker, og mens jeg leste denne så hylte jeg høyt flere ganger. Og en gang ropte jeg NEEEEI!  Skikkelig høyt. Selv om jeg var alene i huset. Så dette var skikkelig skumle saker!

Bøkene om Thomas er utgitt i 25 land og det er solgt over 1 million bøker i denne serien som Warner Bros har kjøpt filmrettighetene til. Joseph Delaney har skrevet seks bøker med Thomas i hovedrollen, og har planer om flere. Oversetter Morten Hansen arbeider med bok to og den vil etter planen bli utgitt til høsten. Jeg gleder meg!

Terningkast 5

Kommentarer

 1. Hmmm, sier jeg, men kanskje til han på 12. Han er veldig inne i Artemis Fowl for tiden, men dette kan jo være noe når han er ferdig.
  - hva tror du passer det til småguttene eller er det ei bok for modne damer?

  SvarSlett
 2. Passer for alle barn mellom 12-120 sier nå jeg, og så tror jeg at gutter på sånn ca 12 år vil ELSKE den!

  SvarSlett
 3. Denne boken har jeg lyst til å lese og siden jeg er under 120 så er jeg vel innenfor målgruppen ;)

  SvarSlett
 4. Ladybug: Du er helt klart innenfor målgruppen!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …