Joseph Delaney : Den siste lærling – Heksenes hevn, Aschehoug, 273 sider
Grøss og gru - publisert i Altaposten onsdag 20. april 2011

Thomas Ward er syvende sønn til en syvende sønn. Noen måneder før han fyller tretten år kommer Skrømtvokteren til gården der han og  familien bor og forteller at han for tretten år siden fikk brev fra moren til Thomas. I brevet sto det at hun hadde født en gutt som kom til å få helt spesielle evner. Hennes gave til Grevskapet var å gi Skrømtvokteren denne gutten som lærling det året han fylte tretten år. Nå er Skrømtvokteren kommet for å hente gaven. Thomas selv har ikke så veldig lyst til å bli med Skrømtvokteren, men han har ikke så mye valg. Som syvende sønn har han ingen rettigheter til gården, og han er jo tross alt lovet bort.

Å være Skrømtvokter er en farlig og ensom jobb. De siste årene har de fleste av Skrømtvokterens lærlinger blitt borte. Mange er drept i tjeneste, enkelte har sluttet.

Det viktigste arbeidet for en Skrømtvokter er å beskytte folk mot spøkelser, gjenferd og hekser, og selv om det er et arbeid som redder andre mennesker, vil ingen være venn med en slik. Så det er en ensom og ganske trøstesløs hverdag Thomas har å se frem til.

Men det skal snart bli ganske så spennende, for selv om læremesteren advarer Thomas mot landsbyjenter med spisse sko, så er det ikke bestandig så lett å overse en vakker jente som står og blafrer med øyenvippene. Det at hun har spisse sko kan vel ikke være så nøye. Eller?

Den grusomme heksa Mor Malkin stifter vi også bekjentskap med. Det er den skumleste heksa jeg noen gang har vært borti. Hun er begravd levende med hodet ned og bundet fast etter alle regler som finnes, likevel er hun en konstant trussel. Hun driver med blodmagi og får kreftene sine fra menneskeblod.

Jeg lever meg veldig inn i bøker, og mens jeg leste denne så hylte jeg høyt flere ganger. Og en gang ropte jeg NEEEEI!  Skikkelig høyt. Selv om jeg var alene i huset. Så dette var skikkelig skumle saker!

Bøkene om Thomas er utgitt i 25 land og det er solgt over 1 million bøker i denne serien som Warner Bros har kjøpt filmrettighetene til. Joseph Delaney har skrevet seks bøker med Thomas i hovedrollen, og har planer om flere. Oversetter Morten Hansen arbeider med bok to og den vil etter planen bli utgitt til høsten. Jeg gleder meg!

Terningkast 5

Kommentarer

 1. Hmmm, sier jeg, men kanskje til han på 12. Han er veldig inne i Artemis Fowl for tiden, men dette kan jo være noe når han er ferdig.
  - hva tror du passer det til småguttene eller er det ei bok for modne damer?

  SvarSlett
 2. Passer for alle barn mellom 12-120 sier nå jeg, og så tror jeg at gutter på sånn ca 12 år vil ELSKE den!

  SvarSlett
 3. Denne boken har jeg lyst til å lese og siden jeg er under 120 så er jeg vel innenfor målgruppen ;)

  SvarSlett
 4. Ladybug: Du er helt klart innenfor målgruppen!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar