Gå til hovedinnhold

Lori Lansens : Livet tilbake – Juritzen forlag, 403 sider
Matmonstret - Publisert i Altaposten 28. juni 2012

Den amerikanske forfatteren Lori Lansens har hatt stor suksess i Norge med sin forrige bok; Reisen hjem. Den har ligget på bestselgerlisten i over ett år og mange lesere har ventet i spenning på neste bok fra den populære forfatteren.

I Livet tilbake blir vi godt kjent med Mary Gooch. Hun er 43 år,  gift med Jimmy Gooch, arbeider på et apotek og hun veier 142 kilo. Når fortellingen starter venter Mary på at Jimmy skal komme hjem slik at de kan feire sølvbryllupsdag. Mary ønsker egentlig ikke å feire dagen, hun hater utseendet sitt og det er flere år siden hun fant klær som passet.

Sultfølelsen er Mary sterkeste fornemmelse. Hun spiser søtt som hun svelger med salt, og så må hun ha noe fett for å balansere smaken. Kjøleskapet roper på henne, og det overdøver alt annet. Hun klarer så vidt å bevege seg, men likevel er hennes største glede mat.

Jimmy var en attraktiv ung mann for 25 år siden. Han var et idrettstalent, og et diktertalent som ga opp alt da Mary ble gravid. De giftet seg, Mary ble tykkere og tykkere og tykkere, mens Jimmy fremdeles holdt seg godt. Hvordan klarte Mary å fange han for 25 år siden, og hvordan har hun klart å holde på ham?

Det viser seg snart at Jimmy ikke kommer hjem for å feire sølvbryllupsdagen deres. I stedet finner Mary en lapp i postkassen der han beklager sin feighet, men han trenger å reise bort for å tenke over livet sitt. Han har vunnet ”nok penger” på skrapelodd, og satt inn 25 000 dollar på kontoen til Mary.

Hva skal hun gjøre nå? Hennes eneste fokus bortsett fra maten har vært Jimmy. De har ikke hatt sex på mange år, og hun hater at han ser på henne. Men likevel forguder hun ham.

Det er ikke så veldig overraskende at hun reiser på jakt etter Jimmy. Men finner hun ham eller finner hun tilbake til seg selv på veien?

Jeg må innrømme at jeg var skeptisk da jeg begynte å lese. Jeg tenkte at hvis det slutter med at en slank og lekker Mary kjører smilende inn i solnedgangen med sin elskende Jimmy ved sin side, ja da anmelder jeg ikke denne boka. Men sånn gikk det altså ikke, og derfor kan du lese om denne boka akkurat nå.

Romanen har flere svake punkter. Det virker som om forfatteren plutselig oppdager at hun har skrevet for mye og at slutten må komme fort. Det fører til at flere av hovedpersonene blir hengende i lufta uten at vi får vite hvor de lander. Men spenningskurven er jevnt stigende helt til de siste sidene, og jeg hadde vanskelig for å legge boka fra meg. Dette er en underholdende roman som jeg koste meg med mens jeg leste!

Terningkast 4

Kommentarer

 1. Jeg fikk denne boka til bursdagen min. Ble skeptisk da jeg så hvilket forlag som hadde utgitt boka, og lurte en stund på om jeg skulle bytte den ... Får tenke litt på det. Takk for en veldig grundig omtale!

  SvarSlett
 2. Har denne på sommerlektyre lista min så den skal jeg kose meg med nå i sommer:) Ha en flott dag!:)

  SvarSlett
 3. Rose-Marie: Beklager at jeg er så sen å svare, og tusen takk. Og jeg syns ikke du trenger å bytte gaven din - det er god underholdning!

  Gråbekka: Høres ut som en god plan å ha denne som sommelektyre!

  SvarSlett
 4. Kom over bloggen din i dag. Vil gjerne følge den, er det mulig? Hilsen Sissel

  SvarSlett
 5. Hei Sissel. Jeg har noe tull med innstillingene til følgerne mine, og til jeg får rettet opp er det kun mulig å følge via blogglisten.no

  Så hyggelig at du vil følge bloggen min!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Alle mot 1 - et program som dyrker og viser frem menn

Lørdagsunderholdning 
Alle mot 1, storsatsningen til NRK samler et stort antall nordmenn foran skjermene, og i kveld, etter å ha sett på programmet flere lørdagskvelder begynte jeg å undres over den underlige kjønnsbalansen for de som utfører konkurransene. Etter å ha foretatt en opptelling syns jeg at resultatet er skremmende. Program 7 er sesongens lavmål med 0 kvinnelige utøvere. Lysten til å se hvordan kjønnsbalansen har vært i de tidligere sendte programmene ble så påtrengende at jeg bare måtte ta en kjapp gjennomgang.

Jeg har tatt vekk eksperimenter der det er mange utøvere, og der det er f.eks to utøvere,  men der begge kjønn er representert. 
Program 1; Knut Johan med kanonball, Thea i kickboxing, Fredric i drifting, Eirik i trommesolo, to franske menn som er paragliderpiloter: Resultat; 5 menn og 1 kvinne.
Program 2; Sigrid i spydkast, Stian i turning, Øystein bilkjører: 2 menn, 1 kvinne. 
Program 3; basespillspillerne Martinius og Ryan, Shuffleboard Ylva, tennisspiller Marle…

Tina Lisø : Bare en tanke : 76 sider

Nydelige dikt om hverdagen og kjærligheten som gjør deg bevisst kraften av å være NÅ!
Det er ikke sånn at jeg kjenner Tina kjempegodt, men jeg kjenner henne litt, og alt det jeg vet fra møtene med henne, og fra det folk forteller om møtene med henne gjør at jeg kan si at den boka som hun nå gir ut er en typisk Tinabok.
Tina er altså ganske nydelig, og hun sprer varme og glede både personlig og nå gjennom egen poesi. Jeg har fulgt henne på Instagram i flere år, og da hun begynte å legge ut dikt ble jeg litt forbauset over at hun ikke nevnte forfatteren til diktene! Kanskje hun ikke visste at det var ansett som lite heldig å publisere dikt uten å kreditere den som hadde skrevet verket? Tenke jeg. Men der tok jeg jo gruelig feil, for diktene var det jo Tina selv som hadde skrevet. Jeg deler tre dikt fra samlingen, og jeg kan jo ikke anmelde denne siden jeg kjenner Tina, men jeg kan fortelle om den og jeg kan si at jeg syns at boka er helt nydelig!


Trenger bare noen minutter
Trekker meg ba…

Intervju med Tharaniga Rajah og anmeldelse av debutromanen Det er lenge til skumring

Publisert i Altaposten 31.10. 2018


Debuterer med bok om krig mellom samer og nordmenn
Det var i midten av september jeg første gang så navnet Tharaniga Rajah. Hun var en norsk debutant som skulle delta på litteraturfestivalen Kapittel i Stavanger i en programpost som het Danmark i krig og Sameland i opprør. Jeg skjønte at jeg måtte få vite mer om denne forfatteren, og da passet det jo godt at jeg hadde planlagt en stavangertur akkurat den helga. 
Tharaniga Rajah er født i 1984 i Moi i Rogaland, og hun sier at hun har dobbel identitet, hun er en tamilsk rogalending. Hun debuterer i slutten av oktober med Det er lenge til skumring, en skjønnlitterær utgivelse som i følge forlaget er lagt til en alternativ norsk virkelighet. Norge har utsatt samene for utrenskning og den skandinaviske krigen er over. En mor og en datter flytter til Karasjok for å prøve å bli en del av fellesskapet i den nye samiske staten.Samer fra hele verden reiser til Finnmark for å skape seg et nytt liv der, men den nye…