Gå til hovedinnhold

Lori Lansens : Livet tilbake – Juritzen forlag, 403 sider
Matmonstret - Publisert i Altaposten 28. juni 2012

Den amerikanske forfatteren Lori Lansens har hatt stor suksess i Norge med sin forrige bok; Reisen hjem. Den har ligget på bestselgerlisten i over ett år og mange lesere har ventet i spenning på neste bok fra den populære forfatteren.

I Livet tilbake blir vi godt kjent med Mary Gooch. Hun er 43 år,  gift med Jimmy Gooch, arbeider på et apotek og hun veier 142 kilo. Når fortellingen starter venter Mary på at Jimmy skal komme hjem slik at de kan feire sølvbryllupsdag. Mary ønsker egentlig ikke å feire dagen, hun hater utseendet sitt og det er flere år siden hun fant klær som passet.

Sultfølelsen er Mary sterkeste fornemmelse. Hun spiser søtt som hun svelger med salt, og så må hun ha noe fett for å balansere smaken. Kjøleskapet roper på henne, og det overdøver alt annet. Hun klarer så vidt å bevege seg, men likevel er hennes største glede mat.

Jimmy var en attraktiv ung mann for 25 år siden. Han var et idrettstalent, og et diktertalent som ga opp alt da Mary ble gravid. De giftet seg, Mary ble tykkere og tykkere og tykkere, mens Jimmy fremdeles holdt seg godt. Hvordan klarte Mary å fange han for 25 år siden, og hvordan har hun klart å holde på ham?

Det viser seg snart at Jimmy ikke kommer hjem for å feire sølvbryllupsdagen deres. I stedet finner Mary en lapp i postkassen der han beklager sin feighet, men han trenger å reise bort for å tenke over livet sitt. Han har vunnet ”nok penger” på skrapelodd, og satt inn 25 000 dollar på kontoen til Mary.

Hva skal hun gjøre nå? Hennes eneste fokus bortsett fra maten har vært Jimmy. De har ikke hatt sex på mange år, og hun hater at han ser på henne. Men likevel forguder hun ham.

Det er ikke så veldig overraskende at hun reiser på jakt etter Jimmy. Men finner hun ham eller finner hun tilbake til seg selv på veien?

Jeg må innrømme at jeg var skeptisk da jeg begynte å lese. Jeg tenkte at hvis det slutter med at en slank og lekker Mary kjører smilende inn i solnedgangen med sin elskende Jimmy ved sin side, ja da anmelder jeg ikke denne boka. Men sånn gikk det altså ikke, og derfor kan du lese om denne boka akkurat nå.

Romanen har flere svake punkter. Det virker som om forfatteren plutselig oppdager at hun har skrevet for mye og at slutten må komme fort. Det fører til at flere av hovedpersonene blir hengende i lufta uten at vi får vite hvor de lander. Men spenningskurven er jevnt stigende helt til de siste sidene, og jeg hadde vanskelig for å legge boka fra meg. Dette er en underholdende roman som jeg koste meg med mens jeg leste!

Terningkast 4

Kommentarer

 1. Jeg fikk denne boka til bursdagen min. Ble skeptisk da jeg så hvilket forlag som hadde utgitt boka, og lurte en stund på om jeg skulle bytte den ... Får tenke litt på det. Takk for en veldig grundig omtale!

  SvarSlett
 2. Har denne på sommerlektyre lista min så den skal jeg kose meg med nå i sommer:) Ha en flott dag!:)

  SvarSlett
 3. Rose-Marie: Beklager at jeg er så sen å svare, og tusen takk. Og jeg syns ikke du trenger å bytte gaven din - det er god underholdning!

  Gråbekka: Høres ut som en god plan å ha denne som sommelektyre!

  SvarSlett
 4. Kom over bloggen din i dag. Vil gjerne følge den, er det mulig? Hilsen Sissel

  SvarSlett
 5. Hei Sissel. Jeg har noe tull med innstillingene til følgerne mine, og til jeg får rettet opp er det kun mulig å følge via blogglisten.no

  Så hyggelig at du vil følge bloggen min!

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …