Gå til hovedinnhold

Lene Kaaberbøl : Villheks - Ildprøven : Samlaget, 146 sider
Spennende fantasyroman for barn - Publisert i Altaposten 13. november

Danske Lene Kaaberbøl er en av mine favorittforfattere, og jeg gleder meg over at hun er så produktiv! Hun skriver fantasyserier for barn og ungdom og krimbøker og krimserier for voksne. Nå er hun ute med første bok i en ny serie beregnet på barn – Villheks.

Det handler om Clara som tror at hun er en helt vanlig jente. Men så kommer det en stor svart katt hjem til henne. Katten klorer henne mellom øynene, og kort tid etter blir Clara syk. Hun får høy feber og hele tiden hører hun en stemme inni seg som sier ”min”. Clara skjønner at det er kattens stemme, og hun blir redd og forteller mora hva som har skjedd. Mora forstår at Clara er i fare og kjører henne ut på landet. Der får Clara for første gang hilse på tanten sin, Isa, og hun får vite en hemmelighet. Tante Isa er en villheks og det er Clara også. Den svarte katten har merket henne. Nå må Clara lære seg hva det vil si å være en villheks og tanke Isa skal være hennes heksemester.

Når man er en villheks kan man kommunisere med dyr og annet levende som finnes i naturen og man skal kunne hjelpe og redde skapninger som trenger det. De fleste villhekser er snille, men det finnes noen som er skikkelig slemme, og en slik slem villheks, Kimæra forsøker å fange Clara. Det skal bli en kamp på liv og død.

Kaaberbøl skuffet ikke! Selv om denne romanen ikke på noen måte bryter nytt land i fantasysjangeren skriver hun godt og spennende.

I Ildprøven finnes de klassiske motsetninger mellom det gode og det onde,  det er natur mot kultur og her er det til og med en parallell verden - villveiene.

Budskapet i boka er at det er viktig å ta vare på og vise omsorg for dyr og mennesker, og det er viktig å være tøff, selv når du føler deg svak.

Serien utgis på både nynorsk og bokmål. Jeg har lest bokmålsutgaven.

Terningkast 5

Kommentarer

 1. Jeg er veldig enig med deg i at Kaaberbøl skriver gode fortellinger, Solgunn. Selv leste jeg boken i vår og jeg likte det jeg leste, men jeg tror nok terningen min ville landet på et litt lavere tall.

  Historien var kanskje ikke var så original, der mener jeg Kaaberbøl gjorde det bedre med "Skammarens dotter". men den var fengende..

  Kanskje jeg skal driste meg til å forsøke meg på en Kaaberbøl krim også. Jeg er litt i krimmodus om dagen, en sjanger jeg ikke er så bevandret i.

  SvarSlett
 2. Hei Mari! Skammarens dotter er bare helt fabelaktig! Jeg hørte hele skammarserien på lydbok, og det var skikkelig fint! Jeg liker godt krimbøkene til Kaaberbøl fordi hun ikke skriver så grusomt (du skjønner sikkert hva jeg mener :-) ). Det er spennende og velskrevet men ikke marerittaktig - heldigvis!

  SvarSlett
 3. Jepp! Kaaberbøl skuffer ikke.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg fra denne bloggen

Har Vigdis Hjorth gitt oss hovednøkkelen til sitt forfatterskap med Arv og miljø?

Lekkasjer
Ingunn Øklands anmeldelse av Vigdis Hjorths siste bok, Arv og miljø (Hjorth, 2016)i Aftenposten 11. september og debatten Aftenposten initierte med sin ”etterforskning” av Vigdis Hjorths liv ble starten på høstens store virkelighetsdebatt. Økland avsluttet sin anmeldelse med denne konklusjonen:
«I mine øyne blir romanen stående og dirre i spenningsfeltet mellom dikt og liv og alle de etiske problemstillingene denne sammenblandingen fører med seg. Faktisk er dette en romanutgivelse som lettere lar seg forsvare jo virkeligere incesthistorien er. Skulle anklagen være oppdiktet, har både forfatter og forlag kastet et mistankens lys over en uskyldig person.» (Økland, 2016a)
I Arv og miljø er hovedpersonen den godt voksne Bergljot som for mange år siden brøt med familien. Romanen begynner med at det er fem måneder siden faren døde, og Bergljot ser tilbake på hendelsene som førte til bruddet med familien og hva som skjedde etter at to av søsknene fikk tilbud om å overta foreldrenes t…

Hild Haaheim : Nordnorsk julesalme : Orkana – 198 sider

Publisert i Altaposten 20. april 2016

Sterkt og aldeles nydelig
Forfatter Hild Haaheim var totalt uforberedt på sin egen reaksjon da koret hun nylig var begynt i skulle øve på Nordnorsk julesalme. Hun kjente at hun ble trang i halsen og at det svei bak øyenlokkene, og selv etter mange øvinger og gjennomganger av ulike artisters versjoner var det vanskelig for henne å komme gjennom sangen uten skjelvende stemme. Plutselig skjønte hun at det var minnet om mormora og hennes historie som blandet seg med sentimentaliteten og slitet i sangen. Og med dette som utgangspunkt tar Haaheim leserne med på en imponerende velskrevet tidsreise der vi blir kjent med hennes forfedre. Vi starter på Ekkerøy midt på 1880- tallet og følger familien hennes på både moren og farens side helt frem til våre dager.
Jeg har lest store deler av romanen høyt – til den eller de som var i nærheten, jeg har ledd, grått og blitt kraftig berørt. Kan ikke huske at jeg noen gang har vært så imponert over en debutant, og je…

Mona Tau Isaksen : Rothuldra : Slektskrønike fra Tverrelvdalen : 399 sider

Publisert i Altaposten 23. mars 2017 


Dramatikk og begjær i Tverrelvdalen
Det er ikke hverdagskost at det kommer bøker der all handling er lagt til Tverrelvdalen og områdene rundt, så naturlig nok fikk jeg lyst til å lese denne boka. Mona Tau Isaksen jobber til daglig som lærer i naturfag og matematikk ved Alta videregående skole og med Rothuldra debuterer hun som forfatter.
Mesteparten av handlingen finner sted på slutten av 1800 – tallet og det er den vakre Jenne fra gården Bekkevoll som er hovedperson. Romanen starter i nåtid med en ung jente som finner et skrin som er gjemt i Isberget. I skrinet ligger en fortelling som Jenne har skrevet ned, og det er denne historien vi blir kjent med. Etterkommerne etter de som kom nordover for å jobbe i gruva i Kåfjord var staute og vakre mennesker, selv om enkelte ikke alltid klarte å oppføre seg skikkelig når spriten fikk overtaket. Jennes bestemor var samisk, og kjent for å ha egenskaper som sjaman, noe som kom godt med flere ganger. Det er en …