Lene Kaaberbøl : Villheks - Ildprøven : Samlaget, 146 sider
Spennende fantasyroman for barn - Publisert i Altaposten 13. november

Danske Lene Kaaberbøl er en av mine favorittforfattere, og jeg gleder meg over at hun er så produktiv! Hun skriver fantasyserier for barn og ungdom og krimbøker og krimserier for voksne. Nå er hun ute med første bok i en ny serie beregnet på barn – Villheks.

Det handler om Clara som tror at hun er en helt vanlig jente. Men så kommer det en stor svart katt hjem til henne. Katten klorer henne mellom øynene, og kort tid etter blir Clara syk. Hun får høy feber og hele tiden hører hun en stemme inni seg som sier ”min”. Clara skjønner at det er kattens stemme, og hun blir redd og forteller mora hva som har skjedd. Mora forstår at Clara er i fare og kjører henne ut på landet. Der får Clara for første gang hilse på tanten sin, Isa, og hun får vite en hemmelighet. Tante Isa er en villheks og det er Clara også. Den svarte katten har merket henne. Nå må Clara lære seg hva det vil si å være en villheks og tanke Isa skal være hennes heksemester.

Når man er en villheks kan man kommunisere med dyr og annet levende som finnes i naturen og man skal kunne hjelpe og redde skapninger som trenger det. De fleste villhekser er snille, men det finnes noen som er skikkelig slemme, og en slik slem villheks, Kimæra forsøker å fange Clara. Det skal bli en kamp på liv og død.

Kaaberbøl skuffet ikke! Selv om denne romanen ikke på noen måte bryter nytt land i fantasysjangeren skriver hun godt og spennende.

I Ildprøven finnes de klassiske motsetninger mellom det gode og det onde,  det er natur mot kultur og her er det til og med en parallell verden - villveiene.

Budskapet i boka er at det er viktig å ta vare på og vise omsorg for dyr og mennesker, og det er viktig å være tøff, selv når du føler deg svak.

Serien utgis på både nynorsk og bokmål. Jeg har lest bokmålsutgaven.

Terningkast 5

Kommentarer

 1. Jeg er veldig enig med deg i at Kaaberbøl skriver gode fortellinger, Solgunn. Selv leste jeg boken i vår og jeg likte det jeg leste, men jeg tror nok terningen min ville landet på et litt lavere tall.

  Historien var kanskje ikke var så original, der mener jeg Kaaberbøl gjorde det bedre med "Skammarens dotter". men den var fengende..

  Kanskje jeg skal driste meg til å forsøke meg på en Kaaberbøl krim også. Jeg er litt i krimmodus om dagen, en sjanger jeg ikke er så bevandret i.

  SvarSlett
 2. Hei Mari! Skammarens dotter er bare helt fabelaktig! Jeg hørte hele skammarserien på lydbok, og det var skikkelig fint! Jeg liker godt krimbøkene til Kaaberbøl fordi hun ikke skriver så grusomt (du skjønner sikkert hva jeg mener :-) ). Det er spennende og velskrevet men ikke marerittaktig - heldigvis!

  SvarSlett
 3. Jepp! Kaaberbøl skuffer ikke.

  SvarSlett

Legg inn en kommentar